32- Aday Sürücülük Nedir? 01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir. Standart ehliyetliler için ise bu sınır 0.5 promildir.
Buna göre aday sürücüler 01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa ehliyet alanlarla, herhangi bir nedenden ötürü ehliyeti iptal edilen bireylerden tekrardan sürücü belgesi alan kişiler, ehliyetlerini aldıktan sonra iki sene süre ile aday sürücü şeklinde kabul edilecektir.
Sürücü adaylarının ilk kez aldıkları ehliyete stajyer ehliyet denir. Bu ehliyet her ehliyet sınıfı için geçerlidir. Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur.
“Stajyer ehliyeti”, stajyer sürücülerin kullandığı ehliyetler için kullanılan bir tanımlamadır. Sürücü olmak isteyen adaylar, sürücü kurslarında eğitim aldıktan sonra ve bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında stajyer ehliyete sahip olma hakkı kazanır.
İlgili 35 soru bulundu
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Kayıt olduğunuz kurs tarafından hazırlanarak ehliyet sertifikası size teslim edilecek. Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Örneğin; herhangi bir sebepten dolayı ehliyeti iptal edilen kişiler, teorik ve pratik dersler de dahil olmak üzere tüm eğitim sürecini tamamlamaları durumunda stajyer ehliyet belgesi almaya hak kazanıyor. Tabii bu kişilerin bir kursa katılabilmeleri için öncelikle psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri şart koşuluyor.
Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi? Stajyer ehliyeti olan sürücü aynen normal bir sürücü gibi şehir dışına çıkabilir.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.
E-devlette Aday sürücü mü yazan bölümde "Hayır" ibaresi düşüldüğü görülecektir. Bu güncellemeden itibaren sürücü ceza puanınız 75'den 100'e çıkarılmaktadır. Ancak E-devlette aday sürücümü "Evet" yazıyorsa stajyerliğinizin süresi devam ediyor demektir.
Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücülük bilgisi yer alıyor. İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Eğer 0.20-0.50 arasında alkollü yakalandıysan 6 ay beklemene gerek yok. Çünkü kanunda stajyer/aday olmayan sürücüler 0.50 promil altında yakalanınca ceza yemiyorlar ve direkt devam edebiliyorlar. Biz de bu kanuna tabiiyiz ancak ceza yemeden ve 6 ay beklemeden direkt ehliyetimiz iptal ediliyor.
Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor.
Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Ehliyeti belirli süre geri alınan kişiler sürücü kursuna müracaat ederek teorik derslere katılırlar ve derslerin bitiminde kendilerine belge verilir. Bu belge ile ehliyetlerini geri alma süreleri dolduktan sonra alabilirler.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Size hiç sürücü kartı verilmemişse, takograf sürücü kartı olmadan araç kullanmak suçtur. Sürücü kartınızı diğer sürücülerle paylaşamazsınız.
Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri