Uzmanlar spor sonrası 45 dakika içinde bir şeyler atıştırılmasını öneriyor. Zira, 45 dakika içinde kalp kan pompalamaya devam ediyor ve kas onarımı için elektrolit yenilenmesi devam ediyor. Bu nedenle bu süreç içinde yenen yiyecekler kas için işlenerek kas kütlesinin artmasına destek veriyor.
Spor sonrası ilk 30 dakika altın saat olarak bilinmektedir. Spordan sonra 30 dakika içerisinde glikojen depolarının hızlı onarımı için; 0.8-1.2 g/kg yüksek glisemik indeksli karbonhidrat, 0.25-0.3 g/kg kaliteli protein ve yeterli sıvı tüketimi önerilmektedir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Kilo vermek için spor yapan kişilerin de sporlarından sonra, 45 dakika geçmeden yemek yemeleri kilolarını kaslardan değil yağlardan kaybetmelerini sağlayacak, bu sayede daha sağlıklı bir şekilde kilo verilmiş de olacaktır.
Spordan 2-3 saat önce yemek yemelisiniz.Fakat aceleniz varsa spordan önceki 30-45 dakika bir şeyler atıştırabilirsiniz. Spordan önce yağ, protein ve lif açısından yüksek olan gıdaları tüketmemeyi tercih edin. Bu tür gıdalar sindirim sistemini yavaşlattığı için kramplara ve halsizliklere neden olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Spor Yaparak Kilo Vermek İsteyenlere Öneriler;
Düşük yağlı süt ve süt ürünleri, yağsız et, balık ve tavuğu tercih edin. Ancak yağ tüketiminizi aşırı kısıtlamayın. Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketiminizi arttırın. Günde 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Spordan sonra tüketilen taze sıkılmış meyve suyu, kaybedilen minerallerin vücuda geri alınmasını sağlar. Özellikle narenciye sınıfındaki ürünleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. “Spordan sonra ne içilir?” sorusunun cevabı, bu şekilde özetlenebilir.
Düzenli egzersiz yaptığınızda, vücudunuz bu egzersize yakıt sağlamak için daha fazla glikojen depolar. Suda saklanan glikojen, kası yakma işleminin bir parçası olarak suyla bağlanmak zorundadır. Bu da az miktarda da olsa ağırlık artışına sebep olur.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz.
Spordan önce içilen bir fincan kahve, yağların daha çabuk yakılmasına yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırmaktadır. Hem sağlıklı kalmak hem de fazla kilolardan kurtulmak için yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesinin yanında egzersizin hayatın bir parçası haline gelmesi gerekir.
Kardiyodan Ne Kadar Sonra Yemek Yemelisiniz? 1 saatten daha az süre kardiyo yaptıysanız, muhtemelen tüm enerji depolarını tüketmediniz. Yemek yemediyseniz veya daha uzun kardiyo çalışması yaptıysanız, kas glikojenini yenilemek için 45-60 dakika içinde yemek yemeniz gerekir.
Spor sonrası sonra şişkinlik hissetmek tamamen normal bir durum olup, şişkinlik hissetmenin birçok nedeni vardır. Gelin bu nedenleri birlikte inceleyelim. Dehidrasyon, vücudunun sıvı kaybetmesidir. Egzersiz sonrası şişkinliğin çoğu dehidrasyon yani sıvı eksikliğinden kaynaklanır.
Spor bittikten sonra terleme yoluyla vücudumuzdan attığımız suyu yerine koymamız gerekir. Bunun için mineralli su tüketmek de faydalı olacaktır, böylelikle alkali seviyemizi dengelerken kaybettiğimiz sıvıyı da geri alabiliriz.
Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar. Pek çok yerde karşınıza çıkan, spora başladıktan 30 dakika sonra yağ yakmaya başlanılması bir yanılgıdan ibarettir. Spor yapmaya başladığınız ilk andan itibaren glikoz ve yağ depoları kullanılmaya başlanılmaktadır.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır. “Zayıflamak için haftada kaç gün spor yapılmalı?” sorusuna yanıt arıyorsanız, hem kalp sağlığınızı korumak hem de ideal kilo için haftada 150 dakika spor yapabilirsiniz.
Haftada en az 3-4 gün yapılan kardiyonun yağ yakımı için yeterli etki gösterdiği görülmektedir. Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için haftada en az 3 gün kardiyo egzersizleri yapılmalıdır.
KOŞU YAPARAK 1 HAFTADA / AYDA KAÇ KİLO VEREBİLİRİM? Koşarak kilo vermek isteyenler için 7000 kalorilik bir enerji açığı ortaya çıkmaktadır. Günde sadece bir saat koşarak haftada 1-2 kilo vermeniz mümkün. Bu ayda 4-8 kilo verebilceğiniz anlamına gelir.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri