Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler.
Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer? Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Kızgınlık Dönemine Giren Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir? Sahipleri için kedilerin kızgınlık dönemi zorlayıcı olabilir. Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz.
Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise. İlk kızgınlıkta bu ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Kedilerin kendilerini güvende hissettikleri zaman, daha sakin ve ılımlı olduğu bilinmektedir. Bunu sağlamanın en güzel yolu ise ona yüksek yerlerde vakit geçirebileceği alanlar yaratmak olacaktır. Çünkü kediler yüksekte ve ortama hakim bir yerde ise kendini güvende hisseder.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır.
Kliniğimizde kızgınlığın ertelenmesi amacıyla progestagen analoglarından yararlanmaktayız. Bu ilaçlar tek doz olarak enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi bazı durumlarda tablet şeklinde ağızdan uygulanabilir.
Kızgınlık döneminde olan kedi için kısırlaştırma operasyonu nasıl planlanmalıdır? En önemli konumuz rahim ve yumurtalıkların kan damarlarınca zenginleşmesi olduğu için bu dokuların sönümlenmesini beklememiz gerekir. Kızgınlığın bitiminden sonraki 3. gün operasyon için en uygun zamandır.
Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri değişebilir, ancak bazı yaygın belirtiler arasında artan seslendirme, huzursuzluk ve daha fazla dikkat isteği yer alır. Ayrıca nesnelere daha sık sürtünebilir, daha sevecen hale gelebilir ve artan tımar belirtileri gösterebilirler.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir. Çünkü kedilerin vücutlarında ki yumurta hücrelerinin düşmesi için çiftleşmeye ihtiyaçları vardır.
Benzodiazepinler ve trisiklik antidepresanlar gibi ilaçlar, kedinin sinirsel aktivitesini düzenleyerek sakinleştirici etkiler sağlar. Bu tür ilaçlar genellikle bir veteriner tarafından reçete edilir. Veteriner, kedinin sağlık durumunu değerlendirir ve uygun bir tedavi planı oluşturur.
Kedinizin kızgınlığa girmesi ne kadar normalse bağırması, ağlar gibi davranması, kendini yerden yere atması da normaldir. Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK.
Kedilerin kızgınlık sürecinde hormon iğnesi, kızgınlık döneminin ertelenmesini sağlayan ilaçtır. Hormon iğnelerinin kullanımı Veteriner Hekimler tarafından önerilmez. Bu iğneler kedinin sağlığına zarar verirken, kedinin doğal hormon yapısını bozarak, ilerleyen süreçte daha büyük problemler yaşanmasına sebep olurlar.
Dişi kedilerde kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkarlar veya hatta dikey nesnelere idrar püskürtebilirler. Bunu yaparken amaçları erkek kedilere haber salmaktır. Hatta arka bahçenizdeki kedi popülasyonunda bir artış görebilir, bu kedilerin evinize girmeye çalıştığını fark edebilirsiniz.
Erkekler için kısırlaştırma ücreti ortalama olarak 4000-7500 TL, dişiler için ise 5000-9500 TL civarındadır. Aşılar ve Mikroçip Uygulamaları: Standart aşılar genellikle 710-1200 TL arasında değişirken, mikroçip uygulaması yaklaşık 750-1000 TL arasında bir maliyet gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri