Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır.
Ketçap, yemeklerin yanında keyifle tüketilen bir sos olmasının yanında, domatesin taze tüketiminin iklim koşulları nedeniyle mümkün olmadığı dönemlerde de domates yerine kullanılmıştır. Ketçap sıklıkla patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte kullanılmaktadır.
Ketçap, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos. Zaman zaman soğan, kereviz ve diğer sebzeler de eklenir.
Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
Bir havanda karabiber, kişniş, biberiye ve karanfili dövün. Toz haline gelen baharatları, muskat, kimyon, şeker, tuz, sirke ve sıvı yağı da püre halindeki karışımın içerisine ilave edip karıştırın. Kısık ateşte sos katılaşıncaya kadar pişirin.
İlgili 18 soru bulundu
Su, domates salçası (%19), şeker, modifiye nişasta, sirke, tuz, elma suyu konsantresi, koruyucu (sodyum benzoat), doğal aroma verici (baharat). İz miktarda kereviz, yumurta, süt ve süt ürünleri, hardal,gluten ve balık ürünü içerebilir.
Ketçap domates suyundan elde edilen, yemeklerin yanında sos olarak eklenen bir üründür. İçinde domates, şeker, sirke, tuz, nişasta ve tatlandırıcılar bulunur. Baharatlar ise oldukça azdır.
Organik Sertifikalı
Hiçbir koruyucu, katkı maddesi ve renklendirici içermez. İçeriğinde şeker yerine elma konsantresi kullanıldığından 100 gramı sadece 83 kalori. Bu lezzetin tarifi yok.
İçindekiler; Domates (100g ketçapta 132g), Sirke, Şeker, Tuz, Baharat ve Bitki Özütleri (kereviz içerir), Baharat.
1869 yılında Henry John Heinz tarafından kuruldu. 1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştirdi. 57 Çeşit ürün sloganı ile 57 farklı ürün çeşidi geliştirdi.
Günümüzdeki ketçabın kökeni bu sosun Çin'de ortaya çıkmasına dayanır. Kelime, Çince ketchup kelimesinden gelir ve “turuncu sos” anlamına gelir. Ancak ketçap, ilk olarak 18. yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıktı. İlk ketçap, az miktarda ketçap domatesi, mantar, ceviz ve salatalık gibi malzemelerden yapılan bir sostu.
Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır.
Heinz Company, merkezi Pittsburgh, Pennsylvania'da bulunan bir işlenmiş gıda üreticisi olarak faaliyet göstermektedir.
Ketçap'ın (Ketchup) Kökeni
1690'da Çin'de salamura balık, ançüez ve baharatlarla yapılan ve içinde domates bulunmayan sos günümüzdeki Ketçap'ın kökenini oluştururken, ilk adıyla Koe-chiap, Kê-tsiap veya Ke-chiap olarak biliniyordu.
Markanın öyküsü Hollanda'da "Delftsche Slaolie" altında bitkisel yağ üretimi fabrikasının kuruluşu ile 1884 yılında başladı.
Sağlıklı bir ketçap tarifinin en önemli noktası organik domateslerdir. Yetiştirilirken hiçbir kimyasal madde kullanılmayan, hızlı büyümesi için herhangi bir ilaçlamaya tabi tutulmamış domatesler tercih etmelisiniz.
Taze domateslerden yapılmış gerçek ketçap lezzetinde ve organik sertifikalı bir üründür. Güvenle tüketebilirsiniz.
* 100 gr ketçap, 3 mg likopen içerir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid ve fito-besleyiciler içerir. Hücrelerdeki DNA hasarını önler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, moleküler dejenerasyonu önler. * Göğüs kanserini önler.
Heinz, tüketicilerin sağlığını önemseyerek, ürünlerini düşük yağ ve düşük kalori içerecek şekilde üretir. Bu sayede, Heinz Ketçap, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin üzerine ketçap dökmek için şişesini çalkalamamız ya da bir miktar sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters çevirdiğimizde genellikle akmaz. Bu durumun nedeni ketçabın üzerine bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı olarak akışkanlığının değişmesidir.
Sarımsaklar çatalla delinir. Bütün olarak domateslerin içine atılır. Şeker, tuz, sirke, 1 yemek kaşığı nişasta ilave edilir,hepsi karıştırılır.
Sayın arkadaşlar, ilginize çok kolay ve hızlı ketçap tarifi. En önemli kaliteli bir salça almak. Ev yapımı ya da organik bir markadan salçayı kullanmanızı tavsiye ederim. Dilerseniz benim gibi karışık biber-domates salçası ile yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri