Bir solar jeneratör, voltaj üretmek için güneşten gelen enerjiyi kullanan alternatif bir güç kaynağıdır. Güneş panelleri, Tam sinüs akıllı inverter ve güç istasyonu sistemi dahil olmak üzere birçok güneş enerjisi cihazı bu kategoriye girebilir.
Fotovoltaik sistem veya PV sistem, güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistemdir. PV sistem, birçok bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve güneş panelleriyle güneş ışığını soğurup elektriğe çevirir. Güneş çeviricisi elektriksel akımı doğru akımdan alternatif akıma doğru değiştirmektedir.
Güneş Paneli Ne İşe Yarar? Güneş panellerinin üzerinde yer alan güneş hücrelerine düşen güneş ışınları ile oluşan doğru akım elektrik enerjisi üretilmesini sağlar. Ev ve iş yerlerindeki enerji ihtiyacını karşılayan güneş panelleri, yapay enerji kaynaklarına göre çok daha avantajlı ve daha düşük maliyetlidir.
Güneş Enerji Sistemleri
Güneşten dünyaya gelen ışınlar sayesinde elektrik enerjisi üretilmesine güneş enerjisi adı verilir. Solar enerji olarak da adlandırılır. Bu sistemde elektrik enerjisi üretiminde ana kaynak güneş ışınlarıdır. Enerji yüklü parçacıklar içeren foton adı verilen güneş ışınları güneş paneline çarpar.
Güneş enerjisinin depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğu an kullanılmasını sağlayan güneş jeneratörleri, elektrik üretimi aşamasının en önemli parçasıdır. Güneş enerjisine sahip jeneratörlerin kullanımının birçok farklı faydaları bulunur. En önemli avantajlarından biri taşınabilir solar jeneratör modellerinin bulunmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Portatif jeneratör 'ler (hava soğutmalı) sürekli en fazla 8-10 saat çalışması önerilirken, su suğutmalı, sabit dizel jeneratörler yakıtları dolu olduğu sürece hiç durmadan, bakım zamanı gelinceye kadar ( yaklaşık 250 çalışma saati ) çalışabilirler.
Güneş panelleri kışın da elektrik üretimine devam eder. Hafif kar olması dahi güneş panellerinde çok büyük olumsuzluklar doğurmaz.
Bir Solar Enerji Sistemi Nasıl Çalışır? İlk olarak güneş ışığı çatıdaki solar modüllere vurur. Güneş ışığı solar paneller tarafından DC akıma çevrilir ve solar invertere aktarılır. Solar evirici DC enerjiyi evinizde kullanabileceğiniz şekilde AC'ye dönüştürür.
Bir Solar saat, ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalışır. Solar hücre (kadranın altındaki solar hücre birimi) tarafından alınan ışık enerjisi, elektronik enerjiye dönüştürülür. Enerji şarj edilebilir pilde depolanır ve saati çalıştırmak için kullanılır.
Tipik bir güneş panelinin ortalama ömrü 20-25 yıl arasındadır. Bu süre, kullanıma, bakım şartlarına, iklime ve içinde bulunulan dış etkenlere göre değişebilmektedir. Bu süreden sonra paneller hala elektrik üretmeye devam edecek ancak üreticinin belirttiği elektrik üretim sürelerinde önemli miktarda azalma olacaktır.
Günde 1 saat güneşlenme halinde 300 W'lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiş olacaktır. 300W'lık bir panel ortalama 160 x 120 cm ebatlarındadır. Türkiye'de bir evin günlük elektrik sarfiyatı ortalama 10 kW olarak kabul edilir.
Genellikle, PV paneller silisyum kristallerinden üretilir ve güneş ışınları, bu kristallerin yüzeyine düştüğünde, kristal içindeki elektronları hareketlendirir ve bu da elektrik akımı üretilmesini sağlar. Bu üretilen doğru akım daha sonra bir inverter cihazı kullanılarak alternatif akıma dönüştürülür.
Bir evin normal şartlarda ihtiyacı olan gücü en az 4 kVa'dan başlamaktadır. Eğer bir apartmanınız varsa ve tamamına enerji sağlamak istiyorsanız ölçüm yaptırmalısınız. İhtiyacınız olan enerjiyi benzinli, dizel ve invertör tip taşınabilir jeneratörler verecektir.
* Güney yönüne bakan ve güneşi gölge olmadan enerji üreten bir 395-400 watt güneş paneli satte 24 volt 9.60 amper enerji üretir ortalama günlük 7 saat güneşlenme ile ortalama 65 amperlik bir aküyü rahatıkla doldurur.
450 Watt Half-Cut Monokristal Güneş Paneli yukarıda da yazdığımız gibi günlük 1200 Watt elektrik üretmektedir. Üretilen enerjiyi aküye depolayarak mini buzdolabı ve tasarruflu lambalarınızı rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.
1 adet ampul ile 21-18 saat, 2 adet ampul ile 14-18 saat , 3 adet ampul ile 7-10 saat aydınlatma sağlar. Havanın bulutlu yada açık olmasına bağlı olarak 10 ile 15 saat arasında şarj olur. Ürün Özellikleri: Elektrikler şarj edilebilmesi için 1 adet şarj adaptörü bulunur.
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi sistemlerinde, gündüz güneş panellerinden gelen elektrik akımını, kontrollü olarak aküye dolduran cihazlardır.
Yani panelin bulunduğu bölgeye veya bölgenin ne kadar güneş ışını aldığı ile bağımsız bir birimdir. Bu birim bir panelin standart sıcaklık ve güneş ışığı koşullarında üretebildiği elektrik gücünü belirtir. Bu koşullar gölgesiz bir öğle saatinde, 25 Celsius derece sıcaklığında ve 1 kW/m² solar ışınımdadır.
Bir dönüm güneş enerjisi santrali, konuma, hava koşullarına ve kullanılan güneş paneli teknolojisine bağlı olarak yılda yaklaşık 150.000 ila 200.000 kWh arasında elektrik üretebilir.
Dolu Yağışı Güneş Paneline Zarar Verir Mi? Dolu yağışının güneş paneline etkisi oldukça azdır. Su geçirmez bir özelliğe sahip olan paneller, aynı zamanda sert cisimlere karşı dayanıklı olacak şekilde de üretilmiştir. Bu sayede dolu yağışlarından zarar almadan kurtulan güneş panelleri, bu açıdan oldukça güvenilirdir.
Güneş panellerinin çalışabilmesi için ısı olmasına gerek yoktur. Bu paneller Güneş'in ışınlarından faydalanarak enerji üretmektedirler.
Bir ev için normal şartlarda ihtiyaç duyulan jeneratörün en az 4 kva olması gerekmektedir. Eğer bir apartmanın tamamına enerji sağlanacaksa ölçüm yapılmalıdır.
2 Kva jeneratör kaç cihazı çalıştırabilir? 2 kva jeneratör, yüksekliğe ve güç tüketimine bağlı olarak birkaç küçük ev aletini veya birkaç ışığı rahatlıkla çalıştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri