Ketojenik diyet yaparken şekersiz çay ve kahveyi düşünmeden içebilirsiniz. Aynı şekilde maden suyunu da. Maden suyu derken meyveli sodaları kastetmiyoruz! Çay ve kahveyi çok içen kişilerde şu konu üzerinde durmakta fayda var.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
Yulaf, çavdar, mısır, pirinç, buğday, arpa, un, kinoa, karabuğday gibi yiyeceklerden özellikle kaçınmak gerekir. Ketojenik diyete başladığınız bazı meyveleri tüketebilirsiniz. Buna karşın şeker ve karbonhidrat bakımından yüksek oranlara sahip meyvelerden kaçınmak gerekir.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Ketozise giriş dönemi ortalama olarak 3 gün sürer.
Vücudun ketozise girip girmediği idrar, kan ya da nefes testleri ile belirlenir. İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır. Genellikle günlük diyetle karbonhidrat alımı 20-50 gram arasında sınırlandırılır.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Kısaca 7 günlük ketojenik diyet listesi özellikleri, atkins, düşük karbonhidrat diyetleri ile benzer olan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağ ile değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudunuzu ketozis denilen metabolik bir duruma sokar.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
Ketojenik Diyet Günde Kaç Öğün? Planlama kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişse de ketojenik diyet genellikle 3 ana öğüne ek 1 ara öğün olarak belirlenir. Günlük olarak alınan karbonhidrat, protein, yağ aşılmadan öğünler arasında değişiklik yapılabilir.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
Bitter çikolata tatlı bir ikram olmasına rağmen, diğer çikolata ve şekerleme türlerine kıyasla karbonhidrat oranı nispeten düşüktür. Porsiyon büyüklüğünüzü dikkatle izlediğiniz sürece, bitter çikolatayı keto diyetine sığdırabilirsiniz.
Kanda keton cisimcikleri bulunması durumu, ketozis olarak adlandırılır ve bu durum idrarda ve nefeste aseton benzeri bir koku olarak kendini belli eder.
Vücutta artmış keton cisimleri idrar yoluyla atıldığı için idrara çıkma artar. İdrar çıkışı arttığı için sıvı kaybı da artar ve buna bağlı ağız kuruluğu gelişir.
Ketojenik diyet; tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önler. Vücuttaki fazla yağlar; prediyabet (gizli şeker), Tip 2 diyabet, metabolik sendrom gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olur. Keto diyeti, vücuttaki fazla yağların yakılmasını, kan şekeri değerlerinin düşmesini ve insülin duyarlılığının artmasını sağlar.
Kan kolesterol düzeyleri yüksek kişiler bu diyeti yapmaktan kaçınmalıdır. Ketojenik diyetler karaciğer üzerinde de yük oluşturur. Bu nedenle karaciğer hastalığı olan kişiler ketojenik diyet uygulamamalıdır. Uzun süreli uygulanan ketojenik diyet sonrası karaciğer yetmezliği gelişme riski vardır.
Sağlıklı bireyler ketojenik diyeti uygulayabilir. Özellikle çok fazla karbonhidrat tüketen kişilerin sağlıklarında iyileşme görülür. Fakat diyet vitamin ve minerallerden yetersizdir. Ketonejik diyeti uygularken mutlaka vitamin ve mineral takviyesi alınması gerekir.
Bir ödül gününde 50 gram karbonhidrat sınırını aşmanız çok kolay olacağı içinde tek bir öğün bile kaçamak yapmanız diyeti bozacaktır. Bu durumun yanı sıra bazı uzmanlara göre, ketojenik diyetteyken aniden yüksek karbonhidrat tüketmeye başlarsanız kan damarlarınız zarar görebilmektedir.
Ketojenik diyette spor yapılır mı? Ketojenik diyet egzersiz yapmak için bir engel değildir. Bununla beraber ketozise vücudunuz alışırken bir süre performans kaybı yaşayabilirsiniz. Ketozise adapte olduktan sonra normal karbonhidrat alımı yapan bir birey ile egzersiz performansınız arasında bir fark olmayacaktır.
Ketojenik diyet bırakıldığında verilen kilolar geri alınır Ketojenik diyet ile ilgili en büyük problem kalıcılık sağlamaması, kişilere beslenme alışkanlığı kazandırmamasıdır. Ketojenik diyeti uygulayanlar kısa sürede hedefledikleri kiloya ulaşmada başarılı olur ancak sonrasında tekrar kilo almaya başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri