Cumhurbaşkanı, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak üzere özel af çıkarma yetkisine sahiptir (Anayasa m.104). Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz.
Gerek TBMM ve gerekse Cumhurbaşkanı bir tek kişiyi affeden bir işlem yapabilirler. - Ya da birden çok kişi aynı işlem ile affedilmektedir. Bu tür işlemlere de uygulamada genel af denilmektedir.
Madde 65- (1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. (2) Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Genel af, kamu davasını düşüren, hükmolunan cezanın infazına engel olan ve cezayı tüm neticeleri ile birlikte ortadan kaldıran af türüdür (TCK m. 65/1. madde). Genel af ilan etme yetkisi Anayasa m. 87 ile TBMM'ne tanınmıştır. Buna göre TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel af ilan edebilecektir.
İlgili 25 soru bulundu
TCK madde 65/1 ile düzenlenen genel afla ilgili düzenlemeyi TBMM yapabilmektedir. Bu yetkinin dayanağı olan Anayasa madde 87 “Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, … Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek …” şeklindedir.
Ceza Hukukçusu Ersan Şen daha önce 29 Ekim 2023 tarihini işaret ederek mahkumlara af açıklamasının bugün geleceğini söylemişti. Şen yaptığı açıklamada af çıkacağını, özel ya da genel bir af çıkacağını, bunun ceza indirimi biçiminde olacağını söyledi.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87). Yani, 600 milletvekilinin bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) en az 360 milletvekilinin kabul oyu ile bir genel af kanunu çıkarılabilir.
Anayasa kapsamına göre genel aftan yararlanamayacak olan tek suç orman suçlarıdır. Ormanlara karşı işlenen suçlar için af çıkarılamamaktadır. (Anayasa Madde 169: Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
15 Mayıs 1974'te Genel Af teklifinin son maddeleri de TBMM'de kabul edilince çıkarılması uzun süre konuşulan Af Kanunu kesinleşti. Başbakan Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ın kurduğu Koalisyon Hükûmeti affı çıkardı.
Yıl Affı (29 Ekim 2023)
(8) Koşullu salıverilmenin geri alınması nedeniyle 31/7/2023 tarihi itibarıyla cezası aynen infaz edilen veya ikinci defa mükerrir olup 31/7/2023 tarihi itibarıyla bu cezanın infazı için ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin bu cezalarının infazı bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanmaz.
Anayasanın 104. maddesinde Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında bulunan af çıkarma yetkisi şu şekilde tanımlanmıştır: ''.... Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak..''
Mükerrirler Açısından İnfaz Yatar Hesaplama
Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının, Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının, Süreli hapis cezasının üçte ikisini infaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar. İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
"TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesiyle COVID-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl ya da daha az süre kalanların yeniden cezaevine dönme durumu ortadan kalkarken, kalan süreleri ise denetimli serbestlik altında infaz edebilecektir.
Paylaş: 15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7456 sayılı Kanunun 15. maddesiyle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a toplam sekiz fıkradan ibaret Geçici 10. madde eklenmiştir. Geçici 10. madde Resmi Gazete'de yayımlanmakla yürürlüğe girmiştir.
Af kapsamında savcılık soruşturmaları için takipsizlik kararı verilir. Memurlar için mahkumiyet kapsamında verilen disiplin cezaları ortadan kalkar. Adli sicil kaydından affa uğrayan tüm suçlar çıkarılır. Kesinleşen mahkûmiyetler tamamen ortadan kalkar.
Türkiye'de hükümetimizin bir af çalışması yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri