"g) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
MADDE 44- (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar. (2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.
c) İstekleri halinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak kıdemli öğretmen sayısının fazla olması ve bu nedenle nöbet görevlerinin aksayabileceği durumlarda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
Yasalarda öğretmene nöbet görevi zaten zorunlu tutulamaz çünkü nöbet görevi bir güvenlik hizmeti olup öğretmenlik ise yasada öngörüldüğü üzere, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olup bu görevler arasında nöbet görevi bulunmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir.
Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Nöbet görevi sadece öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurumların özel Yönetmeliklerinde yer almaktadır.
"Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
c) Asker öğretmenlere ihtiyaç halinde nöbet görevi verilebilecek ancak bu görevlendirme için herhangi bir ek ders ödemesi yapılmayacaktır.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
çünkü diyabette ilaçlarla kontrol sağlandıktan sonra normal hayata (iş yükü dahil) engel bir durum oluşturmaz.
ek ders ücreti ödenir. Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'ten fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 56 saati geçemez.
İlgi (b) Yönetmeliğin 44 üncü maddesinde sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu alan öğretmenlerin nöbet tutmayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Engelli nöbet muafiyeti, engelli çalışanların istekleri dışında gece nöbeti veya gece vardiyası görevi almamalarını sağlayan bir haktır. Bu hak, Devlet Memurları Kanunu'nun 101. maddesinde belirtilmiştir. Engelli işçilerin nöbet/vardiya muafiyeti hakkı ise İş Kanunu'nda tanımlanmamıştır.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
“Öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, istekleri halinde nöbet görevinden muaf tutulabilirler.
Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur. SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı, Hava ve Uzay Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik ve Tıbbi Patoloji bölümlerinde istisnai durumlar olmadığı müddetçe hiç nöbet tutulmuyor. Adli Tıpta ve Sualtı Hekimliğinde icap nöbetleri tutuluyor.
Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir. Bu takdirde de bunlar acil durumlarda baştabip veya nöbetçi tabibin davetine uymaya mecburdurlar.
İç hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Kardiyoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Aile hekimliği branşlarından hekimler mutlaka acil serviste nöbet tutacak.
ANAYASAMIZDA ANGARYA YASAKTIR
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre; dersine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenini, nöbetçi öğretmeni ve aday öğretmeni boş geçen dersleri doldurmaya zorlamak yasal ve hukuki değildir.
(3)Nöbetçi öğretmen nöbet süresince zaruri sebepler dışında nöbet yerini terk edemez. Ani ve benzeri mazeretin meydana gelmesi halinde okul idaresinin izni ile nöbeti başka bir öğretmene devredebilir. (4)Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
Evet,mevzuatta var.Nöbetçi öğretmenin dersi varsa müdür yardımcısı girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri