Kimler Evlat Edinemez? 30 yaşını doldurmamış olan kişiler tek başına evlat edinemezler. Evli olan kişilerin evliliği 5 yılını doldurmamışsa veya eşler 30 yaşını doldurmamışsa eşler birlikte evlat edinemezler.
TMK. madde 308/II‟ ye göre; “Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlât edinilemez. Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlât edinilebilir.”
Türk Medeni Kanunu'na göre, evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinmesi mümkündür (TMK m. 307/I). Alman Medeni Kanunu BGB §1741 ve İsviçre Medeni Kanunu ZGB Art. 264b hükümlerinde de evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinebileceği düzenlenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çalışmaları tamamlayan Bakanlık Evlat Edinme Yönergesi'ni yürürlükten kaldırdı. Böylelikle "evlat edinme uygulamalarında, evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek aile arasında en fazla 40 yaş fark olması gerekir." hükmü de tarihe karışmış oldu.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 306. maddesinin 3. fıkrasında; “Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir” hükmü mevcuttur.
Öte yandan, 4857 sayılı kanunda evlat edinme izni kullanımının ücretli ya da ücretsiz olduğu belirtilmemiştir. İlgili kanunun 74.maddesine göre çalışanlar, yalnızca doğum izninde iş göremezlik ödeneği alır. Evlat edinme durumunda böyle bir zorunluluk yoktur.
Belgeler tamamlandıktan sonra, Kurum gerekli denetlemeleri ve incelemeleri yapar. Akabinde, evlat edinme davası açılması gerekmektedir. Evlat edinme davası, kısa sürede sonuçlanmaktadır. Evlat edinme süreci ne kadar sürer sorusuna cevap olarak ortalama 1 (bir) yıllık bir süreçten bahsetmek mümkündür.
Evlat edinmek üzere başvuran kişi ve eşler; Belgeleri, başvuru tarihinden itibaren en geç 2 (iki) ay içinde tamamlayıp sunarlar.
Çünkü evlatlık olayı, mirasta haksızlığa sebep olmakta, aile içerisinde İslâm ahlakına uygun düşmeyen yakınlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Çocukları olmayan ve evlatlık almak isteyenler, başkalarının çocuklarını evlatlık almasınlar. ALLAH evlat edinmeyi yasaklamıştır.
İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
Akrabamı Evlat Edinebilir Miyim? Kural olarak evlat edinenin evlat edinilecek olan kişiyle hısımlık bağının bulunmaması gerekmektedir. Bunun tek istinası eşlerden birinin halen evli olduğu eşinin çocuğunu evlat edinebilmesidir.
Evlât edinmek isteyen ve evli olmayan kişinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşulu aranır. Evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler.
Evlat edinen kişi, en az 5 yıldan beri evlat edineceği kişiye bakmış olduğu, Evlat edinilecek kişi ile evlat edinen arasında en az 18 yaş olduğu, Evlat edinilecek kişinin rızasının olduğu durumlarda şartlar sağlanmış olur ve ancak bu şartlarla 18 yaşından büyükler evlat edinilebilir.
Yeni doğmuş bir bebek evlat edinileceği zaman doğumun üzerinden en az 6 hafta geçmesi gerekir. Anne ve babasının da evlat edinme için sözlü ve yazılı rızasını mahkemeye sunmuş olması gerekir. Evlat edinme işlemi yapıldıktan sonra ana ve baba hukuki işlemin ardından 6 hafta içinde rızasını geri alabilmektedir.
Yeni doğmuş bir bebek evlat edinmek için, öncelikle bebeğin doğmuş veya altı haftalık olması gereklidir. Bu bebekler için de aileden izin alınarak Aile Mahkemesi'ne giderek başvuru yapılmaktadır. Bunun dışında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kurumu'na başvurulur.
Soru 14: Evlat Edinme Ve Koruyucu Aile Arsındaki Fark Nedir? Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır.
Koruyucu ailelik, çeşitli sebeplerle biyolojik ailesiyle yaşayamayan, devlet korumasında kurum bakımında yaşayan, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetlerinden biridir.
Devlet çocuğun doğum sırasına göre 300-600 TL arasında doğum yardımı yapıyor. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memurlara kadın ya da erkek ayrımı olmadan 8 hafta ücretli, istek halinde 24 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor.
Yeni Medeni Kanun'da evlat edinme koşulları arasında, “küçükleri” evlat edinecek olanların başka altsoyunun bulunmaması koşulu kaldırılmıştır. Bu durumda büyükanne ve büyükbabalar, kendi çocukları yanında torunlarını da evlat edinebilirler. Bu konuda kanunda engelleyici bir koşul yer almamaktadır.
Anılan hüküm gereği evlatlık (ve evlatlığın altsoyu), evlat edinenin altsoyuna dahil olup birinci zümre mirasçısı olarak mirasta hak sahibi olacaktır. Bu bağlamda evlatlık (ve altsoyu) da saklı paylı mirasçıdır.
Tüm dünyada ailelere önerilen; evlat edinilmiş olduğunu çocuğa söylemek gerektiği ve bunun en erken dönemden itibaren yapılmasıdır. Çocuğun yaşına uygun biçimde, duygusal zekâsının kaldırabileceği ölçüde bilgi paylaşılmalıdır.
Hükme göre, “Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmalarıveya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir.”. Üvey çocuğun evlat edinilmesi bakımından üvey çocuk, eşin evlilik içi çocuğu olabileceği gibi, evlilik dışı çocuğu ve hatta daha önce evlat edindiği çocuk da ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri