El- Mukaddim esması, yaratıcının dilediği insanları öne alması, onları diğer insanlara rehber kılması demektir. Çünkü Allah, kullarının tüm yaptıklarından haberdardır. Hangisinin salih amel işleyip günahlardan uzak durduğunu, hangisinin nefsinin isteklerine uyduğunu bilir.
Allah'a sığınarak günahlarından arınmasını sağlar. Her gün 16 defa "Ya Kayyum" diye zikir çekmek ise unutkanlığın önüne geçer, kişinin iş ya da okul hayatında daha başarılı bir kimse olmasını sağlar. El Kayyum esması surelerde de sıkça rastlanan esmalar arasındadır.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
El-kayyum, Mahlukatı ayakta tutan, yeri göğü var eden ve ayakta tutan demektir. El kayyum duası, gün doğarken, Zühre saatinde okunarak pek çok zorluktan feraha çıkılabilir.
Sözlükte “doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak” anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” demektir.
İlgili 17 soru bulundu
El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur. Hasta bir kimseye " El-Hayy" esması 18 defa yahut 324 defa okunursa Allah'ın izniyle hasta şifa bulacaktır. Ya Hayyu Ya Kayyum isimleri birlikte 184 defa zikredildiğinde kişi her muradına Allah'ın izniyle erişir.
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
037 El Kayyum - YouTube. El Kayyum Ayet; “Allah odur ki ondan başka ilah olmayandır. O, hayy ve kayyûmdur.” Manası; Kıyamda olan, kıyamda tutan ve varlığı varlıkta tutan zat, ayrıca kıymet ve değer veren.
Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır.
El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir...
Zül-Celal Vel İkram Ne Demek? Zül-Celal Vel İkram; esması bize Allah'u Teala'nın ululuğunu, yüceliğini, azamet ve büyüklüğünü anlatan bir esmasıdır. Allah' u Teala kayıtsız şartsız azamet sahibidir. Allah'u Teala hiçbir karşılık beklemeksizin ihsanda bulunan ve daime verendir.
El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
Kayyum demek; gözetmek, sebat, kendi kendine kaim olmak, idare etmek, düzeltip doğrultmak ve bir şeyin hakkını tam vermek manalarına gelir.
El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır. Her daim diridir. Allah'ın diri oluşu yaratıkları gibi organik bir canlı şeklinde değildir. Hiçbir şeyden Gafil olmayan, hata yapmayan, kainatı kendisinden hiçbir şey izlenmeyen veya gezilemeyen biçiminde ifade edilmesi mümkün.
El-Hayy anlamı genel olarak hayatın kaynağı demektir. Allah-u Teala tüm yaşamın kaynağıdır. O yaradandır ve yüce bir varlıktır. El- Hayy esması Arapça kökenli bir isim olup diri, canlı ve ölümsüz anlamına gelmektedir.
El-Kayyum esmasının zikir sayısı 156 olup; zikir günü ise perşembedir. El -Kayyum zikrinin saati de müşteridir. El-Kayyum zikrinin başlıca fazilet ve yararları ise şöyledir: El-Kayyum zikrine günde 156 defa okuyarak devam eden kimsenin rızkı genişler.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
O, çok yüce, çok büyüktür.
Ya Kuddûs ismi günlük zikir olarak çekilirse, hasedin korkunç kıskacından, biiznillah şeytan ve cin şerrinden, büyücünün kötülüğünden, hain insanlardan korur. Çokça tesbih edildiğinde kişi saygınlık kazanır ve etrafı tarafından sevilen kişi olur. Ya Kuddûs zikri terk edilmediğinde belaların da def olunacağı umulur.
Hatadan gafletten ve herçeşit noksanlıktan münezzehtir. Havas ve esrarı: El Kuddus ismi şerifi içindeki şehvetin giderilmesi kalbin ve ahlakın düzelmesi için Ya KUDDUS celle celaluhu diyerek 170 kere okunup dua edilir. Her gün öğle vakti okuyanın kalbi safileşir sabaha karşı 100 kere okuyan belalardan uzaklaşır.
Türkçe Okunuşu: Bismillâhirrahmanirrahim, Ya Hayyû yâ Kayyûmü, bi rahmetike esteğîsü.
Yani kayyum eğer belli bir görev dahilinde atanırsa o görevini yerine getirmekle yükümlü olacaktır. Onun dışında şirketle ilgili kendi tasarrufunda kararlar veremez. Çünkü diğer türlü sınırsız yetkili bir kayyum olursa kötü niyetle bunu kullanabilir ve yasalardaki haklarının ihlal edebilir.
Görevleri genel hatları ile şunlardır: Kayyumlar, atandığı kurumun bütün yetkilerini alır. Her türlü kararı alabilir, yeni yönetimi belirleyebilir. Suç unsuru faaliyet varsa bunları da sonlandırmakla mükelleftir. Kayyumlar, usulsüzlük yapılan şirket veya özel kurumlara veya şirketlerin talebi üzerine atanabiliyor.
Kayyım ya da kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse olarak tanımlanıyor. Kayyumu mahkemeler atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri