Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu? e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.
Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır. Mali mühür, TÜBİTAK bünyesinde bulunan, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir.
e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur. Mali mühre Kamu SM internet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz. Mali mühür elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Kurumsal firmalar tüm e-Belge uygulamalarını kullanabilmek için mutlaka Mali Mühür edinmek durumundadır. Bunun tek istisnası şahıs şirketleridir.
İlgili 24 soru bulundu
Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu? e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.
Gönüllü olarak e-Deftere geçmek isteyen mükellefler https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru sırasında gerçek kişiler elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişiler mali mühür kullanmalıdır.
Gerçek Kişiler Mali Mühür kullanabilecekleri gibi elektronik imza da kullanabilirler Mali Mühür sertifikası + kart okuyucu almak için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go linkinde bulunan Mali Mühür Sertifika Başvuru formunu şirkete ait imza sirkülerinde adı geçen yetkili kişi tarafından nüfus cüzdanına ait ...
Henüz bir mali mühür başvurunuz yoksa, e-fatura ön başvurusu yapılamamaktadır. Mali mührünüzün üretimde olduğuna dair bilgi KamuSM'den GİB'e gelmişse, bu düğme aktif olur. KamuSM'den bu bilgi gelmedikçe Başkanlığımızca ayrıca bir işlem yapılamamaktadır.
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
E-imza gerçek kişilere verilir ve kişinin ıslak imzasının yerini alırken, mali mühür firmalara verilir ve firma kaşesinin elektronik hali olarak kullanılır. Şahıs firması sahibi olanlar, e-fatura kullanımı için mali mühür yerine e-imza kullanabilirler.
Mali mühür sertifikası (MÜS) ve güvenlik hizmetleri sertifikası (GÜS) 3 yıl geçerli olacak şekilde oluşturulur. Güncel mali mühür sertifika fiyatlarını (2023) aşağıda görebilirsin: Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 590,00 TL (500 TL + KDV)
E-Defter sistemine gerçek kişiler Elektronik İmza ile, tüzel kişiler ise Mali Mühür ile giriş yapabilirler.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
Mali mühür, e-imza başvurusu yaptınız ve ürününüz size henüz ulaşmadı mı? Öncelikle yaşadığınız problem için üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz. Gönderiniz anlaşmalı kurye firması ile 15 gün içinde tarafınıza ulaştırılacaktır.
3 yıl geçerliliği bulunan bu sertifikalar bir adet akıllı kart içinde yer almaktadır. Bu kartlar mini akıllı kart okuyucu ile sahibine teslim edilmektedir.
Kartların üzerinde yer alan; TC Kimlik Numarası/Vergi kimlik numarası ile, 2. AKIS Kart İzleme Aracı 'Sertifika Verileri' alanından veya, 3. https://kasif.kamusm.gov.tr/ Kaşif Programında yer alan 'Sertifika Bilgileri' alanından mali mührünüzün hangi firmaya ait olduğunu hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Mali Mühür Sertifikası, tüzel kişilere verilen ve mali belgeleri (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye vb.) mühür atmak için kullanılan sertifikadır.
Mali Mühür e-Fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır. e-Fatura ve diğer belgelerin kaynağını, bütünlüğünü ve içeriğini garanti altına alır. Söz konusu belgelerin, gönderilmesi, saklanması esnasında güvenlik ve gizlilik sağlar.
e Defter zorunluluğu, 2021 yılı vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi oranlarına göre belirlenir. Öncelikle 2021 yılında vergi dönemleri içerisinde 4 milyon TL ve üstü vergi borcu çıkan gerçek ve tüzel mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Defter'e geçmek zorundadır.
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmek durumunda olan mükellefler için, e-defter uygulamasına geçmek de aynı şekilde zorunludur. Bu sebeple, zorunlu olarak e-Fatura kullanan mükellefler aynı zamanda e-defter de kullanmalıdır.
e-Fatura için e-imza yeterli mi? e-Fatura online başvuru yapmak isteyen gerçek kişilerin portala giriş için e-imza kullanması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri