Kim Allah'a kavuşmayı arzu ederse bilsin ki Allah'ın belirlediği sürenin sonu mutlaka gelecektir. O, her şeyi bilir, her şeyi işitir. Kim Allah'a kavuşmayı umuyorsa, bilsin ki Allah'ın tayin ettiği o vakit elbet gelecektir.
Kur'an-ı Kerîm'de Allah'a yaklaşmak için çeşitli vesîleler aramak gerektiğine delâlet eden âyetler bulunur. Söz konusu vesîleler arasında dua etme, yakarışta bulunma, namaz kılma, oruç tutma, sabır ve tövbede bulunma gibi birçok iba- det türünü saymak mümkündür.
Rabbimize kavuşmak yakınlaşmak için ölmeyi beklemeye gerek yoktur. Allah'ın rızasına uygun yapılan her amel failini Allah'a yakınlaştıracak ve O'na kavuşturacaktır. Ayette dikkat çeken hususlardan birisi ifadenin şart kipinde kullanılmış olmasıdır; “Kim Rabbine kavuşmayı arzu ediyorsa.” Şartın bir de cevabı vardır.
Ancak Rabbinden bir yardım gelse, Müslümanlar başarılı olsa, "Biz de sizinle beraberdik" derler. Allah herkesin kalbinde olanı en iyi şekilde bilendir!
Peygamber de “Gayb bilgisinin sadece Allah'ın nezdinde olduğunu ifade etmiştir” (Müsned I, 391, 452; Nesâî, “Sehv” 62). Aynı şekilde Hz. Âişe başta olmak üzere birçok sahâbînin bildirdiğine göre de Allah'ın bildirmemesi halinde Hz. Peygamber bile gaybı yani geleceği bilemez. (Müslim, “İman” 287; Tirmizî, “Tefsir” 7).
İlgili 28 soru bulundu
De ki: “Siz mi daha iyi bilirsiniz, yoksa Allah mı? Allah katında bir tanıklığı gizleyenden daha zâlim kimdir? Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir.”
Kim (cennetde) Allah'a kavuşmayı arzu ederse, şübhesiz ki Allah'ın tayin ettiği vakit (kıyamet) gelecektir. O, Semî'dir = kulların sözlerini işitir, Alîm'dir- inanç ve amellerini bilir. Kim, Allah ile buluşmayı umuyorsa, işte kesinlikle bilsin ki; Allah'ın tayin ettiği ecel (süre) mutlaka gelecektir.
Kur'ân-ı Kerim en az 11 âyetle ruhumuzun hayattayken Allah'a ulaşmasını üzerimize farz kılıyor. Öyleyse herşey Allah'a ulaşmayı dilemekle başlar. Allahû Tealâ: “Kim Allah'a ulaşmayı dilerse Allah onun ruhunu Kendisine ulaştırır.” diyorsa, o zaman o kişinin ruhu Allah'a ulaşacaktır; eğer o kişi Allah'a ulaşmayı dilerse!
Tevhid, Allah'ın zâtını, aklın tasavvur edeceği ve zihnin canlandırabileceği her şeyden tenzih etmek (uzak tutmak) anlamına gelir2. Diğer bir ifadeyle tevhid, Allah'ın varlığına, birliğine, ondan başka ilah bulunmadığına inanmaktır.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Zira günah işleyen kul “gidecek başka kapım yok” dercesine yine Allah'a yönelmekte ve ondan af dilemektedir. Bu nedenle Allah Teâlâ kendisine yönelen kalpleri, yalvaran dilleri ve açılan elleri geri çevirmez. Zira Allah, ayıpları gizleyen, günahları affeden ve tövbeleri kabul edendir.
Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır. Değerli Müminler! İbadet, müminin nişanı, imanın hayata yansımasıdır. Allah'a yakın olma arzusunun ve hayırlı bir kul olma gayretinin göstergesidir.
İslam, insanın Allah ile dua yoluyla doğrudan iletişime geçebileceğini ilan eder. Bu anlamda insanın Rabbi'yle iletişimi, başka varlıkların aracılığına (tevessül) ihtiyaç olmadan gerçekleşir. İslam düşünce tarihinde ve özellikle Kelam ilminde, tevessülün tevhid prensibine aykırı olup olmadığı tartışılagelmiştir.
Kim Allah'a -gücü yettiği nispette- saygılı olsa ve bu saygısını itaat ederek gösterse, Allah'ın sevgisini ve takdirini kazanır. Allah'a verilen değer, ona itaat etmekle kendini gösterir. Güzel itikat, güzel ibadet, güzel ahlak, güzel davranış, güzel niyet ve gaye Allah'a verdiği değeri gösterir.
İslam alimlerine göre Allah'ın varlığı için delil sunmaya ihtiyaç yoktur. Allah inancı insanda mutlaka olması gerekmektedir. İslam'a göre de Allah birdir ve Allah tektir. Herhangi bir şekilde eşi ve benzeri bulunmamaktadır.
Orada Rabbimiz ruhlarımızı yarattığı zaman "Elestü bi rabbiküm" "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sormuş ruhlarımız da "Kalü Bela" yani "Evet Ya Rabbi sen bizim Rabbimizsin" diye cevap vermiştir.
Bir aynada bulunmamız, diğer aynalarda bulunmamıza engel olmazdı. Allah'ın yaratmış olduğu basit bir yansıma kanununa göre bile; bir zat bin aynada aynı anda görülebiliyor ise, çok büyük ve çok kudretli olan Allah, elbette aynı anda her yarattığının sesini işitir ve hepsinin durumunu görebilir.
Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir. buyurmuştur. Hadis- şerif, insanların dünyaya gelmeden bir yerlerde tanışıp kaynaştığını haber vermektedir.
Artık yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir! (Müminler! Siz de) Nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü onun tarafına çevirin! Kendilerine kitap verilenler iyi bilirler ki bu, Sahiplerinin (Rablerinin) gerçek hükmüdür.
Allah'ın bir yeri kıble yapması, yalnızca Peygamber'e uyanlarla uymayanları belli etmek içindir (âyet 143). İlk zamanlarda müslümanlar namazda yahudilerin kıblesi olan Kudüs'e yöneliyorlardı.
Ey iman edenler! Peygambere karşı, saygısızlık manası ifade edebilecek bir kelime olan (RÂİNÂ=bizi dinle, bize çobanlık et) yerine; ters anlama gelmesi mümkün olmayan (ÜNZURNÂ=bizi gözetle) demeyi tercih edin ve O'na daima kulak verin. Allah'tan gelen gerçekleri örtbas eden kâfirlere acıklı bir azap var.
“Hiçbir insanla Allah'ın yüz yüze konuşması olacak şey değildir. Allah, ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur yahut elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder. Doğrusu O, yücedir, bilgedir.” (eş-Şûra 42/51).
Allah kuluna üç şekilde cevap verir; * 'Evet' der, istediğini verir.. 'Hayır' der, daha iyisini verir.. 'Bekle' der ve en iyisini verir..
Bu bağlamda vahiy, Allah'ın insana seslenişi ve konuşmasıdır. Elçiler, insanlar gibi vahye karşı muhatap ve sorumlu olan insanlardır. Allah insan iletişiminin temel kuralları vardır. Rubûbiyyet ve ulûhiyyet yüce Allah'a ait olan niteliklerdir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri