Kimler gelir testi yaptırabilir? Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle genel sağlık sigortası kapsamına alınan Türk vatandaşlarından prim ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler gelir testi yaptırabilirler.
Hiç gelir testi yaptırmayan vatandaşlara sosyal medya üzerinden duyuru yapan SGK, hane içi kişi başı geliri, brüt asgari ücretin üçte birinin altında olan kişilerin GSS prim borçlarının silineceğini ve sağlığa erişimlerinin sağlanacağını belirtti.
Bu süreç zaman zaman yetkililer tarafından ev ziyareti yapılarak da yürütülür. Gelir testi yapılırken dikkate alınacak unsurlar şu şekildedir; Ailenin aylık geliri, Aile kendi evinde ya da kira ödemeden bir başkasının evinde oturuyorsa, evin rayiç bedelinin 240'ta biri.
Gelir testi kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi sayısının toplam gelirinin kişi başına düşen gelirine göre asgari ücret temel alınarak hesaplama yapılmaktadır.
Gelir testi, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirlerinin tespit edilerek genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceklerini belirleyen işlemdir.
İlgili 32 soru bulundu
Böylece gelir testinde hane halkı gelirini düşük tutup bankada parası olanlar tespit edilebilecek. Yine Takasbank üzerinden borsa işlemi yapan ancak SGK borcu olanların da işlemlerini görebilecek.
GELİR TESTİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir. İkinci seçenek olarak ise e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.
BU BELGE NEREDEN ALINIR? NASIL HESAPLANIR? AİLENİN GELİRİ ÖRNEĞİN AYLIK 2100 LİRA İSE 2100 12 AY İLE ÇARPILIR (12X2100 =25200 LİRA) AİKLE DE KAÇ KİŞİ VAR İSE TOPLAM TUTAR AİLE FERT SAYISINA BÖLÜNECEK DİYELİMKİ AİLEDE ANNE,BABA VE 3 ÇOCUK VAR İSE 25200/5 =5040 LİRA BULUNAN BU DEĞER AİLENİN KİŞİ BAŞI GELİRİDİR.
Gelir testine tâbi tutulacak kişinin gelir testini yaptırmak üzere Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat yazılı başvurusu esastır.
Teslimden sonra gelir testi sonucunu öğrenme süreciniz başlamış olmaktadır. Bu tarihten itibaren genellikle sonuçlar 15 gün içerisinde açıklanmaktadır. Ancak yapılan başvuruların yoğunluğuna göre daha da uzun olabilmektedir.
Gelir tespiti sonucu G0 (Yeşilkart) olan vatandaşlarımızın sağlık primleri Devlet tarafından ödenmektedir. Gelir seviyesi G1 olan vatandaşlarımız primlerini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır. Ayrıca gelir tespiti yaptıran vataşlarımız Devlet Hastalerine sevksiz gidebilmektedir.
Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
Ödenecek prim kaymakamlığa değil Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenir.
Sonuç olarak, oturmakta olduğunuz bir ev bulunmasına rağmen, evinize giren aylık gelir 3 bin 924 liranın altında ise prim ödemeden sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Ücretsiz olarak prim ödemeden sağlık hizmeti alabilmeniz için gelir testi sonucunun kişi başına net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekiyor. Bu da şu demek. Şu anda yani 2021 yılında net asgari ücret asgari geçim indirimi hariç olarak 2.557,59 TL. Bu durumda asgari ücret 1/3 tutarı 852,53 TL olacaktır.
Bu borç da ödenmedikçe silinmez. Ayrıca kişinin sonradan sigortalı işe girmiş olması, emekli olmuş olması gibi durumlar da önceki döneme ait borcun silinmesini gerektirmez.
Gelir testi için kısa süre içerisinde sonuç alınacak başlıca yer E-devlet olarak bilinmektedir. E-devlet sitesi aracılığı ile TC kimlik numarası ve şifreye sahip olan kimseler gelir testi yaptırabilmektedir.
Yani e-devlet sitesinin sosyal güvence ya da sosyal güvenlik kurumu sayfasına girmek gerekir. Sonrasında e-devlet sitesine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapmak gerekir. En son primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa onu bulmanız ve buna göre sosyal güvencenizi öğrenmeniz mümkündür.
Kişi, aylık 127,60 TL'yi ödeyemeyecek durumdaysa gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilir ve teste girebilir.
Hane geliri, bir hane içerisinde yaşayan bireylerin aylık yada yıllık olarak elde ettiği toplam gelirdir. Hane geliri başvurucunun eşi ve velayetleri altındaki 18 yaş altı çocuklarının toplam geliri dikkate alınarak hesaplanır.
GELİR TESPİTİNDE ESAS ALINACAK AİLE
Gelir tespitinde aile, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) kayıtlı aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babayı kapsıyor.
- E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Maliye Bakanlığı'nı seçmeniz gerekir. - Açılan sayfada e-bordo yazarak aile gelir belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede gelir bilgileriniz yer almaktadır.
Çalışmayan vatandaşların gelir belgesi alması için: Çalışmayan vatandaşın ikamet kaydının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapması gerekmektedir. E-devlet sistemi üzerinden sigortalılık tescil kaydı tespiti dosyasının çıktısını alması gerekmektedir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Bu belgeyi alabilmek için iki farklı seçenek bulunuyor:
1-) İkametgah kaydınızın bağlı bulunduğu SGK'ya bizzat başvuru yaparak. 2-) e-Devlet üzerinden Sigortalılık Tescil Kaydı Tespiti dosyasının çıktısını alarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri