Bunun dışında, akıl sağlığı sebebiyle tehlike arz edip kontrol ve tedavi altına alınacak olanlar haricinde hiç kimsenin, örneğin tanıkların veya üçüncü kişilerin ellerinin kelepçelenmesi mümkün değildir. Çünkü Ceza Yargılaması Hukuku'nun asli süjesi, şüpheli ve sanıklardır.
Ters kelepçenin uygulanabilmesi için, polisin makul bir şüpheye veya yasal bir dayanağa sahip olması gerekmektedir. Sezgen Hukuk'ta yer alan derleme bilgilere göre; Polis keyfine göre kelepçe takamaz. Olayın ağırlığı tehlikesi ile orantılı olmalıdır. PSVK 16/2 maddesinde ilgili düzenleme yapılmıştır.
Ülkemiz mevzuatlarına göre “yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir” hükmü yer almaktadır (2).
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Gözaltına Alınan Herkese Kelepçe Takılır mı ? Hangi hallerde kelepçe takılır ? Gözaltına alınarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere kelepçe takılması zorunlu değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak “Elektronik Takip Sistem Merkezi” ile şiddet uygulayan, mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararı verilen erkeklere elektronik kelepçe takılacak. Bu kelepçe ile şiddet uygulayan erkek, eşi ya da beraber olduğu kadına 500 metreden fazla yaklaşamayacak.
Ancak kaçma kuşkusu bulunmayan, kontrol altına alınmış kişilere de kelepçe takılabiliyor. Aşağılama anlamında kullanılıyor bu.” Mevzuata göre 18 yaşından küçük çocuklara hiçbir koşulda kelepçe takılmasına izin verilmiyor. Kadınlar için ise böylesi bir istisna söz konusu değil.
Madde 7 – Yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir.
Ters kelepçenin uygulanabilmesi için, polisin makul bir şüpheye veya yasal bir dayanağa sahip olması gerekmektedir. Sezgen Hukuk'ta yer alan derleme bilgilere göre; Polis keyfine göre kelepçe takamaz. Olayın ağırlığı tehlikesi ile orantılı olmalıdır. PSVK 16/2 maddesinde ilgili düzenleme yapılmıştır.
Mevzuatlarımıza göre, kişilerin tutuklanması, yakalanması veya bir yerden başka bir yere nakledilmeleri sırasında, kaçma ihtimali taşıdıklarına veya kendilerinin veya başkalarının can ve beden güvenliğini tehlikeye atabileceklerine dair belirtiler bulunduğunda, plastik kelepçe takılabilir.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Plastik Kelepçeler naylon polimitten ( Naylon Hammade ile üretilir ).
18 yaşından küçüklere kelepçe takılamaz.
ÇKK nun 18. maddesi uyarınca, çocukların nakli sırasında, çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamaz. Bu hüküm tüm çocukları kapsar. Bu bakımdan cezaevinden adliyeye, sağlık kuruluşuna veya başka bir yere nakledilen hükümlü veya tutuklu çocuklara da zincir, kelepçe ve benzeri aletlerin takılması yasaktır.
Çocuk Koruma Kanunu'nun "Çocuğun nakli" başlıklı 18. maddesine göre, Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamaz. Ancak; zorunlu hâllerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlem alınabilir.
Tutuklanan zanlıyı gözaltına almak ve güvenli bir yere götürmek için kişinin boyun bölgesi eğilir. Bu durum, suçlunun hareket etme kabiliyetinin kısıtmasını engeller. Bu amaçlar yapılır. Suçlunun normal vatandaşa zarar vermesini engellemek amacıyla suçluların kafası eğilmektedir.
Kelepçeler genellikle polis ve diğer güvenlik görevlilerince şüphelilerin kaçmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Kişinin teslim olmamak için direnmesi ve kaçmaya çalışması halinde özel güvenlik kelepçe kullanabilecektir.
Yakalama kararı veya emrine yakalanan kişinin veya bazı yakınlarının itiraz ederek hakkı vardır. İtiraz hakkı kullanılarak yakalama kararı veya emri kaldırılabilir. İtiraz hakkı kullanıldığında itirazı incelemeye yetkili mercii yakalama işleminin yerinde olup olmadığını denetler.
Kelepçelenen kişi taşıma esnasında sabit bir yere bağlanmaz, arka kemerinden faydalanılır. Kelepçeli şahıs konuşularak dikkati dağıtılmalı zor en son çare olarak kullanılmalıdır. Kelepçelenen şahıslar devamlı kontrol altında bulundurulur. Şahıs etkisiz duruma getirilir.
Mahkemelerde sanık veya şüpheli için çıkan yakalama kararı, mahkeme sonrasında direkt sisteme işlenerek GBT sistemine düşer.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
“Türkiye'de yasalara göre 18 yaşından küçük hiç kimseye çocuklara ters kelepçe, kelepçe ve bağ takamazsınız. Bu konuda polisleri uyardım fakat dinlemediler. Polisin mevzuata dair bilgisi olmadığı da ortada.
Teknik yöntemlerle takip kararı verilebilmesi için Aile Mahkemesi dosyayı ivedilikle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğüne gönderir ve vakanın teknik yöntemlerle takibe uygunluğu konusunda Sosyal İnceleme Raporu (SİR) alınmasına ve ŞÖNİM tarafından Komisyon raporu oluşturulmasına karar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri