Keten tohumu yağı, saça ve cilde sürülür. Yağın içeriğinde bulunan antioksidanlar, omega 3 ilelignan cilt sağlığının dostudur. Cildin sağlığını korurken aynı zamanda sorunları da tedavi etmeye katkı sağlar.
Cilde direkt uygulanabilen veya takviye olarak kullanılabilen bu doğal içerik, cildi daha pürüzsüz gösteriyor. Keten tohumu yağı kullananlar, zamanla ciltlerinin daha pürüzsüz ve nemli göründüğünü söylüyorlar. Bunun sebebi keten tohumunun içeriğindeki doğal antioksidanlardır.
Keten tohumu yağı yemeklerde kullanılabilir ancak pişirme amaçlı ve kızartma yağı olarak kullanılmamalıdır. Keten tohumu yağı salata veya yoğurt ile, soğuk mezeler ile veya yemeklerde sonradan soğuk ilave edilerek kullanılabilir. Keten tohumu yağını cilde sürerek de kullanabilirsiniz.
Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.
Keten tohumu jelinin faydaları sayısızdır. Bu jel cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır ve cildinizin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca nemlendirici olarak yüzünüzde kullanabilirsiniz. 10 veya 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Keten tohumu yağı, vücudumuzu sararak koruyan cilde çok faydalıdır. Ancak bazı ciltlerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bundan dolayı direkt uygulamak yerine küçük bir alanda denemek gerekir. Alerjik reaksiyon göstermediği takdirde cilde masaj yapılarak sürülür.
Keten tohumu cilde faydaları olan bir besindir. İçerisindeki antioksidan ve lignan kırışıklık oluşumunu geciktirebilir.
Yarım su bardağı keten tohumunu 1 su bardağı su ile kaynatın. Ilıdıktan sonra yüzünüze sürün ve 20 dakika sonra iyice durulayın. Cildin nem dengesini sağlayan bu maskeyi buzdolabında 1 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bu yüzden keten tohumu yağı, kilo verme sürecinde beslenme için faydalı olan gerekli yağları temin etmenize yardımcı olur. Kalorisi yüksek olduğundan aşırıya kaçmadan tüketmelisiniz. Sabah, öğlen ve akşam yemek yemeden yaklaşık 30-45 dakika önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı içebilirsiniz.
1 yemek kaşığı keten tohumunu ve 2 bardak suyu kaynayıp jöle kıvamına geliceye kadar pişirin ve soğumaya bırakın (unutmayın fazla kaynamasın zaten soğuyunca katı oluyor.) Ardından 3-4 damla kayısı çekirdeği yağı (1 çay kaşığı) saçınıza sürün, 2-3 saat bekletin zamanınız yoksa en az 1 saat bekletin.
Salatalara, zeytinyağlı yemeklere eklenerek tüketilmesi önerilir. Suyun içine atılıp, düzenli olarak her gün tüketilen keten tohumu yağı içeriğinde yer alan lignanlar sayesinde kadınlardaki progesteron hormonunu düzenleyerek adet sancılarını önlemeye yardımcı olur.
Keten tohumunun bozulduğunu tadından, renginden ve kokusundan anlayabilirsiniz. Bozuk keten tohumlarının ortamdan hızlı bir şekilde uzaklaştırılması ve asla tüketilmemesi gerekir. Aksi takdirde o ortamda yer alan diğer baharatlar ve gıdalara keten tohumundaki bakteriler karışabilir.
Bu nedenle ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Işığın yanında sıcaktan da olumsuz etkilenen keten tohumu yağı, özellikle yaz aylarında buzdolabında saklanmalıdır. Kış aylarında ise buzdolabı dışında serin ve kuru bir ortamda saklanabilir.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Nohut ve kuru fasulye, mercimek, börülce, e gibi bakliyatlar, işlenmemiş tüm tahıllar, Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu, badem, ceviz ve fındık gibi besinler hemoroide iyi gelir ve tedavisine yardımcı olur.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda bölgesel yağlanmanında önüne geçer. Göbek bölgesindeki yağların, basen bölgesindeki yağların kısa süre içerisinde yakılmasına yardımcı olur.
Keten tohumu ayda kaç kilo verdirir, denilirse düzenli şekilde tüketildiğinde haftada 1 kilo, ayda ise 4 kilo vermenizi sağlar.
Vücuttaki ödem problemlerini önlemek için kullanılmaktadır. Sağlıklı yağlardan olup omega-3 içerir. Bu sayede vücuttaki HDL ve LDL kolesterol seviyeleri kontrol altına alınabilmektedir.
Beslenmesini balık, balık yağı, keten tohumu gibi takviyelerle desteklerseniz tüy dökülmesinin yanı sıra tüylerde matlaşma, zayıflama gibi problemlerin de önüne geçebilirsiniz.
Saç ve Cilt Sağlığı: Keten tohumlarındaki yağlar, saç ve cilt sağlığını destekleyebilir. Özellikle ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir ve cildin nem dengesini destekleyebilir. Bitkisel Protein Kaynağı: Keten tohumları, bitkisel bazlı bir protein kaynağıdır.
Hazırlanışı: 2 yemek kaşığı chia tohumu ve 2 yemek kaşığı keten tohumunu üstünü kapatacak kadar suya koyun ve karışım jelleşene kadar birkaç saat bekletin. Elde ettiğiniz jeli kalın bir tabaka halinde yüzünüze uygulayın, yarım saat bekletin ve ılık suyla yıkayın.
Yüksek oranda omega-3 ve omega-6 barındıran keten tohumu ağrıları hafifletmesiyle birlikte eklem sertleşmelerini azaltır.
Sindirim sistemini destekler
Bu da şişkinlik, karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Bu nedenle keten tohumunun küçük dozlarla tüketilmeye başlanması en doğrusu olacaktır.
Chia tohumları omega-3 yağ asitleri içeriği en yüksek bitkiler arasında sayılabilir. Cildin üst tabakası olan epidermis chia tohumlarında bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile güçlendirilebilir. Ayrıca içerdiği antioksidan bileşikler ile cilt bariyerinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri