Birçok kilise, çan kulelerinden sabah 6, öğlen 12 ve akşam 6'da olmak üzere günde 3 kez çanları çalmaktadır. Buna ek olarak, inançlıları ibadete çağırmak ve bir ayin veya ibadet hizmetinin başladığını göstermek içinde kilise çanları çalınmaktadır.
Ortodoks ve Katolik kiliseler daha ihtişamlıdır. Katolik ve Ortodoks kiliselerini ikonlar, resimler ve tasvirler süsler. Kiliselerde ibadet zamanında çalınan piyano, org gibi müzik aletleri bulunur.
Çanlar çaldığında
Elbette bir de inanları ibadete çağıran kilise çanları var. Kilise çanlarının saati bildirmek için çalmasını bununla karıştırmamak gerek; çanlar, saat bildirirken vurularak, ibadete çağırırken de salınarak çalınıyor.
Doğu Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde manto, piskoposlar, hegümenler, arşimandritler ve diğer manastırlar tarafından törenlerde ve Vesperler veya Matinler gibi çeşitli kilise ayinlerine katılırken giyilen bir manastır giysisidir; ancak İlahi Ayini kutlamak için giyildiğinde giyilmez.
Kilise çatısı da konik şeklinde binanın üzerine yerleştirilmiş bir yapı olup en tepesine de Hristiyanlığın sembolü olan haç işaret yer alır. Kilise yapısında ana eksende nef (uzun ve dar orta kısım) ve ibadet alanı bulunurken, kısa eksende iki yan kolu yer alır.
İlgili 22 soru bulundu
1- Dünyanın en büyük kilisesi: Aziz Petrus Bazilikası- Roma.
DİYANET İşleri yayınlarında, "kilisede namaz kılınabilir mi?" sorusuna şu yanıt veriliyor: "Zaruret bulunmadıkça kilisede namaz kılmak mekruhtur. Ancak namaz kılınacak uygun başka bir yer bulunamadığı takdirde, temiz olmak kaydıyle orada namaz kılınmasında dinen bir sakınca yoktur.
Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
En önemli gelir kalemlerinden olan kilise vergilerinden, Katolik ve Protestan kiliseleri geçen yıl toplamda yaklaşık 13 milyar euro elde etti. Buna ek olarak, mal varlıklarından da gelirleri söz konusu. Ancak buradan gelen miktar konusunda her iki kilise de ser veriyor sır vermiyor.
Böyle bir şey haramdır. Müsüman olmayanların geleneklerine benzemek bile yasaklanmışken, başka bir dinin mabedine gidip onlar gibi ibadet etmek daha büyük bir günahtır.
Birçok kilise, çan kulelerinden sabah 6, öğlen 12 ve akşam 6'da olmak üzere günde 3 kez çanları çalmaktadır. Buna ek olarak, inançlıları ibadete çağırmak ve bir ayin veya ibadet hizmetinin başladığını göstermek içinde kilise çanları çalınmaktadır.
Kiliselerde başrahip ya da rahibenin verdiği görevleri yerine getiren kişiye zangoç denir. Zangoçların temel görevi çan çalmak olsa da, kilisenin genel düzeninden de onlar sorumludur.
Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Katolik kilisesinde şarap Mesih İsa'nın kanına dönüşür. Protestan mezheplerinde şarap sadece Mesih'in kanının sembolüdür. Ruhban topluluklarında bira ve şarap tüketilir. Pentekostaller ve Metodistler gibi bazı Hristiyan grupları günümüzde kişinin alkolden uzak durması gerektiğine inanmaktadırlar.
Hristiyan dünyası için ayrı bir yere sahip olan Sistine Şapeli'nin içinde selfie çekmek yasak. Aslında sadece selfie çekmek değil, fotoğraf çekmek yasak desem daha doğru olur. Her ne kadar gördüklerine hayran kalıp fotoğraflamak istesen de maalesef burada fotoğraf çekemezsin.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Almanya'da 8 bin kilise 70 bin sağlık kurumu, Fransa'da 9 bin kilise 60 bin sağlık kurumu, Türkiye'de 90 bin cami 7 bin sağlık kurumu..
Kilise vergisi, din işleri için kilise üyelerinden toplanan vergilere denir. Bu uygulama Almanya, Danimarka ve İtalya gibi ülkelerde görülmektedir. Bu verginin amacı kilise için yapılan harcamanın adil olmasını sağlamak ve kiliseden yararlanmayan kişilerden vergi almamaktır.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Eski Yahudi geleneğine göre Kilise Kutsal Perşembe günü dört önemli hadise kaydeder. Akşam yemeği öncesi Kurtarıcı, havarilerin ayaklarını tevekkülle yıkıyor. Ardından düzenlenen kapalı akşam yemeğinde ekmeği kırıp havarilere dağıtıp onlara şarap içiriyor.
Kilisedeki koronavirüs önlemlerine ilişkin AA muhabirine bilgi veren kilise ruhanisi Dimitri Mayoğlu, pazar ayinlerinin ortalama 3 saat sürdüğünü, pandemi ve insanların yaz tatilinde olması nedeniyle son dönemde ayinlere katılımın az olduğunu söyledi.
Ömer'in namaz kılmak için bir yer talep etmesine binaen onu bir kiliseye götürdü ancak burada namaz kıldığı takdirde Müslümanların bu kiliseyi Hıristiyanlardan alıp kendi kontrolleri altına alma korkusuyla namazını başka bir yerde kılmıştır (Vâkıdî, 1997, s. 1/239). Müslümanlar, sonraki bir dönemde Hz.
Yahudi-Hristiyan geleneği
Süryani Ortodoks Kilisesi'nde namaz, Hristiyan dininin ilkelerine inanmış bir kimsenin Tanrı'ya taparken; Tanrı'ya niyaz ve şükranlarını sunması, nimet ve rahmetlerini dilemesidir. İnanan kişinin Tanrı'ya bir niyazı, yalvarması ve duasıdır.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri