Siyah kumaşların renginin çabucak solarak grileşmesi, beyaz zemin üzerinde koyu rengin uzun süre tutunamamasıyla ilgilidir. Kot ve keten gibi sert lifli kumaşlarda renk kaybı daha hızlı gerçekleşir. Siyah pantolonları asla sıcak suya yıkamamak gerekir.
Ayrıca sıklıkla yıkanan pantolonlar veya sıcak suyla yıkanan pantolonlar da rengin solmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra pantolonun güneş ışığına maruz kalması da rengi solmuş siyah pantolon görünümüne neden olabilir. UV ışınları, kumaşın pigmentlerini tahrip ederek rengin solmasına sebep olur.
-Güneş geçirdiğinde ve yıkandığında solma yapmamaktadır. -Keten kumaş türü toz çekmemektedir.
Keten, yapısı gereği oldukça hafif ve rahat bir kumaştır. Keten pantolonlar da bu nedenle özellikle sıcak mevsimlerde oldukça fazla tercih edilmektedir. Doğal olması nedeniyle ciltte herhangi bir kızarıklık vb. sorun yaratmaz. Gönül rahatlığıyla giyilebilir.
Fotokimyasal bir reaksiyon olan renk solması; ışığın ultraviyole etkisine maruz kalan kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesi ile renk bileşenlerinin bozulmasıdır. Bir kumaşın renk atması, rengin ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığın miktarıyla doğru orantılıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Filtre kahve ile ıslattığınız pantolonunuzu akşamdan sabaha kadar bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Ertesi gün çamaşır makinenize pantolonu atın ve deterjan kullanmadan kısa programda yıkayın. Ardından oda sıcaklığında kurumaya bırakın. İşte hepsi bu kadar!
Giysilerini ve deterjanı çamaşır makinesine koyduktan sonra, tambura yaklaşık 1/2 su bardağı (150 g) tuz dök. Renkleri eski hâline getirmenin yanında, yeni giysilerin solmasını önlemeye de yardımcı olabilir. Eğer istersen her yıkamana tuz ekleyebilirsin.
Doğal keten kumaş, dokusu itibari ile iri gözenekli olduğu için cildin nefes almasına yardımcı olarak serinlik verir. Farklı kumaş türleri ile kıyaslandığında oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Esnek olmamasına rağmen oldukça parlaktır.
Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır. Takım elbiselerde sık tercih edilen bir kumaştır. Keten kumaş türü, güneş ışınlarını doğrudan cilde ulaştırdığı için fazla güneşte yakan bir özelliği vardır. Erkeklere oranla kadınların daha sık tercih ettiği keten kumaş, buruşması nedeniyle sıkça şikayet alır.
Keten kumaşın gözeneklerinin iri olmasından ötürü, vücudun hava almasına yardımcı olduğu belirtilebilir. Bunun yanı sıra keten kumaş, sıcak tutmaz.
1- Keten Kumaş
İri gözeneklere sahip olduğu için vücudun kolay bir şekilde hava almasını sağlayan keten kumaş yaz aylarında oldukça rağbet gören kumaş türlerinden biridir. Doğal bir elyaf olan keten kumaş, tüysüz, pürüzsüz ve dayanıklı bir yapıdadır ve çabuk kirlenmez.
9. Keten kumaş leke tutar mı? Tercih edeceğin kumaş leke tutmaması için kimyasal bir süreçten geçirilmediyse, ya da bunun için özel olarak üretilmediyse, her kumaş leke tutabilir.
Keten, uzun yıllar kullanılabilir
Bir kumaşın lifleri ne kadar güçlüyse, kumaş yapısı da o kadar sağlam ve dayanıklı olur. Ve keten, dünyanın en güçlü doğal liflerinden biridir. Sağlam liflerinin yanı sıra zamansız bir kumaş oluşu da, keten kıyafetlerinizi uzun yıllar boyunca kullanabilmenizi sağlar.
Sirkeli Su Yöntemi
Büyük bir kova soğuk suya 3 yemek kaşığı sirke ilave edilerek karıştırılmalıdır. Kıyafetler yıkamadan önce bu su içerisinde 15 dakika süreyle bekletilmelidir. Daha sonra soğuk suda durulanıp, yıkama talimatlarına uygun bir şekilde çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
Siyah giysilerin renginin solmasının en büyük nedeni çok yıkanmasıdır. Siyah giysiler mümkün oldukça az yıkanmalıdır. Siyah giysileri yıkarken marketten siyahlar için üretilmiş deterjanlardan tercih edilmelidir.
Keten kumaşların yıkama derecesi, çamaşırın kumaş özelliğine göre değişir. Genellikle keten kumaşların 60 derece sıcaklığa kadar dayandığı bilinir. En ideal yıkama programı ve yıkama sıcaklığı seçimi için çamaşırın iç kısmında bulunan etikette yazan tavsiyeyi dikkate almanız gerekir.
Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Keten pantolon altına ayakkabı modellerinin kullanıcılar genel olarak spor ayakkabı modelleri, sandaletler, babetler, loaferler ve sneaker ayakkabı seçenekleri arasından tercih edebilirler.
Neden Keten, Yazlık Kıyafetler İçin Pamuktan Daha İyidir? Keten, yüksek derecede nefes alabilen ve emici bir özelliğe sahiptir, bu da daha uzun süre serin kalmanızı ve herhangi bir nemin hızla uzaklaştırılmasını sağlar. Bu, yazın ve hava koşulları ideal olmayan ofislerde çalışmak için idealdir.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Kumaşı sıkı değildir, gözenekli yapısı ile sıcak havalarda ferahlatıcı etkiye sahiptir. Nemi uzun süre tutar ama buna rağmen çabuk kurur. Sıcak havalarda ısı tutulmasını önler. Parlak yapısı vardır ve yumuşaktır.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Renkleri Karışan Çamaşırları Kurutmayın
Boyanmış olan çamaşırları, normal şekilde renklerine ayırarak TürkMatik gibi güçlü ve etkili bir çamaşır makinası deterjanı ile uzun programda yıkayın. Eğer çamaşırlar kuruduktan sonra bu durumu fark ettiyseniz, bu işlem biraz daha zorlu olabilir fakat yine de çözülebilir.
Sıcak, siyah renginin solmasına sebep olur. Bu yüzden siyah kıyafetlerinizi soğuk suda veya 30 derecede yıkamalısınız. Siyah kıyafetlerinizi kısa programda yıkamayı tercih edin, kısa programda soğuk su ile yıkanan siyah kıyafetlerde renk solması yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri