Ketçabın ana kullanım alanlarından biri yemeklerin tatlandırılması ve lezzetlendirilmesidir. Özellikle fast food tarzı yiyeceklerde sıklıkla kullanılır, hamburger, patates kızartması gibi yiyeceklerin yanında servis edilir. Tatlı ve acı ketçap, olmak üzere farklı çeşitleri satılmaktadır.
* 100 gr ketçap, 3 mg likopen içerir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid ve fito-besleyiciler içerir. Hücrelerdeki DNA hasarını önler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, moleküler dejenerasyonu önler. * Göğüs kanserini önler.
Ketçap genellikle patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte kullanılmaktadır.
Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Ketçap kalp sağlığına iyi geliyor.
Domates kanda kötü kolesterol denilen lipoprotein seviyesini azaltıyor. Dolayısıyla kalp hastalıkları riskini de azaltmış oluyor. Domatesin kırmızı rengini veren pigment (likopen) aynı zamanda hücrelerin zarar görmesini önleyen güçlü bir anti-oksidan.
Ketçapın 100 gramı 24 gram karbonhidrat, 1.2 gram protein, 0.9 gram lif içermektedir. Domates, C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Ancak ketçap haline getirildiğinde vitamin kayıpları olmakta ve kalori açısından kilo kontrolünün istendiği diyetlere uygun olmamaktadır.
Ketçaplı Tariflerin En İlginci!
Tereyağı ile kavrulan pirincin, üzerine eklenen suyu çekene kadar pişirilmesi sonucu enfes bir lezzete dönüşen pirinç pilavını bir de ketçap ile denemelisiniz. Bu lezzeti tattıktan sonra ketçap dökülen yiyecekler listesinin başına ekleyebilirsiniz.
Yağı ısıtıp salçaları ve ketçabı ekliyoruz. 5 dk piştikten sonra bulyonu ufalayıp ekliyoruz. Nane, pul biber, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Suyunu çeken makarnaya sosu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
Bugün alışılmışın dışında bir köfte hazırlamak istedim. Köfte harcında ketçap ve hardal bulunan aşırı lezzetli bir köfte tarifi. Yanında püre, makarna, sebze veya pilav çok yakışır. Yapımı türk köftesinden bir tık farklı.
Ketçap, içeriğindeki domates nedeniyle likopen bakımından zengin bir sostur. Likopenin başta kanseri ve kalp hastalığını önlemek olmak üzere pek çok faydası vardır. Likopenin göğüs kanseri ve prostat kanseri gibi pek çok kanser türüne karşı önleyici etkisi olduğu bilimsek çalışmalar ile ispatlanmıştır.
Tatlı Ekşi Soslu Tavuk Tarifinin Pişirme Önerisi
Tavukların çıtır kaplamasının yumuşayıp, soğumaması için öncelikle sote sebze ve tatlı- ekşi sos karışımını hazırlayın.Ketçap yerine domates salçası da kullanabilirsiniz.
Salça yerine ketçap kullanılıyor hem ucuz hem de bağımlılık yapıyor. Ketçap mideyi bozar, ekşime yapar, karın ağrısı yapar. Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika, susuz bir şekilde yoğurulması lazım.
Bu soslardan biri olan ketçap, lezzetli ve karakteristik bir tat sunar. Özellikle hamburger, patates kızartması, sandviç ve sosisli gibi fast food tarzı yiyeceklerin yanında tercih edilir. Ayrıca pizza ve makarnalarda da tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin üzerine ketçap dökmek için şişesini çalkalamamız ya da bir miktar sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters çevirdiğimizde genellikle akmaz. Bu durumun nedeni ketçabın üzerine bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı olarak akışkanlığının değişmesidir.
Bir havanda karabiber, kişniş, biberiye ve karanfili dövün. Toz haline gelen baharatları, muskat, kimyon, şeker, tuz, sirke ve sıvı yağı da püre halindeki karışımın içerisine ilave edip karıştırın. Kısık ateşte sos katılaşıncaya kadar pişirin.
Ketçabın pişirilmesi sırasında süreye çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Gereğinden uzun süre pişirilen ketçapta lezzet ve asetik asit kayıpları oluşabilmektedir. Aynı zamanda renk kaybı açısından da pişirme zamanı önemlidir.
bir tava içine tereyağını koy ve eridikten sonra içine kıydığın sarımsakları ilave ederek kavur. sonra rendelediğin domatesleri, şekeri, ketçabı, doğradığın fesleğenleri, baharatlar ile tuzu ve sıcak suyu ekle. geldiğinde süzdüğün makarnaları da üzerine ekle ve işte soslu makarna servise hazır.
İyice harmanladıktan sonra makarnayı dökün. Onu da salçayı yedirene kadar harmanlayın . Tabağa bıraktıktan sonra mayonez ve ketçapla servis edin.Afiyett olsunn ;) Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Domates eriyince 1 yemek kaşığı salçayı, yarım yemek kaşığı toz kırmızı biberi ve yine dolu dolu 1 yemek kaşığı ketçabı ekliyoruz. 1 kupa bulguru ekleyip kavuruyoruz ve aynı kupayla 2 kupa kaynar suyu ekleyip tuzunu ayarlayıp kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Tencerenin içine; toz şeker, tarçın, zeytinyağı, sirke, defne yaprağı, karanfil eklenerek karıştırılır.
Genel olarak aşırı miktarda tüketim gerçekleşirse ketçap ve mayonezin kilo aldırabileceğini söylemek mümkün. Ancak azar azar tüketim söz konusu olduğunda pek bir zararı olmadığını ifade etmek gerekir. Özellikle kilo alma konusunda potansiyeli yüksek yapıları içerir.
Ketçap Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 110 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Çorba Kaşığı yani 20 gramlık miktarında Ketçap 22 kalori bulunmaktadır.
C ve A vitamini açısından zengin bir besin ögesi olan ketçap, potasyum ve manganez mineralleri açısından da güçlüdür. Bir çorba kaşığında 4.8 karbonhidrat, 0.24 protein, 0.18 lif, 224 sodyum, 118 potasyum bulunmaktadır. Ayrıca 100 gramlık ketçap şeker oranı incelendiğinde 22 gramlık şeker içerdiği tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri