Keylogger yazılımları, bilgisayar kullanıcısının klavye hareketlerini takip eden, bir şifre girerken veya yazı yazarken basılan tuşları dinleyen bir yazılım sayesinde gizliliğinizi manipüle eden zararlı yazılımlardır.
Keyloggerlar klavye tuşlarını dinleyen, takip eden, kaydeden ve klavye yakalama olarak adlandırılan zararlı uygulamalardır. Amaç, sanal veya fiziksel klavyeyi kullanan kişinin tüm tuş vuruşlarını öğrenmek, bunları kaydederek izlemek ve siber saldırgana iletmektir.
CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonlarına basarak Gçrev Yöneticisini seçin. İşlemler menüsünden Services.exe seçeneğininin karşısında System yerine farklı bir kullanıcı adı yazıyorsa cihazınızda Keylogger yazılımının var olduğu anlamına gelir.
Keylogger, Android telefonlarda/tabletlerde yazılan her şeyi yakalar ve mesajları, IM'leri ve tüm telefon aktivitelerini izler. Bu bilgileri gizli raporlar halinde toplar ve daha sonra görebilmeniz için güvenli web hesabınıza iletir. Android keylogger, SPYERA'nin en güçlü özelliklerinden biridir.
Bu anlamda hemen hemen her an bilgisayarınız keylogger tehditine açık durumdadır. Her ne kadar günümüzde Windows Defender'ın kapatılmaması keylogger tespiti için yeterli olsa da bazı keylogger yazılımları kolayca tespit edilemeyebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Birçok zararlı yazılım gibi “Keylogger” programları da ziyaret edilen sitelerden, sosyal medya mesajlarından, e-mail yoluyla gelen linkler, indirilmek istenen uygulamalar veya programlardan bilgisayarınıza bulaşır.
Microsoft Defender Güvenlik Duvarı'nı kapattığınızda cihazınız (ve varsa, ağınız) yetkisiz erişime karşı daha savunmasız hale gelebilir. Engellenen bir uygulamayı kullanmanız gerekiyorsa, güvenlik duvarını kapatmak yerine bu uygulamaya güvenlik duvarı üzerinden izin verebilirsiniz.
iPhone Keylogger arka planda çalışır, tamamen gizlidir ve iPhone'deki her etkinliği yakalar. Keylogger iPhone uygulaması SMS, E-posta, ziyaret edilen Web Sayfaları, Notlar, Takvim, iMessage, BBM, Facebook Sohbeti, Skype, Line, WhatsApp, WeChat, PIN ve Viber'i yakalar.
Keylogger yazılımı, Apple iPhone ve Android cihazlar gibi akıllı telefonlarda da kullanılabilir. Keylogger'lar genellikle siber suçlular tarafından kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII), oturum açma kimlik bilgilerini ve hassas kurumsal verileri çalmak için bir casus yazılım aracı olarak kullanılır.
Bir keylogger, yazdıklarınızı kaydetmek için tasarlanmış bir yazılım veya donanım parçasıdır. Bu, bilgisayarınıza yüklenmiş bir program veya bilgisayarınıza ve yazdığınız her şeyin kaydını tutan klavyeye bağlı küçük bir aygıt olabilir.
Keylogger'lar, her ne kadar Windows kullanıcıları sorun yaşasa da Linux ve macOS işletim sistemleri için de mevcut. Ayrıca Android ve iOS gibi mobil işletim sistemlerinin de benzer zararlı yazılımlardan etkilendiğini hatırlatalım.
Keyloggerlar, klavyeden basılan her tuşun loglarını tutan casus yazılımlardır. Bu yazılımlar siz internette gezinirken gireceğiniz parolaları ve kişisel bilgilerinizi bir metin dosyasına kaydedip başka bir kullanıcıya ulaştırır.
Bir cihazda (bilgisayar, telefon, tablet vb.) arka planda, cihaz sahibinin bilgisi dışında -gizlice- çalışan ve cihazın içindeki bilgilerin başka kişilerce 'yasa dışı bir şekilde' ele geçirilmesine veya cihazın yasa dışı işlemlerde kullanılmasına yardım eden trojan'ların genel ismidir.
Özellikle Javasctipt tabanlı keyloggerların kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla bu zararlı yazılımın mağdurları da azımsanmayacak kadar çoktur. Bu kapsamda keylogger başlı başlına TCK md.245/A kapsamında suç teşkil etmektedir.
Statik Zararlı Yazılım Analizi, yazılımın belirli işlemlerden geçirilip yorumlandıktan sonra kodlarını okuduğumuz analiz çeşididir.
Klavye dinleme sistemi veya klavye yakalama sistemi (İngilizce: keystroke logging), klavyede bir harfe dokunulduğunda casus yazılımın dinlemesi ve klavye harflerini kaydetmesidir. Klavye dinleme sistemine maruz kalmamak için spam amaçlı ve güvenilmeyen mesajların açılmaması gerekir.
Bunlardan biri de tahmin edebileceğiniz gibi size her gönderilen linki veya dosyayı güvenmediğiniz sürece açmamak. Size linki veya dosyayı gönderen kişi bir tanıdığınız bile olsa güvenli ve bilindik olmayan site linklerine tıklamamanızı tavsiye ediyoruz.
Aygıtınızı bulmak için iCloud.com/find adresine giriş yapın. Alternatif olarak, sahip olduğunuz başka bir Apple aygıtında Bul uygulamasını kullanabilirsiniz. iPhone, iPad veya iPod touch'ınız aygıtlar listesinde görünmüyorsa Bul özelliği açık değildir. Bul kapalı olsa bile hesabınızı koruyabilirsiniz.
Touch ID ile iPhone'un kilidini açma:
iPhone'un kilidini açmak için Touch ID ile kaydettiğiniz parmağı kullanarak Ana Ekran düğmesine basın. iPhone'u yeniden kilitlemek için yan düğmeye basın. Ekrana bir dakika kadar dokunmazsanız iPhone otomatik olarak kilitlenir.
Konuşmak İçin Basılı Tutun: Siri'nin düğmeyi basılı tuttuğunuzda mı yanıt vereceğini seçin. Parmağı Koyarak Aç: Touch ID'li iPhone'da, parmağınızı Touch ID'ye koyarak iPhone'un kilidini açıp onu başlatabilirsiniz.
Taramanızın sonuçlarını görüntüleme
çevrimdışı Windows Defender taraması kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak algılar ve kaldırır veya karantinaya alır.
Gelişmiş > Güvenlik > Güvenlik duvarı bölümüne gidin ve güvenlik duvarını etkinleştirmek için Güvenlik duvarını etkinleştir kutucuğunu işaretleyin, devre dışı bırakmak için ise Güvenlik duvarını etkinleştir kutucuğunun işaretini kaldırın.
Ama sadece Microsoft Defender'ı sistemde tutarak, Windows 10'un kendi koruma kalkanını kullanarak da yeterli korumaya sahip olacağınız bir gerçek. Dilerseniz, ücretsiz bir antivirüs yazılımını da Microsoft Defender ile birlikte kullanmanız da mümkün.
1-)Ctrl + alt + delete tuşlarına basıp "işlemler" menüsüne geliyorsunuz. Services.exe karşısında SYSTEM yerine admin vs. yazıyorsa keylogger vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri