Havai fişek kullanımı için Mülki İdare Amirliğinden izin almış 18 yaşından büyük A sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi sahibi kişilere satış yapılabilmektedir.
HAVAİ FİŞEK ATIMININ YASAK OLDUĞU YERLER : 1-Petrol, gaz, doğalgaz, trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde, 2-Kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerlerde, 3-Kamuya ait açık alanlar yol ve oturma alanları, atış alanı kapsamı dışında olup bu alanlarda atış yapmak yasaktır.
Buna göre, izinsiz lazer veya havai fişek gösterisi yapan kişiler ile uçak içinde duman çıkaran cihaz ve mamulleri kullanan yolculara 8 bin 624 lira idari para cezası uygulanacak.
Maddesi “Emre Aykırı Davranış” başlıklı maddesi gereği işlem yapılarak bahse konu suç aletine el konulacağı ayrıca, kurusıkı silah bulunduranlara 5729 Sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanunun 4. maddesince 1294 TL idari para cezası uygulanabileceği, Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte “Havai fişek kullanımı için zaman ve mekân bildirilerek mahallin mülki amirliğinden izin alınması zorunludur” hükmü yer aldı. Yönetmelik ekiyle de havai fişek kullanım saati 20.00-22.00 aralığında 2 saatle sınırlandırıldı.
Harb silah ve mühimmatı olarak kullanılabilecek olan patlayıcı maddelerle silahlar ve teferruatı 3763 sayılı kanun hükümlerine tabidir.
"Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yerleşim yerleri ile ormanlık alanın iç içe olması nedeniyle düğün, kutlama ve benzeri organizasyonlarda, orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı 31 Ekim 2022 tarihine kadar yasaklanmıştır."
Bu yüzden havai fişekleri kullanmadan önce, nemli veya yağışlı havalarda kullanmamak önemlidir. 2. Ateş İle Yaklaşmayınız: Karikatürde, havai fişeği tutuşturmak için çakmak veya kibrit ya da herhangi bir yanıcı madde ile yaklaşmamanız gerektiğini anlatıyor.
7- Rüzgarlı havalarda havai fişek atımına kesinlikle izin verilmeyecektir.
Kuşlar için ölümcül risk taşıyor
“Gece saatlerinde doğal yaşam alanlarında havada kuş sayısı çok fazla olmasa da şehir aydınlatmalarının etkisiyle gece saatlerinde de kuşların bir kısmı havada olabiliyor. Havai fişeklerin patlatılmasıyla bölgede havada bulunan kuşlar doğrudan zarar görebiliyor.
Oteller , açık alanlar ve restaurantlar uygundur . Mahalle araları ve yerleşimin yoğun olduğu alanlarda tercih edilmemektedir.
Torpil, maytap, kız kaçıran, füze, roket, mantar tabancası gibi oyun ve eğlence amaçlı patlayıcıların 18 yaşından küçüklere satışı yasak.
1.1. Satın alma ve kullanma izin belgesi işlemleri Şube Müdürlüklerince yürütülür. Depolama izin belgesi PATBIS üzerinden kontrol edilir, ayrıca bir fiziki belge istenmez. Patlayıcı madde deposu bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler ise, muvafakatlı veya kiralık olarak başkasına ait bir depoyu kullanabilirler.
(B) Sınıfı Yeterlilik Belgesi: Yerüstünde yapılacak işlemlerle ilgili Tüzük kapsamındaki patlayıcı maddelerin ateşlenmesi işini yapacaklara verilen yeterlilik belgesidir.
Maddesine göre ruhsatsız bir şekilde bulundurulması, taşınması veya satın alınması suç olan silahlar şunlardır: Ateşli silah: Mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahlardır.
Havai Fişek fiyatları ortalama olarak 250 TL'den başlayarak 5.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel gününüz için dilerseniz yukarıdaki olan tek parça paketlerden alabilirsiniz, dilersenizde farklı paketlerle kombinler yapabilirsiniz.
Lityum metali havai fişeklerde kırmızı renk üretiminde kullanılır. Özellikle lityum karbonat en önemli renk vericidir. Magnezyum yandığında çok parlak ışık üretir. Böylece beyaz kıvılcım eklemek ve havai fişeklerin bütün rengini parlatmak için kullanılır.
Haydar Sur, “Havai fişeklerin, yüksek şiddette ses nedeniyle insanlarda ve hayvanlarda işitme kayıpları, toprak, su ve hava kirlenmesine yol açarak çevreyi zehirleme, orman yangınlarına ve diğer yangınlara sebep olma ile insanlarda ve hayvanlarda yaralanmalara yol açma gibi olumsuz etkileri vardır.” değerlendirmesinde ...
Madde-6 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi gereğince alınan bu karar gereği düğün, sosyal etkinlikler ve çeşitli eğlence dönemlerinde, şenlik ve işaret fişekleri (havai fişek vb.) olarak tabir edilen piroteknik maddelerin izinsiz kullanılmasının önüne geçmek amacıyla tedbir alınması amaçlanmıştır.
* Havai fişekler zehirlidir ve toksik mikropartikül (taş unu- PM10) salınımına sebep olur. * Bu salınım, mevcut bazı hastalıkları olumsuz yönde etkilediği gibi, başka hastalıklara da sebep olur. * Toprağa ve besin kaynakları üzerine düşen havai fişek kalıntılarını yiyen insanlar da hayvanlar da risk altındadır.
Havai fişeklerin çoğunun temel bileşeni baruttur. Havai fişeklerin çoğunun temel bileşeni baruttur. Fişeğin alt kısmındaki fitil bir kıvılcım yardımıyla ateşlenir ve fişeğin bu bölümünde yer alan barut patlar. Bu sayede fişek havaya fırlar.
Ülkemiz genelinde resmi ve milli bayramlar ile çeşitli açılışlarda, özel günlerde ve kutlamalarda (düğün, sünnet vb.) havai fişek olarak bilinen proteknik maddeler kullanılmaktadır. Havai fişek satma izni yalnızca üreticiler ile satış izin belgesi bulunanlara (Av bayilerine) verilmektedir.
Havai fişek gösterisi: 140 - 160 dBA.
düğünler, sosyal etkinlikler, resmi günler, dini ve milli bayramlar, yerel milli günler, festivaller ve çeşitli eğlence dönemlerinde, kişilerin, resmi kurum ve kuruluşların Yerel Mülki Amirliklerden izin alınmadan kullanılması ve ateşlenmesi yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri