Portakal, ananas, elma, armut, mango, mandalina, şeftali, üzüm ve kurutulmuş meyveler bunlardan bazılarıdır. Bunların yanı sıra meyve sularından ve donmuş meyvelerden de kaçınmak gerekir. Bunların yerine sınırlı olarak ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyveler tüketilebilir.
Meyveler früktoz yani meyve şekeri bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle yukarıdaki serbest meyvelerin dışındaki meyveler yüksek karbonhidrat içerir, ketozise girmemizi engeller. Elma, şeftali, kiraz, muz, limon ve daha birçok meyve keto sürecinde mutfağımızda olmamalıdır.
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Kısaca 7 günlük ketojenik diyet listesi özellikleri, atkins, düşük karbonhidrat diyetleri ile benzer olan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağ ile değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudunuzu ketozis denilen metabolik bir duruma sokar.
KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR
Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.
Ketojenik diyette turşu yenir mi? Turşu kategorik olarak kabul ya da reddedilmemektedir. Şeker içermeyen turşular keto dostu olarak kabul görür.
- Tatlandırıcılar: Stevia gibi karbonhidrat oranı düşük tatlandırıcılar. Ketojenik diyette yasak olan besinler; - Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç. - Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler.
Patates, tatlı patates, havuç, bezelye, pırasa gibi nişastalı sebzelerden kaçının. Meyve gibi, bu yiyeceklerin de sağlık yararları vardır, ancak aynı zamanda karbonhidrat bakımından da çok yüksektirler.
Ketojenik hamburgerin ayrılmaz sosu mayonezi evde yaparak ketojenik diyetinizde ve tariflerinizde kullanabilirsiniz.
İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır.
Evet, çoğu alkollü içecek aslında sıvı halde karbonhidrattır! Ve evet, karbonhidratlarınız keto diyetinde çok sınırlı olduğu için, sizin için daha iyi olan karbonhidrat kaynaklarını tecih etmemiz gerekir.
Bir ödül gününde 50 gram karbonhidrat sınırını aşmanız çok kolay olacağı içinde tek bir öğün bile kaçamak yapmanız diyeti bozacaktır. Bu durumun yanı sıra bazı uzmanlara göre, ketojenik diyetteyken aniden yüksek karbonhidrat tüketmeye başlarsanız kan damarlarınız zarar görebilmektedir.
Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
Bitter çikolata tatlı bir ikram olmasına rağmen, diğer çikolata ve şekerleme türlerine kıyasla karbonhidrat oranı nispeten düşüktür. Porsiyon büyüklüğünüzü dikkatle izlediğiniz sürece, bitter çikolatayı keto diyetine sığdırabilirsiniz.
Diyette bütün yiyecekler, gram bazında tartılıp dikkatle hazırlanıyor. İlk defa 1920'lerde kullanılan ancak anti epileptik ilaçların gelişimiyle yıllarca kullanım dışı kalan ketojenik diyete "zeytinyağının eklenmesiyle" menemen, sarma, dolma, şakşuka gibi yiyecekler de dahil olabiliyor.
Ketojenik beslenirken öğünlerimize çorba ekleyebiliriz, hem de yeşil kabak ile… İçinizi ısıtacak çok pratik bir çorba tarifi, hem besleyici, hem doyurucu…
Sadece brokoli, karnabahar, lahana, mantar, domates, bamya gibi düşük karbonhidratlı sebzeler diyet süresince serbest tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri