“Resulullah (sav) buyurmuştur: “Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur.”
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır."
Allah yolundadır. (Hadis-i Şerif)
İlim, cehaletin zıddıdır. İlim sahibi olana alim denir.
Bunun üzerine Ebu"d-Derdâ, “Evet” der, “Resûlullah"ın şöyle dediğini işittim: “Kim ilim için yola çıkarsa Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır. Melekler, hoşnutluklarından dolayı ilim talebesine kanatlarını serer. Sudaki balıklara varıncaya kadar yer ve gök ehli âlim kişinin bağışlanması için Allah"a yakarır.
İlgili 27 soru bulundu
Sahabenin yüksekliği, Resulullah'ın "sallallahü aleyhi ve sellem" yüksekliğinden ileri gelmektedir. Bu söz de, açıkça, Eshab-ı kiramın tamamının ilim bakımından da, sonra gelenlerden üstün olduğunu gösteriyor.
Bununla beraber şunu da belirtelim ki; ilim her zaman amelden daha üstündür. Çünkü ilim kendi başına bir hayır/güzellik unsurudur. İlimsiz amel ise, düşünülemez. Bilgisi olmayan kimse nasıl namaz kılar, oruç tutar, zekat verir, hac yapar vs.?
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez.
Kur'ân-ı Kerîm'de ilim kavramı daha ziyade “ilâhî bilgi” yahut “vahiy” anlamında kullanılmakta, ayrıca gerek insanın vahyedilmiş ilâhî hakikate dair ilmi, gerekse bilme melekesiyle ilgili kazandığı dünyevî ilmi ifade etmek üzere çeşitli âyetlerde yer almaktadır.
Dolayısiyle teknik anlamda "ilim", bütün kevniyat bilimlerinin bilgisini kapsamaktadır ki, fizik, kimya, biyoloji ve astronomi gibi bilimler yanında sosyoloji, tarih, antropoloji gibi sosyal bilimler ile felsefe, ahlâk, psikoloji gibi insan bilimlerinin ve tefsir, hadis, kelam, fıkıh gibi İslâmî bilimlerinde bilgisini ...
İlim küfrü ortadan kaldıran, sapıklığı yok eden ve karanlığı yırtan, hakikat yolunu aydınlatan bir ışıktır, bir nurdur. Hak bâtıldan, hayır şerden, iyi kötüden, doğru eğriden, güzel çirkinden ancak ilimle seçilir. İlim serveti mal servetinden üstündür. Mal sarfetmekle azalır, ilimse sarfettikçe çoğalır.
En büyük ilim Allah'ın varlığını ve birliğini bilmektir.
İnsanlığa faydalı olan mesleklerde ilim tahsil etmek de farzı kifaye nevindendir. Bu bakımdan kişi kendi mesleği ile ilgili ilimleri öğrenmesi gerekir. İlim tahsil etmek Allah'ın kesin emridir. O halde ilim öğrenmek farzdır.
ilim öğrenmek veya öğretmek için çalışmak.
Sahbere (ra)'dan naklen: “Resulullah (sav) buyurmuştur: “Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur.”
Rıhle, asıl anlamıyla Arapça'da bir yerden diğerine göç etmek anlamındaki "rahale" kök fiilinin mastarıdır. Hadis ilminde, muhaddislerin yeni hadisler öğrenmek için uzak diyarlara yaptıkları ilim yolculuklarına rıhle denir.
İlimle geçen bir gece , ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır. '' Hz.MUHAMMED (S.A.V) ''
"İlim" sözcüğü, Arapçadaki "ilm" (عِلْم) kalıbından gelmektedir. "Bilgi, özellikle de teorik bilgi, bilim" anlamına gelmektedir. Çağdaş Türkçenin Etimolojisi sözlüğünde, kökeninin yine Arapçadaki "alama" (عَلَمَ) ile benzer olduğu belirtilmektedir.
Enes –radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah –sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «İlim tahsil etmek için (evinden) çıkan kimse, dönünceye kadar Allah yolundadır.»
Türk Dil Kurumu, "ilim" sözcüğünün birinci kelime anlamını "bilim" olarak vermektedir (ikinci anlamı da "ayrıntı, özellik, nitelik" olarak verilmiştir). Yani "ilim" ve "bilim" sözcükleri, eş anlamlıdır!
Din bilimle ters düşmez.
Çünkü bilimin gerçekçi olarak ifade ettiği konularda dinle tamamen ittifak etmektedir. Bu bakımdan dinimiz mutlak doğru olan bilimsel çalışmaları hiç bir zaman reddetmediği gibi aksine kabul etmektedir.
hayır yapmaz. eğer ki gerçek din diye bir şey varsa ve bu din sonsuz kudrette ve bilgiye sahip bir tanrı tarafından yollanmışsa, ne kadar sorgularsan sorgula bu dinde bir eksiklik bulamaman gerekir. hatta sorgulamaların ve şüphelerin inancı daha çok pekiştirmeli, çünkü sorgulamalar ve meraklar dini daha çok öğrenmene ...
Dünya dinleri alemin ve insanlığın kökeni ve doğası hakkında farklı ve çelişkili iddialarda bulunur ve hepsi doğru olmayabilir. Bu yüzden bilim ve din, kesişen ve veya kısmî olarak çakışan iki dairedir.
İnsan, Allah Teâlâ'yı zikrederek kulluğunu en güzel şekilde izhar eder. Bu sebeple Hz. Peygamber (s.a.s.) zikrin en üstün amel olduğunu haber vermiştir.
Mes'ûd (r.a.)'dan. Şöyle demiştir: "Hz. Peygamber (s.a.v. )'e: "Hangi amel Allah'a daha sevimlidir?" diye sordum: "Vaktindeki namazdır." buyurdu: "Sonra hangisidir?" dedim: "Sonra da anne ve babaya iyi davranmaktır." buyurdu: "Sonra hangisidir?" dedim: "Allah yolunda cihaddır." buyurdu."
Kim bildigi ile amel ederse, Allah ona bilmedigini ögretir. Âlimler disinda insanlar helâk oldu, ilmiyle amel etmeyen âlimler de helâk oldu. Bunlarin içerisinde ilminde ihlasli olmayan, Allah rizasi için ilim talep etmeyenler de helâk oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri