Başkasının sahip olduğu maddi veya manevi şeylerin, o kimsenin elinden çıkmasını veya kendisine geçmesini temenni eden, hatta bunun için çabalayan kişinin içinde bulunduğu bu ruhsal duruma, haset denmektedir. Bu menfi duygu, bazen kibir, hırs ve şuhh gibi yasaklanmış manevi hastalıkların neticesi olmaktadır.
Haset iki kişi arasındaki ilişkide ortaya çıkar, kişinin kendine dair duyduğu eksiklikle ilişkilidir. Kişi başkasında olan ama kendinde olmadığını düşündüğünü, kendisi için ister; karşısındakini ondan mahrum bırakmak ister. Navaro, haseti “Onda var. Bende yok” şeklinde özetler.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Spielman'a göre kıskançlık hissi hasete göre içerisinde daha fazla nefret barındırır. Haset duygusunun temelinde bir başka kişinin sahip olduğu şeyi elde etme arzusu mevzu bahisken kıskançlıkta buna ek olarak, diğer kişinin ona sahip olmaması için beslenen arzu ve istek de bulunmaktadır.
Haset, bir kimsenin elindeki nimeti ona çok görüp, onun elinden gitmesini istemek demektir ve haramdır. Ancak kötü birinin, eline geçen servet ile fitne uyandırdığı, bu sebeple ara bozup herkese eziyet ettiği zaman, bu nimetin onun elinden çıkmasını istemek, bu adamın bu varlığına memnun olmamak, günah değildir.
İlgili 31 soru bulundu
A-Hasedin Tarifi Türkçe'de "Çekememezlik, kıskançlık” anlamına gelen haset; “Kiş- inin, başkasının elinde bulunan bir nimetin yok olmasını ve sadece kendisinde bulunmasını temenni etmesidir". Diğer bir tarife göre "Kişinin, bir nimeti hak etmiş olan kimseden o nimetin yok olmasını temenni etmesidir.
Dilimizdeki karşılığı, çekememezlik olan haset, insanları mutsuz ve huzursuz eden manevi hastalıklar arasında yer almaktadır. Gönlü haset ateşiyle yananlar, hem kendi rahatlarını bozar, hem başkalarını rahatsız ederler. Bununla da kalmaz ilahi takdire boyun eğmedikleri için günahkar olurlar.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
Görüldüğü üzere haset kelimesinin gerek fiil gerekse isim olarak bütün türevlerinde, nimet sahiplerini çekememe, onların elindeki nimet ve imkânların bir şekilde yok olmasını isteme veya o nimetlerin onların elinden çıkıp haset edenin eline geçmesini arzu etme duygularını ifade eden manalar yatmaktadır.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Haset kelime anlamı olarak 'Kıskançlık, çekememezlik' anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde bu eş anlamları üzerinden en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Daha çok insan üzerinden kullanılan bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kişinin kıskançlık yapması ya da çekememezlik durumuna girmesi olarak tabir edilebilir.
Haset etmek kendisinde olmayan ve başkalarının sahip olduğu şeylere kötü gözle bakmak, onların yok olmasını ve kendine ait olmasını istemektir. Kıskançlık ise kendinde olan şeyi başka birine kaptırma korkusudur. Kıskançlık bir noktadan sonra son bulabilir ya da geri dönüşü vardır.
Nazar değmesi ile hasedin birbirine kuvvetli bir bağla bağlı olduğunu görmek mümkündür. Haset coşunca, kişinin bakışları ile fırlattığı psiko-fizik enerji elektrik haline dönüşür. Bu elektrik dalgaları karşıdakini zayıf bulunca, yıldırım gibi çarpar. İşte nazar dediğimiz olay budur.
Kıskançlıkta, kendisinde olan bir şeyin bir başkasında da olması korkusu vardır. Hasette ise kendisinde olmayan bir şeye bir başkasının sahip olmasının öfkesi vardır. Haset daha yıkıcıdır. Kıskançlıkta rekabet daha görünürdür, hasette üstün ve aşağılık hissetme ikilemi daha baskındır.
İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır. Veya başkasında olan özelliklere ulaşamadığını düşündüğü için karşı tarafı kıskanır.
Haset, başkasında olan bir nimeti çekememe, kendisine faydası olmadığı halde kıskançlık sebebiyle karşısındakinin sahip olduğu nimetten mahrum kalmasını isteme; çekememe, bir tür kıskançlık.
“Haset çok temel bir duygudur ve çok güçlü bir enerjisi vardır. Sevgi duygusunun enerjisi yapıcı, büyütücü ve oluşturucu bir içerikte iken, HASET duygusunun enerjisi yok edici, olanı bozucu niteliktedir, insanı çok öfkeli olduğu çocukluk ve bebeklik dönemlerine çeker ve büyüme sürecini geri çevirir.
Kıskançlık, “başkasının sahip olduğu imkânları çekememe” anlamına gelen hasetten farklı olup mânası ondan daha geniştir. Ayrıca ahlâkî bakımdan hasedin her türü kötü olarak değerlendirilirken kıskançlık mâkul ve ılımlı ölçüde tutulması şartıyla gerekli olan bir tepkidir.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlık, özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularından dolayı ortaya çıkmaktadır. Kıskançlık yaşayan birisi zaman içerisinde değersizlik, çaresizlik, öfke, mutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguları da yaşar. Bu davranış bozukluğu hayvanlarda da görülmektedir.
“Kıskançlık, insanın kendi özgüvensizliğinin en aşırı ifadesidir.” Kıskançlık bir çifti mahveder çünkü güvensizlikten kaynaklanır. Fakat bunun ötesine de geçebilir. Kıskançlıkla davranan kişi, özgüvensiz bir kişiliğe sahip olduğunu göstermiş olur.
Günümüzde toplumun kanayan yaralarından olan haset ve kıskançlık hastalığından kurtulmak için, Allah'ın insanlara verdiği rızka, O'nun taksimine razı olmak ve diğer Müslümanları kardeş kabul ederek onların sahip olduğu nimetler için mutluluk duymak gerekir.
Haset, bir kişinin başkasının sahip olduğu bir şeyi istemesi ve bu kişinin sahip olmasını istemediği bir duygudur. Haset genellikle iki kişi arasında gerçekleşir ve kişinin kendiyle ilgilidir. Öte yandan, kıskançlık üç kişiyi içeren bir durumdur.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri