Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır.
Duyu bütünleme, vücudumuzdan ve çevreden alınan duyu bilgisinin alınıp, anlamlandırılıp buna uygun davranışın oluşturulmasıdır. Duyu bütünleme teorisi; çevremizle olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir şekilde kullanabilmemizi sağlamak için, vücudumuz ve çevremizden gelen duyuları yöneten nörolojik bir süreçtir.
Duyu bütünleme terapisi, 1970'lerde Ergoterapist A. Jean Ayres tarafından, duyusal işleme bozukluğu olan çocukların, duyusal bilgiyi düzenlerken yaşadığı zorlukların giderilmesi amacıyla geliştirilmiş terapidir. Ergoterapistler tarafından uygulanır.
Duyu bütünleme terapisini ergoterapistler veya sertfika almış fizyoterapist, dil konuşma terapistleri tarafında uygulanmaktadır.
Ergoterapistler genel olarak Otizm Spektrum Bozukluğu, Disleksi, Down Sendromu Serebral Palsi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Problemleri Duyu Bütünleme Bozukluğu ve Gelişimsel Gecikmeler yaşayan çocuklarda Ergoterapi ihtiyacının olduğunu ve bu tanılarda olan çocuklarda Ergoterapi müdahalesinin olması gerektiğini ...
İlgili 31 soru bulundu
Ergoterapi bölümü, sağlık lisans eğitimleri arasında yer alır. Ergoterapi birey odaklı sağlık merkezi olmakla birlikte temel amacı, bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımı sağlamaktır. Lisans eğitimini bitirip, diplomasını eline alan kişilere Ergoterapist unvanına sahip olur.
Kimler Ergoterapiye İhtiyaç Duyar? Herhangi bir görevi yapmakta zorlanan hemen hemen herkesin buna ihtiyacı olabilir. Ayrıca doğum kusurları , DEHB , jüvenil artrit , otizm veya ciddi yaralanmalar veya yanıklar olan çocuklara da yardımcı olabilir .
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Hangi Çocuklar Duyusal Bütünleme Terapisi Almalıdır? Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra yetişkinlik döneminde de duyusal bütünleme problemleri yaşayan bireylere duyusal bütünleme terapisi uygulanabilir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu olan çocuklar zihinsel olarak engelli değildir, ancak yardım edilmezse akademik hayatlarında başarılı olmaları zorlaşır. Ayrıca, bozukluğun neden olduğu stres; anksiyete, depresyon veya davranış sorunlarına yol açabilir.
7 den 70 e bütün yaş grupları ile ilgilenir.
Ergoterapi ile otizmli çocukların bağımsız hareket etme becerisi kazandırılmaya çalışılarak, günlük yaşam becerilerini ve özbakım becerilerini bağımsız yapmaları hedeflenmektedir. Örneğin giyinme soyunma, kendine basit yiyecek hazırlama, nesneleri kavrama, tutma vb becerileri geliştirmeye yönelik çalışmaları kapsar.
Ergoterapistler tıp doktoru değildir.
Mesleki ergoterapi
Psikiyatrik ergoterapi Ergoterapistler, mental sağlığında sorun yaşayanların (bipolar, şizofreni, davranış bozuklukları vb.) iş, sosyal hayat, yaşam becerileri ve serbest zaman açısından kendilerini geliştirmelerine yardımcı olarak bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını hedeflerler.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Duyu bütünleme odasında t salıncak, kafes salıncak, tırmanma barı, tırmanma halatları, top havuzu, likra hamak, file hamak, bobath topları, çeşitli puzzle oyuncaklar, sesli oyuncaklar, dokunsal yüzeyi farklı materyaller, sert ve yumuşak zeminler bulunur.
Zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere uygulanır.
Özellikle konuşma sorunları ailelerin dikkatini çeker. Kelime söyleme, iki kelimelik cümle kurma, söylenenleri anlama konusunda yetersizlik vardır. Bazı çocuklarda önceden kazanılmış becerilerde (örneğin; daha önce öğrendiği ve kullandığı kelimeleri söylememe) gerileme olması belirgindir.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Ergoterapi, bir sağlık sorunu nedeniyle kronik olarak fonksiyon kaybı yaşayan kişilerin günlük yaşantılarında diğer bireylere olan bağımlılığını azaltmayı ve işlevselliklerini arttırmayı hedefleyen yöntemler bütünüdür.
Genel bir kural, bir yaralanmayı tedavi etmek ve belirli bir vücut parçasının gücünü ve hareketini yeniden kazanmak istiyorsanız, fizyoterapi muhtemelen doğru seçimdir. Günlük yaşam aktivitelerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, ergoterapi doğru seçim olacaktır.
Ergoterapi çok faydalı bir sağlık desteğidir. Günlük yaşam kalitesini ve kişinin motivasyonunu artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri