"Kuram oluşturma" kavramı, araştırmacının topladığı verilerden yola çıkarak araştırdığı konuyu açıklama, yorumlama ve anlam kazandırma süreci olarak açıklanabilir (Pandit 1996, Goulding 1999, Hoda ve ark. 2011).
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
Bilimsel anlamda kuram, içeriğinde gerçekler, yasalar, çıkarımlar, bilimsel öngörüler ve test edilmiş hipotezler bulunan doğanın ya da fiziksel evrenin belirli yönlerini açıklama gücüne sahip, son derece iyi desteklenmiş önermelerdir (NRC, 1998).
Modeller kuramdan daha sınırlı sorunlara odaklanır. Bazen kuram oluşturulmadan önce de model geliştirilebilir. Örneğin web' de bilgi aramada bir model geliştirilebilir. Bu model bütün insanların web' de bilgiyi nasıl bulduğunu açıklamaz ancak elektronik ortamda bilgi arama kuramı oluşturmada yardımcı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
– Bir dünya görüşü kadar geniş değil, daha çok olgu düzeyindedir. – Gözlenebilir olgu ve ilişkilere dayalı – Gözlemler ve önceden bilinenlerle tutarlı – Denenebilir denenceler üretmeye elverişli – Olabildiğince kapsamlı olmalıdır. – Tanım olabildiğince olumlu ifade edilmiş olmalıdır.
Kuram: Belli gerçekliklerin neden ve nasıl ilişkili olduklarına dair bir önermedir. Sosyolojik kuramın işi toplumsal davranışı gerçek dünyada açıklamaktır.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Teori (kuram), toplumsal gerçekliği anlaşılır hâle getiren bir kavramlar kümesidir. Bu kavramlar kümesi, olguları ve olgular arasında karmaşık gibi görünen toplumsal ilişkileri sistematik olarak anlamamızı sağlamaktadır. Teori, daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler üzerine kuruludur.
6.2. KURAMSAL TARTIŞMA : Kuramsal çerçevede, tezde benimsenen bilimsel yaklaşım kuramsal olarak gerekçelendirilir. Bu kısımda tezin problemi ile ilgili kuramsal temel belirlenir ve konunun bu temele dayalı olarak hangi çerçevede ele alınacağı tartışılır.
Kuramsal çerçeveye bu bakış açısıyla baktığımızda, daha çok yapılan çalışma ile ilgili araştırmanın nasıl kurgulanacağı, hangi kuramlardan nasıl yararlanılacağı, hangi soruların sorulacağı gibi konuların netleştiği ve bölüm olarak algılanmalıdır.
Kuram, bilimde bir konunun veriler baz alınarak açıklanmasıdır. Konu ne olursa olsun, elimizdeki verilere/datalara bakıp bir çıkarımda bulunuruz, bunların hepsi alsında best-fit-model (en uygun model) olarak geçer.
Kuram ise düşünce tarihinin en önemli kavramlarından biridir. Bu önemini, yalnızca felsefi düşünce tarafından ortaya konulan bir ürün olmasından değil, aynı zamanda felsefeyi üreten ve tarih içinde bilimlere temel hazırlayan bir etkinlik oluşundan da alır.
Nazari kökünden türetilmiş olan nazariye sözcüğü Arapça kökenlidir. Nazariye de teori ve kuram ile eş anlamlıdır.
"Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz. Kuram kelimesinin üçüncü anlamına baktığımızda: "Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori:" olarak geçiyor. Yani evet, kullanılabilir.
Kuram, Kuramsal Bilgi ve Kuram-Uygulama İlişkisi
Hilav (1985) kuramı, “bilimlerde, deneyle denetlenmiş olan ve deneyin verilerini birleştirerek daha geniş bir alanı kapsayacak biçimde kurulan ve belli bir çağda, bilginlerin çoğunluğunca kabul edilen genel görüş” olarak tanımlamaktadır.
Kuram bilim tarafından desteklenen, deneylerle doğruluğa kavuşmuş ve mantık içeren düşünce sistemine denmektedir. Kabul edilmiş bir kuram başka bir kuram ile çürütülebilir ya da eleştirilebilir.
Bilimsel kuram; doğanın bazı yönlerinin sürekli olarak doğrulanan deney ve gözleme dayanan iyi kanıtlanmış açıklamasıdır.
sonuç olarak; bilimsel yasa, gözlemle elde edilen olgudur, görüngüdür (örneğin; kütle çekimi, evrim); bilimsel teori (bilimsel kuram) o olgunun, görüngünün nedeninin kanıtlar yardımıyla açıklamasıdır (örneğin; einstein'ın genel görelilik teorisi, evrim teorisi).
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Bilimsel olarak ifade edilen bir hipotezin geçerli olabilmesi için sınanabilmesi gerekir. Bu sınama deneyler ile yapılır. Deneyler sonucunda sürekli olarak varsayılan sonuca ulaşılabilmesi durumunda hipotezler kabul edilerek kuram statüsüne alınır.
Sosyoloji disiplinine bakıldığın-da sosyologların temel olarak üç faklı yaklaşım içerisinde bulundukları görülmektedir. Bunlar; yapısal-işlevselcilik, çatışmacı yaklaşım ve sem-bolik etkileşimciliktir.
Anlatımcı kuram, sanatı, duyguların dile getirilmesi olarak yorumlamıştır. Kurama göre asıl önemli olan sanatçının duygularıdır. Bu duygular sanatçının iç dünyasının bütünüdür. Alımlayıcı da sanatçının bu duygularını paylaşır ve bu sayede başka yaşantıları tanır veya bu yaşantılarda kendinden bir parça bulur.
Toplumsal yapıyı açıklayan kuramların başlıcaları yapısalcılık, yapısal fonksiyonalizm, sosyal alışveriş kuramı, çatışma kuramı ve evrimci sentez kuramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri