Kaçak elektrik kullanımı, karşılıksız yararlanma suçunu oluşturduğundan, bu davalara asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Dağıtım şirketi, kaçak elektrik kullanımı ile ilgili davayı, abonenin ya da dağıtım şirketinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesine açabilir.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Yargıtay'ın ve Dairemizin istikrar kazanmış uygulamasına göre abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen kaçak ve normal kullanım bedelinden fiili kullanıcıyla birlikte abone de müteselsilen sorumludur. Bir başka deyişle, abonelik iptal ettirilmedikçe abonenin sorumluluğu devam eder.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kaçak elektrik kullanımı, karşılıksız yararlanma suçunu oluşturduğundan, bu davalara asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Dağıtım şirketi, kaçak elektrik kullanımı ile ilgili davayı, abonenin ya da dağıtım şirketinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesine açabilir.
Kaçak elektrik enerjisi kullanım ihbarlarında, kişi bilgileri gizli tutulmaktadır.
Yine başkasının telefonu veya kamu telefonunun şebekesinden bedeli ödenmeksizin yasa dışı şekilde karşılıksız faydalanan kimsenin bu davranışı hırsızlık değil karşılıksız yararlanma suçunu oluşturur. Kaçak elektrik, su, doğal gaz kullanımı da aynı şekilde bu suçun kapsamına girmektedir.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır.
Dağıtım şirketlerine yakın kaynaklar, yeni düzenlemenin kaçak elektrik kullanan kişinin sisteme dahil olması ve yeniden kaçak kullanmaması halinde “ödül” ya da “bonus” verilecek.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.
Kiracının kaçak elektrik kullanması durumunda ise sorumluluk tamamen kiracıya aittir. Elektrik kullanımı, genellikle faturalarla tespit edilebilen ve kayıt altına alınabilen işlemlerdir. Kiracı, kullandığı elektrik miktarı için düzenli olarak fatura ödemekle yükümlüdür.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
Kaçak elektrik kullanmanın günah olduğunu düşünenler katılımcı öğrencilerin bakış açısıyla “Haramdır, kul hakkına girer.”; “Kaçak kullananın herkesten teker teker helallik dilemesi gerekir.”; “Allah kendi hakkını affeder ama kul hakkını affetmez.” demektedirler.
Elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak; enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin (Hırsızlanarak), herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedelidir.
1- EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı.
Sayaç okumalar gerçekleştirildikten sonra tüketimlerin 90 TL altında kalması durumunda Esnek Fatura uygulamamız kapsamında faturalandırılmayarak bir sonraki aya aktarılmaktadır.
''Kayıp ve kaçağın önüne geçmek adına yürütülen çalışmalarda, ekiplerimize en büyük desteği, duyarlı vatandaşlarımız veriyor. Mesela bir vatandaşımız, Alo 186 kaçak elektrik ihbar hattını arayarak, 'Ben soba yakıyorum, zor ısınıyorum.
Alo 186 Erzurum Karayazı Aras Elektrik Kaçak Şikayet.
Kanun Değişikliği uyarınca; 01/07/2022 tarihine kadar alınmış bir yapı ruhsatı doğrultusunda başlanmış ve buna göre yapılmış ancak kullanım izni alınamamış yapılar ile 31.12.2021 tarihine kadar hiç ruhsat alınmadan tamamlanan yapılara, ilgili belediyelere başvurularak geçici olmak kaydıyla su ve elektrik bağlanması ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri