Dağıtım şirketi veya TEİAŞ tüketicinin elektriğini keserken kesme tarihi, saati ve son endeks değerine yer verilen kesme bildirimi düzenler. Diğer taraftan, tüketicilerin ikili anlaşmalarından kaynaklı borçları nedeniyle elektriği kesilemez.
Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre eğer abone borcunu ödemediyse ihbarname yollar, beş işgünü içinde faturanın ödenmesini istersiniz. İhbar üzerine fatura ödenmediyse elektirk kesilir. Elektriği hemen kesemezsiniz."
Güncel elektrik kesme açma bedeli, alçak gerilim için 37 lira 30 kuruş ve orta gerilim için 189 lira 80 kuruş olarak belirlenmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
İkinci bildirime rağmen fatura bedeliniz bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmez ise elektriğiniz kesilir.Elektriğiniz kesilince, borcunuzu ödeyip elektriğinizi açtırırken ayrıca kesme –bağlama bedeli ödemeniz gerekmektedir.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
İptal başvurusu alınır ve Çağrı Merkezi tarafından iptal işlemi tamamlanır. En kısa sürede ilgili tesisatın elektrikleri kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır.
YARGITAY: "ELEKTRİK BORCUNDAN KİRACI SORUMLUDUR"
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
ENERJİSA MÜŞTERİ HİZMET MERKEZLERİ
Vadesi geçmiş borçlarınızı, anlaşmalı banka kredi kartları ile taksitli olarak Müşteri Hizmet Merkezlerimizden ödeyebilirsiniz.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü sonuna kadar ödenmez ise ilgili mevzuat hükümlerince müşterinin enerjisi kesilir. Hem fatura altında bilgilendirme yapılır hem de sms yolu ile fatura borcu bilgilendirmeleri yapılır.
Banka ve kurum anlaşmaları gereği faturanız olmadan abone numaranız ile sorgulama yaparak ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Abone adına vekil ya da yetkili işlem yapacaksa, içinde abonelik (ya da sözleşme) sonlandırma ya da fesih yetkisini içeren ifade bulunması şartıyla noter onaylı vekaletnamenin aslı/ ıslak imzalı yetki belgesi ile vekil veya yetkili kişi de başvuru yapılabilir.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır. MADDE 26 – (1) Belirli bir yerde devamlı olarak meslek veya sanatını icra edenlere, o yerde de tebligat yapılabilir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
İhtarname çekebilmek için avukat yardımından faydalanma gibi bir şart aranmamaktadır.
Bu çalışmaya göre, elektrik, doğalgaz, internet, cep telefonları ve sabit telefonlarda servis hizmeti gerektirmeyen tüm işlemlerden açma-kapama ücreti alınmayacak.
Sıfır daire elektrik aboneliği ücreti 2023 yılı için damga, bağlama ve kesme bedelleri dahil ortalama 644.5 TL'dir. Sıfır daire elektrik aboneliği başvurusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir.
SAMSUN (AA) - Çarşamba Tüketici Hakem Heyeti Raportörü Şevketbey Akbulut, GSM operatörleri tarafından alınan açma kapama bedelinin yasal bir dayanağı olmadığını ifade ederek, vatandaşların Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaları durumunda kendilerinden alınan bedelleri geri alabileceklerini söyledi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri