40 yaş altı kadın bireylerde; aile bireylerinde diyabet, tansiyon, obezite, prostat, kanseri gibi genetik ve devamlı hastalığı bulunan bireyler ve bu hastalıklar için risk grubunda bulunan bireyler yılda 1 kez uzman bir hekim eşliğinde Check-up uygulamasını yaptırmalıdır.
Çocuklar doğumda, 1. ayında, 2. ayında, 4. ayında, 6. ayında, 9. ayında, 12. ayında, 15. ayında, 18. ayında ve 24. ayında muayene edilmelidir. Ayrıca 24 aylıktan sonra 7 yaşına kadar her yıl 1 defa check up yaptırılmalıdır. Daha sonra 17 yaşına kadar her 2 yılda bir defa check up yaptırılması uygundur.
Check up, kişilerin genetik olarak bazı hastalıklara yatkın olduğunu ancak hastalıklar belirti vermediği için farkına varılmadığını ortaya çıkarabilir.
Temel sağlık kontrolü (check-up) herhangi bir yakınması olsun ya da olmasın her yaştan kişiye yapılabilir. Böylece kişi sağlığını koruyabileceği gibi erken dönemde önlem alabilir ya da kişinin var olan hastalığı erken dönemde tedavi edilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Check up, hastalıkları erken teşhis etme imkanı sunan ve kişinin genel sağlık profiline yönelik detaylı bilgiye sahip olunması için yapılan tetkiklerdir. Bu tetkikler kapsamında kan tahlilleri, idrar ve gaita testi, kanser tarama testleri ve kalp tarama testleri yapılır.
Check-up uygulamalarında herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Sağlığını önemseyen ve geleceğini düşünen her insanın yılın belirli dönemlerinde check-up yaptırması ileride doğabilecek sorunları erken teşhis ve tedavi ile atlatarak daha iyi bir yaşam sürmesi açısından gerekli olmaktadır.
Bu paketler, genel sağlık durumunuzu değerlendirmek ve erken teşhis imkanı sunmak için tasarlanmıştır. Fiyatlar önemli ölçüde değişebileceği için net bir fiyat vermek zordur. Ancak genel olarak tam kapsamlı bir check-up paketi 1000 ila 10.000 TL arasında değişebilir.
Check-Up İle Amaçlanan Nedir? Bireylerin yaşam kalitelerini etkileyebilecek koroner arter hastalığı, kanser, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi risk gurubunda bulunan hastalıkların yanı sıra diğer rahatsızlık türlerini erken dönemde belirleyerek gerekli tedbir ve tedavi yöntemlerini uygulamaktır.
Aile hekimlerimiz tarafından verilen bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımız internetten veya 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu alarak ücretsiz olarak bu programdan istifade edebileceklerdir.
Checkup işlemi aslında check-up'ın kapsamına göre 3-ila 2 saat arası sürmektedir. “Check-Up ne kadar sürer ? ” en çok karşılaşılan soru olmakla beraber bu kadar hayati bir işlem için sadece bir kaç saatinizi ayırmanız çok olmasa gerek.Check-Up sonuçlarınız en erken 4-5 gün içerisinde hazır olmaktadır.
Yılda en az 1 kere kapsamlı bir checkup (check up) yaptıran bir insan çok az bir zaman (ortalama 3-4 saat) ayırarak kronikleşmeye dönebilecek tüm hastalıkların checkup ile zamanında teşhis sayesinde tedavi ve önleyici tedbirler alınarak ömrüne sağlıklı ve kaliteli bir yaşam ile devam edebilecektir.
MEDİCANA Sivas Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Kamuran Kaya yılda bir kez mutlaka check-up yaptırılması gerektiğini ifade ederek "Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması son derece önemlidir.
Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz."
Randevu saatinden 12 saat öncesine kadar yemek yememeniz, sudan başka bir şey içmemeniz, sigara ve kafein içeren gıdalar tüketmemeniz gereklidir. Check up'tan bir gün önce gaz yapıcı gıdalar; çiğ sebze, baklagiller, meyve, sütlü gıdalar ve gazlı içecekler tüketilmemelidir, alkol alınmamalıdır.
Türkiye'de kadınlarda meme, rahim ağzı, tiroit, kolorektal kanserler, koroner kalp rahatsızlıkları, tansiyon, diyabet ve Alzheimer gibi hastalıklar en sık karşılaşılan sağlık riskleridir. Bu nedenle kadın check up programlarında ağırlıklı olarak bu hastalıkların erken tanısına yönelik muayene ve tetkikler yapılır.
Check up sonuçları kaç günde çıkacağı, yapılan tahlil ve tetkiklerin miktarına göre farklılık gösterebilir. Ayrıca yapılan işlemlerin türü de bu süreyi etkileyebilir. Bu taramaya ait laboratuvar testleri ve radyolojik yöntemlerin bazıları birkaç saat içerisinde bazıları ise birkaç gün içerisinde sonuçlanabilir.
Bu kapsamda 18 yaş üzeri yetişkinlere sigara kullanımı sorgulama, ağırlık, boy ve bel çevresi, kan basıncı ölçümü, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleriyle kanser tarama hizmetleri verilecek. Ücretsiz check up'ın devlete maliyeti 700 milyon TL.
Vatandaşın kayıtlı olduğu aile hekimine müracaat etmesi ve check-up yaptırmak istediğini söylemesi yeterli olacaktır. Unutmayalım erken teşhis hayat kurtarır.
Sağlık sigortası; hastalık ve kaza durumlarında, sigortalının, sağlık giderlerini karşılayan sigorta ürünüdür. Oysa check-up yukarıda bahsettiğimiz gibi her hangi bir şikayet olmadan da tarama amaçlı yapılır. Bu nedenle her hangi bir yerde seçeceğiniz her check-up giderini sağlık sigortası karşılamaz.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Erkek check up programlarında kardiyoloji, solunum sistemi hastalıkları, ürolojik problemlerin (prostat gibi) erken tanısına yönelik muayene ve tetkikler yapılır. Ayrıca erkekler için düzenli taramalarda prostat, koleraktal, akciğer, karaciğer kanserlerine yönelik değerlendirmeler yapılır.
Erken teşhis sayesinde bazı hastalıklarda da yüzde yüz tedavi sağlanır. Ürolojik hastalıklar için check up, daha çok prostat hastalıkları özellikle de prostat kanserinin önceden, erken dönemde teşhisi amacıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri