Kimler oto ekspertiz olabilir? Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar, otomotiv sektöründe çalışmak isteyenler veya hali hazırda bu alanda çalışmakta olan ve oto ekspertiz açmak isteyen herkes bu alanda çalışabilmektedir.
Eksperlik için üniversite mezunu olmak yeterli. Eksperler şirket kurabildikleri gibi bağımsız da çalışabiliyor. Son yılların gözde mesleği, sigorta eksperliği. Hem bağımsız olunmasından dolayı çalışma şartları rahat, hem geliri birçok mesleğe göre daha iyi hem de eksperlere ciddi ihtiyaç var.
Ülkemizde sigorta eksperi olabilmek için, Hazine Müsteşarlığının açtığı eksperlik kurslarına katılmak ve kursu başarı ile tamamlamak gerekir. Üç ay süren kursu tamamlayan ve başarılı bulunan kursiyerler, başvurdukları branşta eksperlik sertifikası almaya hak kazanır.
Ön alıma, kara araçları branşı için, en az iki yıllık yükseköğretim kurumlarından, diğer branşlar için dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olmuş olanlar başvurabilecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Gayrimenkul Eksperi Olma Şartları Nelerdir? Gayrimenkul eksperi olmak için 4 yıllık mühendislik, Peyzaj, Ziraat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Harita Mimarlığı, Ekonomi, Şehir ve Bölge Planlama, İşletme ve çeşitli Mimarlık fakültelerinden mezun olmanız gerekir.
eleman.net verilerine göre, Eksper 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eksper , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Oto Ekspertiz TSE Belgesi almak için Türk Standartları Enstitüsüne başvuru yapılarak TS 13805 TSE Hizmet yeterlilik belgelerini almaları gerekmektedir. Araç ekspertiz (oto ekspertiz) hizmeti veren firma veya şahıs firması öncelikle bağlı bulunduğu Ticaret il müdürlüğünden cokey numarasını alması gerekmektedir.
İlk yapmanız gereken şey www.tse.org.tr adresinden başvuru formunu indirmek. Burada Yer alan başvuru formunu elinizde bulunan cihazlarla ve seri numaraları ile gerekli alanların doldurulması gerekmektedir.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
İkinci el otomobil alım satımlarında, otomobillerin geçmişini ve mevcut durumunu değerlendiren bir hizmet olan oto ekspertiz, artık bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu işi yapmak isteyen girişimciler için hem hizmet sektöründe bir niş bulmak hem de iyi bir kazanç elde etme fırsatı bulunuyor.
(4) Eksperlik stajı, başvurulan branşla aynı eksperlik dalında ruhsatname sahibi ve en az beş yıl fiilen eksperlik yapmış olup talepte bulunan ve İcra Komitesince seçilecek eksperlerin yanında altı ay süreyle yaptırılır.
Sigorta eksperleri, Müsteşarlıktan ruhsat aldıktan sonra Levhaya kaydolmak üzere TOBB'a başvururlar. Ancak, sigorta eksperlik faaliyetinde bulunmak üzere kurulan tüzel kişilerin, kuruluştan sonra Müsteşarlığa başvurarak sicile kaydolmaları ve daha sonra Levhaya kayıt yaptırmak üzere TOBB'a başvurmaları gerekmektedir.
Hazine Müsteşarlığı tarafından açılan sınava başvurmalı ve bu sınavı başarılı bir şekilde geçmelisiniz. Sınavda başarılı olduktan sonra Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından verilen eğitimi almalısınız. Bu kursun ardından da bir sınava girerek yetkinliğinizi kanıtlamalısınız.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Buradan yapılan işlemler izlenebilmektedir. İsterseniz başka bir yerde hatta şehir dışında dahi olabilirsiniz. Ekpertiz işleminin yapılabilmesi için aracın, Pilot Garage Kütahya'da olması ve ruhsatının bulunması yeterlidir.
Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar. Sigorta şirketleri, ekspertiz raporlarını Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumuna (SBM) gönderir.
Sigorta Eksperleri - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)
Meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden (en az önlisans) mezun olarak ve üniversitelerin sigorta ile ilgili bölümlerinin lisans programında eğitim görerek sigorta eksperi olunur. Bunun için bir branş belirlenir ve Sigorta Eksperi Yönetmeliği'nin hükümlerine uygun şartlar yerine getirilir.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Sigorta eksperliği ön alım başvuru tarihleri ile sınav tarihi belli oldu. Sigortacılık Eğitim Merkezİ (SEGEM) tarafından yapılan açıklamada, sigorta eksperliği ön alım başvuru tarihlerinin 20 Mart-14 Nisan 2023 arasında gerçekleştirileceği, sınavın ise 24 Haziran 2023'te yapılacağı bildirildi.
SEGEM, eğitim günleri ve tarihlerinde, daha önceden bildirmek kaydıyla değişiklik yapabilir. Kursun bedeli, tercihe göre 3 veya 6 taksit imkanıyla 3600 TL (KDV dahil) olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri