Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kimlerden kira alınmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kimlerden kira alınmaz?

Anne, baba, çocuk, torun, dede, nine ve kardeşlere herhangi bir kira talep etmeden yani bedelsiz olarak kiralama yapılabilir. Bu kiralama, gelir vergisine tabi tutulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kimlerden kira vergisi alınmaz?

Yapılan düzenlemelerin ardından en sık sorulan sorulardan biri de “Kimler kira gelir vergisi ödemez?” şeklindedir. Eğer kira gelirleriniz, belirlenmiş sınırların (2021 yılı itibarıyla konutta yıllık 7.000 TL, iş yerinde yıllık 53.000 TL) altında ise kira gelir vergisinden muaf olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kardeşten kira alınır mı?

Bu kişilerden dilerseniz düşük bir kira bedeli almanız mümkün ama her birine birden fazla konut tahsil etmeniz mümkün değil. Anne babayla yaşayan kardeşlerden biri anne babanın vefatından sonra evden kalmaya devam ederse diğer kardeşler ondan payına düşen kira bedelini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kiraladığım evde babam oturabilir mi?

Kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiracının kiralanan evde başkasının oturmasına izin verme hakkı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez?

Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

Kira geliri 21 bin lirayı aşmazsa beyanname yok

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

1 tane evi olan kira vergisi öder mi?

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kira vergisi vermemek için ne yapmalıyım?

Kira gelir vergisinin hesaplanması için öncelikle elde edilen kira gelirine bakılmaktadır. Eğer bir konuttan yıllık 6.600 TL'den daha az kira geliri elde edilirse bu tutar için vergi istisnası uygulanmaktadır. Bu durumda olan vatandaşların beyanname vermesine de gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artukhukukburosu.com

Kiracim evden cikmiyor ne yapmaliyim dava ne kadar surer?

Kiraya veren, taşınmazın tahliye edileceği tarihten itibaren bir ay içerisinde icra takibi başlatması gerekir. İcra takibi başlatıldığı takdirde, icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye edilmesi ihtarını içeren bir ödeme emri gönderir. Kiracı, ödeme emrine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Kiracı yanına başka birini alabilir mi?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı olarak rızası olmadığı takdirde, kiracının kiralananı alt kiraya verme hakkı bulunmamaktadır. Belirtelim ki; kiraya verenin kiralananın alt kiraya verilmesi hususunda vermesi gereken yazılı rıza geçerlilik şartıdır. Kiraya verenin sözlü rızası geçerli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Kira ev sahibinin hesabına yatmak zorunda mi?

Bursa'da, kira ücretini sözleşme imzaladığı kişiye ödeyen vatandaş, yıllar sonra hakkında başlatılan icra takibiyle sarsıldı. Kiranın icraya itirazı sonrası Yargıtay emsal bir karar verdi. Buna göre, mülk sahibine yapılmayan ödemeler yok sayılacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Miras kalan evin kirasını kim alır?

Evden elde edilen kira geliri de yine tüm mirasçılara ait olacaktır. Miras kalan bu ev zaten miras bırakanca henüz yaşıyorken kiralanmış ve içinde kiracı bulunan bir ev ise; kira sözleşmesi bu sefer kiracı ve tüm mirasçılar arasında devam edecektir. Kiralayanın (ev sahibinin) ölmesi, kira sözleşmesini sona erdirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yelizkaratas.com

Bedelsiz kira kimlere verilir?

Anne, baba, çocuk, torun, dede, nine ve kardeşlere herhangi bir kira talep etmeden yani bedelsiz olarak kiralama yapılabilir. Bu kiralama, gelir vergisine tabi tutulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Ev sahibi ölürse kira kime ödenir?

Buna göre mirasçılar, külli halefiyet kuralı gereği ölüm anında kira sözleşmesinin tarafı haline gelir. Başka bir ifadeyle, kira sözleşmesinden doğan tüm haklar ve yükümlülükler ölümle birlikte mirasçılara geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Evimi kiraya verdim ne kadar vergi öderim?

Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin 500 lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kimler kira gelir vergisi ödemez 2023?

2. Kira geliri istisna tutarı

323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

Ev sahibi kardeşi için kiracıyı çıkarabilir mi?

Bu durum 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 351. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için evin kullanılması gerekliyse, kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi evden çıkarabilir mi?

Sözleşmesi Olmayan Kiracıyı Tahliye İçin Geçerli Nedenler

Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın aksamasına örnek olarak banka hesap dökümleri gösterilebilir. Kiracının tahliyesini sonuçlandırabilecek en önemli yasal etken olarak da; bir kira yılı içerisinde iki kez haklı ihtarda bulunmayı gösterebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Kiracı kira artışını kabul etmezse ne olur?

Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bugrayildiz.av.tr

Mal sahibi istediği zaman kiracıyı çıkarabilir mi?

Taşınmazın mülkiyetini kazanan yeni malik, eğer taşınmazı kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun, konut yada işyeri gereksinimi için kullanacaksa, ancak o zaman kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

2023 yıllık kira geliri ne kadar olursa vergi verilir?

Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 yılı için 3.800 TL'lik beyanname verme sınırını (2023 yılı için 8.400 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

Kira gelirinden neler düşülebilir?

Kira gelirlerinin beyanında indirilecek giderler
  • Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri. ...
  • İdare giderleri. ...
  • Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri. ...
  • Faiz giderleri. ...
  • Vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen; ...
  • Amortismanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

Kira öderken açıklama kısmına ne yazılır?

Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT