"İllallah", sadece Allah vardır, manâsını taşır. İçindeki (Arapça) "illâ" edatı, istisna edatlarındandır. Bu edat, kendisinden sonra gelen kelimeyi müstesna kılar, yani öncekilerin dışında bırakır.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
Kelime-i Tevhîd, "Lâ ilâhe illallâh Muhammedü'r-rasûlullah" sözüdür.
La ilahe illallah cümlesinin Türkçe anlamı 'Allah'tan başka ilah yoktur. ' anlamına gelmektedir.
Mehmet Yıldız on X: "İnsanın " La ilahe illallah " derken dudağı kıpırdamaz. Çünkü insan felç olduğunda bile Kelime-i Tevhid edebilsin, Allah'ı zikretsin diyedir" / X.
İlgili 26 soru bulundu
"Her kim La ilahe illallah derse Cennet ´e girecektir." (
sözü, imanı çekirdek seviyesinde olduğu halde imanla kabre giren avam müminlerin ebedi cehennemde kalmayacaklarına işaret ediyor.
SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
Kelime-i Şehadet getirmek: Kelime-i Şehadet, "La ilahe illallah, Muhammedün rasulullah" demektir. Bu ifade, "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun elçisidir" anlamına gelir.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Eşhedü enla ilahe illallah... şeklinde yazılır. Okurken eşhedü ELLA (bila gunne var) diye mi okuyacağız. yine, la ilahe illallah muhammeden rasulullah derken; muhammedeRRAsulullah diye mi okuyacağız? Şeklinde tecvidli olarak okunabilir.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
Kelime-i şehadet "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" biçiminde okunur. Kelime-i tevhidin Türkçe karşılığı ise "Allah'tan başka tanrı yoktur, Hz Muhammed Allah'ın elçisidir" biçiminde çevrilir.
Evet evet, yanlış okumadınız, Lâ ilâhe illallah sözü tek başına söylendiğinde eksik kalır. Ancak Muhammedün Resulullah denilince tamam olur.
La ilahe illallah muhammeden resulullah kelimelerine kelime-i Tevhid denilmektedir. Kelime-i Tevhid başlangıcında geçen la harfi yoktur demektir. Bunun nedeni Allah tan başka ilah olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır. İlahe illallah kelimelerinde ise ancak Allah vardır anlamı bulunmaktadır.
La 'hayır', İlahe ' ilahlar, İllallah “Allah'tan başka” şeklinde tanımlanmaktadır. Yani Allah'tan başka ilahlık iddiasında bulunan insan, put, hayvan, düşünce ve benzeri her şeyi ret etmek ve yalnız Allah'ın ilahlığını kabul etmek, lailahe illallah'ın genel anlamını oluşturmaktadır.
“Kim, yetmiş bin defa 'Lâ ilâhe illallah' derse veya kimin için bu söylenirse, günahları mağfiret olunur (bağışlanır).” Değerli kardeşimiz, İbn Arabi Hazretleri, bâtıni ve manevi ilimlerde harika bir kutup olduğu gibi, fıkıh, tefsir, hadis gibi zahirî ilimlerde de büyük bir allamedir.
İhlasla La İlahe İllallah diyeni Yüce Allah ateşe haram kılmıştır. La İlahe İllallah diyene kafir denmemelidir. Yoksa diyen kişi kendi kafir olur. Günde 100 kez La İlahe İllallah diyen kimsenin kıyamette yüzü dolunay gibi parlar.
Lâ ilâhe illallah'ın yedi tane şartı vardır: Şeyh Abdurrahmân bin Hasen (rahimehullah) “Feth'ul Mecîd” adlı neserinde şöyle demektedir: “Derim ki: La ilahe illallâh şehâdetinde mutlaka olması gereken yedi şart vardır, öyle ki bunların hepsi yerine getirilmeden bu söz, onu söyleyene fayda vermez.
Ezan da Kur'an-ı Kerim gibi tecvid ve kıraatine uyularak okunmalı, güzel nağmelerle süslenmelidir. Ezanın tecvidini, harflerin mahrecini, okunuş tavrını bilmeden ezan okunmaz. Okunursa hatalı olur.
Aynı şekilde ezanda üçüncü şehadeti söylemeyi onaylayan özel rivayetler de mevcuttur. [11] Bundan dolayı ezan ve ölünün telkininde “Ali veliyullah” cümlesini Ali'nin (a.s) makam ve yerini göz önünde bulundurarak[12] söylemek yakınlaşma veya teberrük niyetiyle (bir cüz sayılmadan) söylenecek olursa sakınca taşımaz.
Bu sözlük anlamıyla hem hak mabud olan Allah için hem de batıl ilahlar için kullanılır. Bu sözlük anlamı esas alınarak tarihte değişik putlara ilah denildiği gibi, “dişi” kabul edilenlere de “ilahe” denilmiştir. - Kelime-i Tevhitte “İlahe” kelimesi kullanılmıyor. Bunun aslı “İlah”tır.
Ebû Zer-i Gıfârî
Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
Ölünün yanında veya ölmek üzere olan kimsenin yanında biz Kelime-i Şehadet'i hatırlatmak için getiririz. Kelime-i Şehadet getir, Kelime-i Şehadet getir diye zorlamayız. Zaten canından bezmiş, canı çıkmak üzere, aklı yerinde değil yani o arada siz onu bir şeye zorluyorsunuz, ne olduğunu da anlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri