Kim ya da Gim (김) Kore de en çok kullanılan soyad. 2015 yılı verilerine göre 10,689,959 insan bu soyadı kullanmaktadır bu sayı Kore nufüsünün 21.5% i kadardır. Kim, Kuzey Kore de ve Güney Kore de Hangul: 김 (gim) şeklinde yazılır.
Kore'de geleneksel soyağacı sistemi olan 'Bongwan', aynı coğrafyadan gelen aynı soyada sahip kişiler anlamına geliyor. Bu sebeple 'Kim'ler, Kore'nin çok farklı yerlerinde de bulunuyor. MS. 42 yılında kurulan Gaya Konfederasyonu'nun kurucusu olan 'Kim-Su-Ro', 'Kim' soyadının ilk sahibi olarak biliniyor.
Birininklanı ''kabilesi(aile ağacı)'' (munjung) ve birinin akrabası oluşur atalarının ev ve soyadı ile ifade edilir. Kore'de soyadı erkek kanbağı olarak görünür, ve çocuklar doğdukları zaman herkesin kendi babasının soyadını alır.
Silla Krallığı'nı yöneten ailenin soyismi ise 'Kim'di. Ülkede yüzyıllarca soyadlarının, kraliyet ve soylu sınıfı dışında kullanımı yoktu. Yüzyıllar sonra ise Kore'yi işgal eden Japonya, soyadı edinilmesini zorunlu tuttu. Halk sınıfından olan kişiler ise 'Kim', 'Park', 'Lee' gibi soyisimleri seçti.
Soyadlar adın başında yer alırlar. Günümüzde yaklaşık farklı 250 soyad kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
İleum-i mwo-eyo şeklinde Latin harfleri ile okunan Korece 'adın ne' kelimesi ' 'Yurimi gueaa' şeklinde okunmaktadır.
Kore ismi Goryeo isminden türemiştir. Adı Goryeo, ilk olarak eski Goguryeo krallığı tarafından 5. yüzyılda isminin kısaltılmış şekli olarak kullanılmıştır. Goryeo'yu 10. yüzyıl krallığı olan Goguryeo'yu takip etti ve dolayısıyla ziyaret eden Pers tüccarlar tarafından "Kore" olarak kabul edilen ismini devraldı.
Malezya ve Kore'de kadınların evlendikten sonra da önceki soyadlarını korumaları yerel bir gelenek olarak kabul görmüştür. Her ne kadar böyle bir alışılagelmiş gelenek olsa da aslında kadınların kocalarının soyadını almasını yasaklayan herhangi bir düzenleme yoktur.
Lee, I, veya Yi (이), Kim (Gim)'den sonra Kore de en çok kullanılan soyad. Tarihte resmi yazılış şekli Ni (니) . Ancak 1993 yılından sonra hece olarak I (이) olarak değişmiştir.
Oppa sözcüğünün hakkında sizlere yardımcı olabilecek bilgileri detayları ile derledik. Kore dilinde kullanılan yaygın sözcükler arasında oppa sözcüğü de bulunuyor. Oppa sözcüğü, Kore'de kızların erkek arkadaşlarına kullandığı bir kelimedir. Kendilerinden büyük olan abiler için de kullanılabiliyor.
Arkeolojik araştırmalar Proto-Korelilerin Tunç Çağı döneminde Mançurya'dan günümüzde yaşadıkları Kore Yarımadasına geldiklerini göstermektedir. Antik Kore alanında uzmanlaşmış birçok dilbilimci ve arkeoloğa göre, Proto-Korece ve Proto-Korelilerin kökeni Mançurya'ya, spesifik olarak Liao Nehri çevresine dayanmaktadır.
2022 Yeryüzü Güzellik Yarışması'nda tacın sahibi Güney Koreli Mina Sue Choi oldu. 2022 Yeryüzü Güzellik Yarışması'nda tacın sahibi Güney Koreli Mina Sue Choi oldu.
Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından burada kimsesiz ve öksüz çocuklar için Ankara Okulu hizmete açıldı. Bu karşılıklı jestlere ve arkadaşlık davranışlarına dayanarak, iki ulus arasındaki ilişki genellikle "Kore-Türk kardeşliği" olarak adlandırılır (Korece: 한국 - 터키 우정).
Buna karşın, Kore, Malezya ve İspanya gibi bazı ülkelerde yasal zorunluluklar bulunmamakla birlikte, kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanma eğiliminde oldukları bir geleneği sürdürüyorlar.
BTS, diğer adıyla Bangtan Boys (방탄소년단), Hybe Corporation tarafından oluşturulan, 7 üyeden oluşan Güney Koreli grup.
Ji: Korece kız isimlerinden biri olan Ji, akıl anlamına gelmektedir. Ji ismi, hem ek olarak hem de tek isim olarak kullanılabilir. Jin Kyong: Korece kız ismi olan Jin Kyong, hazine anlamına gelir. Ki: Korece isimler arasında Ki, yükselmiş anlamına gelmektedir.
Kore'de kırmızı, tıpkı pek çok diğer kültürde olduğu gibi, farklı anlamlara sahip bir renktir. Öncelikle kırmızı, güzellik, sevgi, şans ve mutluluk gibi olumlu kavramlarla ilişkilendirilir. Bunun yanı sıra kırmızı, enerji, güç ve tutku sembolü olarak da değerlendirilir.
Birçok kadın işte terfi alamayacağı ve ayrımcılığa uğrayacağı korkusuyla geç evlenip, geç bebek sahibi oluyor. Aile ve Eşitlik Bakanlığı'nın verilerine göre, kadınlar için 1990'da 24,8 olan ortalama evlenme yaşı 30,2'ye çıktı. Günümüzde Güney Koreli kadınlar ilk bebeklerini ortalama olarak 31,6 yaşında doğuruyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.
Çocuk, anne ve baba evli ise babasının, evli değiller ise annesinin (doğuran kadının) soyadını alır. Çocuk ile anne arasında soybağı doğumla kurulur.
Kore tarihi MÖ 2333 yılında Gojoseon'un efsanevi Dan-gun tarafından kurulmasıyla başlıyor.
Örneğin Seul, gungjung kimchi (kraliyet kimchi), bossam kimchi (sarılmış kimchi), chonggak kimchi (bütün turp kimchi) ve kkakdugi (küp küp turp kimchi) ile ünlüyken, Jeolla-do Eyaleti, godeulppaegi kimchi ile ünlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri