Yılın son günü kibrit kutusu satmak için karlı sokaklarda dolaşan ve gece ısınmak için kibritlerini yakarken hayallere sığınan yoksul bir kız çocuğunun öyküsüdür. Avrupa edebiyatında geniş bir yer etmiş bir öyküdür.
Ertesi gün, kızın cesedi donmuş halde bulunur. Ancak kızın yüzünde bir gülümseme vardır ve herkes onun ölmeden önce mutlu olduğunu düşünür. Kibritçi Kız hikayesi, yoksulluğun, çaresizliğin ve umutsuzluğun vurgulandığı bir masaldır.
Kibritçi Kız (Ciltli); Klasik Dünya Masalları, 3 - 8 Yaş
Ünlü masal klasiklerinden biri olan bu sarsıcı masal, Tahsin Yücel'in çevirisi, Ayşın Delibaş Eroğlu'nun resimleriyle Yapı Kredi Yayınları'nın Doğan Kardeş dizisinden yayımlandı.
Yapılan inceleme çalışması sonucunda masal olduğu düşünülen “Kibritçi Kız” türü eserlerin aslında ne edebi ne de halk masalı türüne girmediği, tamamen ayrı bir edebiyat türü olarak gelişen Noel hikâyeleri sınıfına girdiği görülebilir.
Kibritçi Kız, dünyaca ünlü Danimarkalı yazar Andersen'in, sonu mutlu biten masallar okumaya alışkın herkesi derinden etkileyen, her çocuğun belleğinde iz bırakan dramatik masalı.
İlgili 16 soru bulundu
En çok çevrilen Andersen masallarının Kibritçi Kız, Küçük Denizkızı, Parmak Kız, Karlar Kraliçesi ve Çirkin Ördek Yavrusu olduğu söylenebilir (Sezer, 2005).
semiha yankının takma adi. eurovision elemelerinde ve finallerinde oyle boynu bukuk durmustu ki. yazılmış en hüzün dolu hikayelerden biridir.
cimri, pinti, eli sıkı. kemal tahir'in eserinde (aşk çetesi, ithaki, istanbul 2005, s.33) “oğlan iyidir, hoştur ama biraz kibritçidir. bunca yıllık ahbabıyım, bir gün olsun, gel bu akşam bendensin, kafayı çekelim, dememiştir.” şeklinde geçer.
Masalı, öykü ve destan gibi türlerden ayıran en önemli temel özellik ise gerçek dışı ögeler içermesi ve anlatılanları gerçeğe benzetme çabası içinde olmamasıdır. Masallarda olaylar bilinmeyen bir zamanda geçer.
Büyükannesinin hayali kaybolmasın diye bütün kibritlerini tek seferde yakar. Büyükannesinin hayali son kibritle onu yanına alır ve sonunda küçük kız donarak ölür. Sabah kızı ölü bulanlar kızın gördüğü hayallerden habersiz "Zavallı kız kendini kibrit ateşiyle ısıtmaya çalışmış ama donmuş" derler.
Küçük kız eve vardığında kurt onu da yer. Bir oduncu gelir ve kurdun karnını yararak kurdun karnında hâlâ yaşamakta olan büyükanne ile küçük kızı kurtarır. Bu hikayeyede çocukların annelerini dinlemesi gerekir ve insan başkasına hemen güvenmemeli şeklinde ana fikri vardır.
Masalın tarih içinde birçok değişik versiyonu ortaya çıkmıştır. Hikâyenin, bilinen hâli 19. yüzyılda Grimm kardeşler'in Alman köylerinde topladıkları masallardan derlenip yazıya geçirilmiştir; bir avcının kurdun karnını yarıp büyükanneyi ve kırmızı başlıklı kızı kurtarmasıyla son bulur.
Etimoloji. Arapça kbrt kökünden gelen kibrīt كبريت "kükürt" sözcüğünden alıntıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan kibrit kelimesi, kükürt sözcüğünden türetilmiştir. Kükürt, böcek ilacı ve barut yapımında da kullanılan, keskin kokulu bir elementtir.
Hayvanlar insanlaştırıldığı için olağanüstü varlıklara yer verilmez. Hayvan masalları fabl olarak da adlandırılır.
Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Bacı, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, yardımsever kahramanlardır…
Hans Christian Andersen (2 Nisan 1805 - 4 Ağustos 1875), Danimarkalı yazar, şair. Geleneksel masallardan yararlanarak yazdığı özgün masallar ile tüm dünyada tanınmıştır.
Perrault'nun Kız'ı kırmızı başlıklı bile değil; yalnızca “Bir kız…” Ayrıca masalın bitişi ilkinde acı, ikincisinde mutlu. Perrault'nun “Kız”ını kurt yedikten sonra masal bitiyor; oysa sonrakinde avcının biri gelip kurdun karnını yarıyor, hem kızı hem de nineyi kurtarıyor, yerine de taş dolduruyor.
Kırmızı Başlıklı Kız kurtla karşılaştığında kurt sorar: “Nereye gidiyorsun?” Kırmızı Başlıklı Kız cevap verir: “Nineme gidiyorum, ona yiyecek götüreceğim.”
Bir zamanlar küçük bir kız varmış. Annesi ona üzerinde kırmızı başlığı olan bir pelerin almış. Kız bu pelerini çok seviyormuş ve nereye gitse onu giyiyormuş. Bu nedenle de herkes ona Kırmızı Başlıklı Kız diyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri