Bizim oralarda yani Tekirdağ'da pesmet deniyor. Aynı zamanda Bulgaristan'ın bazı bölgelerinde de ismi pesmet.
Peksimet askeri amaçlarla üretilmiş hamurun nem miktarının en az düzeye indirilmesiyle dayanıklılığı artırılan yiyecek türüdür. Uzun yıllar bayatlamadan dayanabilen ve genellikle savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek çeşididir.
Pesmet (Mayasız Pişi) Tarifi Nasıl Yapılır? Derin bir kaba yoğurt, karbonat ve tuz alınır. Üzerine ele yapışmayacak şekilde çok yumuşak bir hamur elde edilene kadar un eklenerek yoğurulur. Ardından eller yağlanarak hamurdan parçalar koparılır ve ortalarından delik açılarak kızgın yağda pişirilir.
Efsane Pişi ( Kazakistan'dan ) - Nefis Yemek Tarifleri.
Kabalka Trakya mutfağında çok sevilen bir hamur işidir. Yörede “Kulaç” yahut “Bişi-Pişi” gibi farklı farklı isimlerle anıldığına şahit oluruz. Bulgaristan göçmenleri “kulaç” sözcüğünü şivesel olarak “kolaç” diye telafuz ederler.
İlgili 29 soru bulundu
Pişi Nasıl Yapılır? Mayasız pişi yapımında; derin bir kaba 1 çay bardağı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 1 çay kaşığı tuz ekleyip, tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın.
Pişinin yapılışı
Unun üzerine iki yemek kaşığı kadar tuz atılır. Tuz oranını isteğe bağlı olarak arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Çay demlenene kadar hazır olacak pişiyi denemek için sizi mutfağa alalım. Hamurunun sırrı içinde yoğurt ve kabartma tozu olmasında saklı. Bu sırlar sizde dursun, tarifi de sıklıkla yapılacak listenize eklensin.
Bizim oralarda yani Tekirdağ'da pesmet deniyor. Aynı zamanda Bulgaristan'ın bazı bölgelerinde de ismi pesmet.
pişi, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'i', 'ş', 'i', şeklindedir. pişi kelimesinin tersten yazılışı işip diziliminde gösterilir.
Elde ettiğiniz hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olmamalı. Orta kıvamda olmalı. İçerisinde maya yerine kabartma tozu olduğu için hamurunuzu bekletmenize gerek kalmayacak ve pişiniz kabartma tozu sayesinde kabaracaktır. Pişilerinize şekil verirken hamur ne çok kalın ne de çok ince olmamalı.
Pişi hamurunun kabarması için, mayalı versiyonunu deneyebilirsiniz. Ancak mayasız pişi yapmak istiyorsanız, kabartma tozu ve karbonattan yardım alabilirsiniz. Pişi hamuru, yumuşak olmalı. Ancak cıvık bir şekilde bırakılmamalı.
İçinde yumurta olmayan, hiç yağ çekmeyen, balon gibi kabaran pişi tarifim için; Derin bir kaba 1 bardak süt alınır. İçine tuz, kabartma tozu ve yavaş yavaş un eklenir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. (2. 5 su bardağı un tam geliyor)
Pişi Hamuru Nasıl Yoğurulur? Pişi hamurunu tarifimizdeki gibi ılık su, şeker, maya, tuz ve unla hazırladıktan sonra ideal bir sıcaklıkta mayalayabilirsiniz; ardından yoğururken önce havasını çıkarmalı, ardından ele yapışmayan bir kıvamda olacak şekilde yoğurmalısınız.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Pişileri kızgın yağda kızarttığınızda yağ çekmeyecektir. Mayasız yağ çekmeyen pişinizi peynirli yapabileceğiniz gibi yarım cm kalınlığında açtıktan sonra yine bardakla keserek boş olarak da kızartabilirsiniz.
Süt ya da su kullanılan bir pişi tarifi hazırlıyorsanız da mutlaka ılıttıktan sonra kullanın. Bu şekilde ılık kullanılan sıvılar mayalı hamurun kocaman kabarmasına yardımcı olurken, mayasız hamurların da puf puf olmasını sağlar.
Pişi - Afyonkarahisar
Çatalla birkaç yerinden delinerek derin bir tavada, kızgın yağda arkalı önlü çevrilerek pişirilir. Not: Pişi Regaip Kandili'nde yapılan bir hamur işidir. Hemen hemen her evde yapılır ve komşulara dağıtılır. Peynir, zeytin, turşu, helva, reçel ve pekmezle birlikte servis edilir.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz.
Bunu birçoklarınız hamur kızartması veya pişi olarak biliyorsunuzdur. Ama Trakya'nın bazı yerlerinde - ki benim doğup büyüdüğüm yer de dahil - kolaç denir.
ne demek ponçik, ne demek? tanım: bulgaristan göçmenleri tarafından yapılan ve afiyetle yenilen donut benzeri bir besindir. aslında bayağı bayramlarda yapılan kızartma, efendime söyleyeyim bir lokma şeklinde hazırlanır. bulgaristan yöresine ait hem tatlı hem de tuzlu hazırlanan hamur çeşidi.
Sabah kahvaltıya sıcak sıcak hazır olur 😍 Hic yağ cekmeyen ve lezzetli bir tarif👍 Malzemeler 1 cay bardağı yoğurt 1 cay bardağı ılık süt 1 fincan ılık su 1 yumurta 1 fincan sıvı yag sıvı yağ 1 yemek kaşığı kuru maya 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 4,5 su bardağı kadar un ( kontrollü ekleyin ) Kızartmak için ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri