Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
Kurutularak elde edilen hatmi çiçeği çayı, kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlendikten sonra süzülüp içilebilir. Dilerseniz içerisine bal ilave edebilirsiniz. Hatmi çiçeği çayını günde iki kez olacak şekilde tüketebilirsiniz.
'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.
hatmi çiçeğini 1 litre suyla kaynatın. Ardından 10 dakika bekleterek demleeyin. ekleyebilirsiniz. Son olarak güzelce süzerek bardağınıza aktarın ve afiyetle tüketin.
Hatmi çiçeği göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri giderici etkiye sahiptir. Kökler idrar söktürücü, yumuşatıcı ve koruyucudur. Mide, barsak, ağız ve boğaz ülserlerinde, öksürükten ileri gelen solunum yolu tahrişlerin de kullanılır. Hatmi çiçeği kürü her gün düzenli olarak uygulanırsa 3-4 güne kadar etkisini gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hatmi Çiçeği'nin anavatanı Batı Asya'dır.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz.
Kullanım: Kaynamış 1 su bardağı sıcak sütün (ya da su) içerisine 1 tutam (4-5 g) Althea officinalis (Hatmi Çiçeği) bitkisinden ilave edilir ve karıştırılır. Günde 2 defa öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat yudum yudum içilir.
Hatmi çiçeğinin akciğerleri temizlediği bilinir.
Koah etkilerini azaltmak için hatmi çiçeği çayını gün içinde 1 fincan içebilirsiniz. Düzenli ve ölçülü içtiğinizde, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sona erdirebilirsiniz.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN HATMİ ÇİÇEĞİ KÜRÜ
Günde iki kere yapılabilir. Ayrıca bu uygulamadan sonra bir kaşık keçiboynuzuyla da bu işlemi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı aynı zamanda su ile de yapabilirsiniz. Ancak içerisine kesinlikle bal ya da limon eklenmemeli.
halk arasında, silindir çiçeği, hitmiye, gül hatmi, devegülü, hire gibi isimlerle de bilindiğinin hatırlatılması gerekmektedir. · Balgam söktürücü özelliği vardır.Bronş temizleyerek.
Bebekler ve çocuklarda hatmi çayı ılık olarak tüketilmelidir. Bebeklerde 3 yaşından sonra tüketimine başlanılmalı ve günde yarım bardak miktarı geçilmemelidir. 10 yaş ve üzeri çocuklarda ise bir su bardağı 5 ya da 6 hatmi çiçeği ile hazırlanan çay içirilebilir.
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Kolay içimli ve lezzetli bir hatmi çiçeği çayı tarifi vereceğiz. İhtiyacınız olan malzemeler, kişi başı 5-6 adet kuru hatmi çiçeği, 1 tatlı kaşığı bal, isteğe göre limon. Bir fincan sıcak suyun içine kurutulmuş hatmi çiçekleri atılır. 10 dakika demlemeye bırakılır.
Bal ve limon ilaveli bitki çayı ile bal-limon-karabiber ile hazırlanan macun öksürüğü kesmede oldukça etkili olup, nane, zencefil, kekik, zerdeçal ve hatmi gibi bitki çayları, bol sıvı alımı ve sıcak su buharı boğazı nemli tutacağından öksürüğe iyi gelecektir.
Hatmi çiçeği kökü, vücutta şişkinliğe sebep olan ödemin atılmasını kolaylaştırabilir. Hatmi kökü çayı tüketmek idrar sökücü özelliğinin yanında, idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine de yardımcı olabilir.
Halk arasında deve gülü, hire, silindir çiçeği ve gülhatmi gibi isimlerle de anılan hatmi çiçeği, yetişmek için olumlu şartları bulduğunda 2-2,5 metrelere kadar çıkabiliyor.
Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hatmi Çiçeği çoğunlukla Ağaç hatmisi(Hibiscus syriacus) ya da Gül hatmisi (Althaea rosea) gibi diğer Hatmi türleriyle karıştırılabilir. Bu yüzden uzman kişiler tarafından türlerin ayırt edilerek toplanması önemlidir.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
Hatmi çiçeği kurutularak sigara gibi içildiği vakit de balgam söktürücü özelliğini göstermektedir. Baş ağrısına ve uykusuzluğa karşı da kullanılabilir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Ödemin atılmasını sağladığı için idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
Hatmi çiçeği çayı zayıflamak için kullanılan bir çaydır. Özellikle diyet ve spor ile birlikte bu çay tüketildiğinde daha fazla zayıflatıcı bir etki sunmaktadır.
- Kuru öksürük diye tabir edilen hastalıkların önüne geçilmesi için hatmi çiçeği kullanılabilir. - Böbrek iltihaplarının da tedavisinde kullanılan bitki, böbreklere oldukça iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri