Askerlikten muaf olmak isteyen kişiler, bedensel hastalıklardan dolayı muaf tutulacaklarsa doktor raporu ile bu gerçekleşebilir. Ancak ruhsal hastalığa sahip olan kişilerin eğer resmi olarak raporları yoksa, ruhsal sorunlarını kanıtlamaları için farklı doktorların da muayenesinden geçmek zorundadırlar.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
İlgili 30 soru bulundu
Merhaba, boyum 180-181 civarı / kilom 108-109. Muaf mı olurum yoksa gider miyim? 1.80 boy üst sınır 107 KG erteleme kararı çıkabilir. 1.81 boy üst sınır 108 KG askerliğe elverişlidir raporu çıkabilir.
Yılın ikinci yarısında ödenmesi gereken 2023 yılı bedelli askerlik ücretleri kişileri yormayacak düzeyde tutulduğu bilgilendirmesi yapılmıştır. Yılın belli dönemlerini kapsayan bedelli askerlik ödemelerinin açıklanan dönemde ödenmesi gereklidir. Temmuz ayı itibariyle güncel bedelli askerlik ücret 122 bin 351 TL dir.
Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
Askerliğe engel olan hastalıklara sahip olan kişilere ise çürük raporu verilmektedir. Kişiye verilen çürük raporu ile askerlik yapamayacağı kesinleşmiş olmaktadır. Askerlik yapmak isteyen ancak bir rahatsızlığı bulunan kişilerin ise bu raporu almaları üzücü bir durum olarak değerlendirilmektedir.
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
1. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
TSK yönetmeliğinde belirtilen aralık ise 10-19 aralığında olmalıdır. Bu aralığa dahil olan kişilerin askerlik yapması uygun görülür. 10 ve 19 değerleri de dahil olmak üzere düz taban derecesine sahip kişilerin yaşadığı sorun, askerliğe engel olarak değerlendirilmez.
Bir askerlik terimi olan çürük, bir kişinin askerlik yapamaz halde olması veya askerliğe elverişsiz olması anlamına gelir. Çürük raporu olan bir genç birey, geçerli sebeplerden ötürü zorunlu olan askerlik görevinden ayrık yani muaf tutulur.
Terhis edildikten sonra askerlik hizmetinin sebep ve tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararı ile sabit olanların; baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis ...
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti, kimlik hanesinde erkek yazan herkes için zorunlu. Ancak askeri mevzuata göre, eşcinsel veya trans olmak “cinsel kimlik ve davranış bozukluğu” olarak değerlendiriliyor ve askerlikten muaf olmayı gerektirecek haller arasında sıralanıyor.
Aile Hekimi AHBS' den; üzerinde Sağlık Bakanlığından aldığı doküman numarası ve yükümlünün fotoğrafının yer aldığı Askerlik Olur Raporu çıktısını alır ve onaylayıp yükümlüye verir.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Seçim ve sınıflandırma sonuçları 28 Temmuz 2023 tarihinde e-Devlet üzerinden yükümlülere duyurulacak. Yükümlüler sevk belgesini sevk tarihinin 10 gün öncesinden itibaren e-Devletten veya askerlik şubesinden alabilecek.
Askerlik yükümlüsüne artık çırılçıplak soyularak sağlık muayenesi yapılmayacak.
2023 yılının ilk yarısında ödenecek bedelli askerlik tutarı 104.084,16 TL lira. Ek Bedel Tutarı (Aylık) : 3.500 x 0,433684 x 1 = 1.517,89 TL (Yoklama Kaçağı/Bakayalar için) üzerinden uygulanacaktır.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri