Buna göre, yunus balığını yemek helaldir.
Bak, yunus dışında kılıç balığı, uskumru, suşide çok kullanılan tuna balığı gibi hayvanlar, bulundukları suyun milyonlarca misli zehirli madde taşıyor.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, yunusları avlamanın uluslararası sözleşmelere ve yasalara göre yasak olduğunu hatırlatarak, "Yunuslar avlanılırsa deniz ekosistemi zarar görür” uyarısını yaptı.
Balinadaki zararlı maddelerin en çok hamileler, çocuklar ve yaşlılar için tehdit oluşturduğu söylenmiştir. Hem balina etinin insan sağlığı için zararlı olması, hem de balinaların neslinin tehlike altında olması sebebiyle balinaların avlanması uluslararası bir kararla yasaklanmıştır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
İlgili 23 soru bulundu
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Penguen göğsü, hayvanın en sağlıklı kısmı olarak kabul edilir. Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Eti yenen kara hayvanları: Zürafa, kanguru, tavşan yenir. Eti yenen davar [koyun, keçi], sığır [manda, inek, boğa], deve gibi evcil hayvanların, yabani olanları da yenir. Mesela buffalo, bizon yabani sığırdır. Lama yabani devedir.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir.
Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür ve en küçük formlar Karadeniz'de (erkekler 1,7-1,8 m, dişilerse 1,5-1,7 m arasında), en büyük formlar ise Hint Okyanusu'nda (erkekler 2,42 metreye, dişilerse 2,12 metreye kadar) yaşar. Kısa burunlu bayağı yunus görece daha ağır olan türdür.
İstanbul Boğazı'nda üç yunus türü gözlenebilir; Afalina (Tursiops truncatus), Tırtak (Delphinus delphis) ve Mutur (Phocoena phocoena). Boğazda denize dikkatle bakarsanız, onları siz de fark edeceksiniz!
Hanefî mezhebine göre, daima suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan ise; her çeşit balıketi yenilebilir. Kalkan balığı, yunus balığı, sazan balığı, yılan balığı vb. balıklar da buna dahildir.
Devamlı olarak suda yaşayıp barınan hayvanlardan her nevi balık etleri yenebilir, helaldir. Kalkan balığı, sazan balığı, yılan balığı ve yunus bunlardandır.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî'de helâl değildir. Leş kargası yenmez. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî'de helâldir.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın olarak görülen yılan eti hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Yılan eti Türk mutfağında ve pek çok mutfakta yenilmeyen bir ettir. Yılan eti çoğunlukla Asya ve Afrika ülkelerinde tüketilmekte olup bazı yemeklerde çorba ve güveç olarak da kullanılmaktadır.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Yumuşak ve çiğnemesi kolay olan kanguru eti bonfile, sosis, kıyma olarak tüketilebilir. Kanguru eti köfte, börek, kebap, hamburger yapımına da uygundur. Dana veya kuzu eti gibi diğer et türleri yağ bakımından zengin oldukları için pişirme süreçleri daha kolaydır.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymunlar popüler yemek olarak kabul ediliyor. Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymun eti popüler bir yemek olarak servis ediliyor. Bu da kaçakçıların iştahını hayli kabartıyor.
"cik" kargası ise, tamamen siyah renklidir, dut, kiraz, yaz mevsimi meyveleri ile beslenir, kara kargadan farkı ise, gagalarının sarı ve kırmızı oluşudur, sürü halinde veya yalnız gezebilirler. alakarga ve cik kargası yenir.
Genel olarak fok balığının etinin yendiğini söylemek mümkün. Ancak bazı kurallar ve kriterlere bağlı olarak farklı ülkelerde balık etinin yenmesi yasaktır. Başka ülkelerde de yine değişik biçimlerde ve usullerde hazırlamak suretiyle tüketilen balık türleri içerisinde gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri