Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Hangi Çalışanlar Gece Vardiyasında Çalıştırılamaz? Gece vardiyasında çalıştırılamayacak sigortalılar şunlardır; Sanayiye ait işlerde 18 yaşını tamamlamamış çocuk işçiler ve genç işçiler, Kadın işçilerin gece vardiyasında çalıştırılıp çalıştırılamayacağı konusunda Sağlık Bakanlığı'nın görüşü gerekir.
1) Organ ve sistem fonksiyonlarını kısıtlayan, mesleğin gerektirdiği vardiyalı veya vardiyasız çalışmasına ya da gündüz veya gece görev yapmasına engel olan ve çalışmaya engel olan; a) Böbrek, üreter, mesane, prostat, üretra şekil bozuklukları, hastalıkları, cerrahileri ve sekeller.
Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Gece çalışacak olan personel, işveren tarafından ya da kendisi bir OSGB kurumundan randevu alarak sağlık muayene ve tetkiklerini yaptırabilir. Çalışılacak olan firmanın tehlike sınıfına göre ve işveren tarafından ek olarak istenebilecek, muayene ve tetkikler uygulanır.
İşveren sizi bu durumlarda olduğunuzda gece vardiyasında çalıştırma hakkına yasal olarak sahip olamaz. Şayet çalıştırmak istediğinde geçerli bir nedene dayandığınız için iş sözleşmesi feshi hakkına sahip olabilirsiniz. Bu durumda gece çalışamaz raporu alabilir ve gece vardiyasında çalışmama hakkınızı kullanabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Bu düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir: İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayı- nın alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptı- rılabilir.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş göremezlik raporu, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sorunları ya da analık nedeniyle çalışamadığı dönemlerde, yetkili hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen rapordur.
Engelli personelin sağlık kurulu raporunda, gece çalışmasını engelleyen bedenen yada ruhen bir sorun var ise o zaman gece vardiyasında çalışmasının ya da gece mesaisine kalmasının önüne geçilebilecektir. Onun dışında engelli personellerin gece çalışmalarıyla ilgili özel bir hüküm bulunmamaktadır.
Vardiya sisteminin değiştirilmesi işçinin sözleşmesinde açıkça esaslı değişiklik yaratacağı için 4857 Sayılı İş Kanunu madde 22 uyarınca işveren işçiye durumu yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilecektir. Değişiklik önerisinin işveren tarafından yazılı yapılması geçerlilik şartıdır.
Kamu kurumlarında çalışan engelliler ise kendi istekleri dışında 20.00 ila 06.00 arasında çalıştırılamazlar. Kendi istekleri dışında gece mesaisi veya gece vardiyasında çalışmalarının talep edilmesi Devlet Memurları Kanunu'nun 101. maddesine aykırıdır.
Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır.
MADDE 7 - (1) Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu işyerinde görevli işyeri hekiminden alınır.
Gece çalışabileceğine dair gerekli belge Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş OSGB'lerden alınabilir. Yetkili kurumlardan alınacak sağlık raporuyla durum belgelendirilmiş olur.
Fakir Baykurt, öykülerinde köy yaşamının sertliği, yoksulluk, cahillik, taassup, batıl inanç, sömürü gibi sorunları ele alarak köylünün maddi ve manevi dünyasını toplumsalcı ve gerçekçi bir bakıştan işliyor.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
HEYET RAPORU NASIL ALINIR? Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından laboratuar bulguları sonuçlarıyla birlikte verilebilir.
İş İçin Sağlık Raporu: İş için sağlık raporu: Aile hekiminiz elli kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerinde çalışanların raporunu verebilmektedir.
"Doktor en fazla kaç gün rapor verebilir?" derseniz aile hekimi dışındaki doktorlar 40 güne kadar rapor verebilirler. Eğer 40 günün sonunda da sağlık sorunlarınız devam ediyorsa bu kez heyete başvurmanız gerekir. 40 günlük zaman dilimini aşan raporlar ancak heyet tarafından verilebilir.
Erişkin Engelli Sağlık Kurulu Rapor başvurularında hastalarımızın muayene için gönderildiği branşlar; İç Hastalıkları, Göz Hastalıkları, KBB, Genel Cerrahi, Nöroloji, Fizik Tedavi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Kardiyoloji, Üroloji, Ortopedi ve Travmatoloji ve Göğüs Hastalıklarıdır.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, postalar halinde çalışma yapılan işyerinde işçinin sürekli gece postasında çalıştırılmasının ilgili yasal düzenlemelere aykırı olduğunu vurgulayarak bu nedenle istifa eden işçinin haklı olduğuna hükmetti.
Gece Çalışma Süresinin Yasal Sınırı Nedir? Yasal mevzuata göre işyerinde uygulanacak gece çalışması en geç 20.00'da başlayıp en erken 06.00'da sona ermeli ve toplamda 7,5 saati geçmemelidir. Kanunda belirtilen bu saatler, işçi lehine yorum ilkesi gereği işçiler aleyhine sonuç doğuracak şekilde düzenlenemeyecektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri