Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilen küçük veya kısıtlıya aittir. Ancak, yasal temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olur.
Türk Ticaret Kanunu madde 12/1 uyarınca bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir. Gerçek kişinin bu sıfatı kazanabilmesi için bir işletmenin varlığı ve bu işletmenin kendi hesabına işletiliyor olması gerekir.
Gerçek Kişi Tacirin Ticareti Terki
Bir diğer anlatımla, gerçek kişi tacirin tacirlik sıfatı, ticari işletmesine bağlı olduğu için ticari işletmesinin, ticari işletme vasfını kaybetmesi, devrederek veya kapatarak kendi adına işletilmesinden vazgeçmesiyle tacir sıfatı da sona ermektedir.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz. Bununla birlikte, TTK' da, tacirlere ilişkin bazı imkanlardan esnafların da yararlandırılmasının uygun olacağı düşünülmüş ve bu yönde özel bazı düzenlemeler yapılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Çiftçiler işlerinin niteliği gereği devamlılık bağımsızlık kar gütme amacına sahiptirler ama esnaf faaliyeti sınırını aşmada artık Bakanlar Kurulunun belirlediği kur geçerlidir. Eğer bu sınırı aşıyorsa çiftçilerde tacir sayılmalıdır.
Örneğin kızılay bunlar tüzel kişiliği olmayan yani taraf olma ehliyeti olmayan tacir denir çünkü bunlarında ticaret siciline kaydedilmesi gerekir. Dernekler manevi amaç için kurulur ama bu amaç için örneğin yoksulları giydirmek için restoran işletebilir bu durumda dernek tacir sayılır.
Donatma iştirakinin tüzel kişiliği yoktur. Bu sebeple donatma iştiraki tacir değildir. Ancak tacir sayılmasa dahi tacirlere uygulanan hükümlere tabidir. Donatma iştiraki, her türlü borçlarından dolayı iflasa tabidir.
Tüm bu yasal düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde kooperatiflerin ticaret şirketi ve tacir olduğu açıkça görülmektedir.
Tacir ve tüccar kelimeleri benzer anlamlara gelseler de aralarında farklar vardır. Tüccar alım satımla uğraşıp ticaret yapan kişidir. Kısmen de olsa kendi adına çalışması gerekir. Tacir ise mal ya da hizmeti insanların 'ayağına getiren' kişidir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Gerçek kişinin tacir sıfatı, ticaretin terk edilmesiyle sona erer. Ticaretin terkinden kasıt; işletmenin kapatılması veya o kişi adına işletilmesine son verilmesidir. Dolayısıyla gerçek kişiye tacir sıfatını kazandıran şartlardan birinin ortadan kalkması ile, tacir sıfatı da son bulur.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Buna karşılık 903 sayılı Kanuna göre kamu görevi niteliğindeki işleri gören vakıflar ticari işletme işletseler dahi tacir sayılmaz.
Burada son olarak üstünde durulacak konu da evli kadının tacir niteliğidir. Medeni Kanun madde 192 uyarınca eşler, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir.
Devlet, il özel idaresi ve belediye gibi kamu tüzel kişileri bir ticari işletmeyi doğrudan doğruya veya kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler kendileri tacir sayılmazlar (TTK md. 16, f. 2).
Kural olarak amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler tacir sayılırlar.
Ancak tacir sıfatı kazanmak için tam fiil ehliyetine sahip olmak şart değildir. Küçük ve kısıtlılar da tacir sıfatını kazanırlar ve tacir olabilirler (MK md. 16).
Ticari Temsilcinin atanması şekle bağlı değildir. Ticari Temsilci; Ticari İşletme için atanabilir; Esnaf İşletmesi için atanamaz. Ticari Temsilci, ticari işletme ile ilgili olan işlemleri taciri temsil ile görevlidir. Bu temsil yetkisini ticaret unvanı altında kendi imzasıyla gerçekleştirir.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmaması sebebiyle, tacir sıfatını ortaklar kazanırlar ve bu sıfata bağlı olarak her ortak ayrı ayrı ticaret unvanı seçip kullanmak yükümlülüğü altındadır.
Bir ticari işletme küçük bir çocuk adına işletiliyor ise tacir sıfstı çocuğa aittir. Bu ticari işletmeyi küçük adına işleten veli veya vasi tacir değildir. Ancak adi ortaklıklar bundan farklıdır. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmadığı için ortaklar hem kendi hem de diğer ortaklar adına hareket ederler.
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler çiftçi sayılıyor.
Devlet, vilayet ve belediye gibi amme hükmi şahısları ile umumi menfaate hadim cemiyetler, bir ticari işletmeyi ister doğrudan doğruya, ister amme hukuku hükümlerine göre idare edilen ve işletilen bir hükmi şahıs eliyle işletsinler kendileri tacir sayılamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri