Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz.
Kimlik kartı çıkarmak isteyen vatandaşlar, öncelikle Alo 199 Çağrı merkezini kullanarak veyahut https://randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden istedikleri gün ve saat için randevu alabilirler. Randevu almadan, doğrudan ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek de kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunmak mümkün.
Başvuru işlemi sırasında hemen alınabilen geçici kimlik belgesinin süresi iki haftadır. İki haftadan daha kısa bir süre içinde kimlik kartı sahibine ulaşabilir. Teslim alınan kimlik kartının ardından geçici kimlik belgesi kullanım dışı kalır.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Kimlik yenileme ücreti 2023 yılında; Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
İlgili 24 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir.
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL, Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise ücretsizdir.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Başvuru formunun çıktısına imzanız alınacak, fotoğrafınız taranacak, biyometrik verileriniz (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) alınarak başvurunuz tamamlanacaktır. Bu esnada size teslim edilen PIN* zarfınızda bulunan 6 haneli şifrenizi unutmayınız.
T.C. kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece biyometrik (parmak izi) doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.
Yaklaşık teslim süresine bakıldığında ise bu durum kargonun yoğunluğuna göre 7 ile 10 gün arasında değişebilen ektedir. Ankara üzerinden kimlik kartlarının çıkarılmasından dolayı Ankara'da ikamet eden kişiler kimliklerini biraz daha erken teslim alabilmektedir.
Kimlik kartını kaybedenlerin başvurduğu "geçici kimlik belgesi", e-Devlet Kapısı üzerinden hızlı bir şekilde alınabiliyor. Peki, geçici kimlik kartı nasıl alınır? Geçici kimlik nereden çıkartılır?
Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge, geçici kimlik belgesi gibi geçerli fotoğraflı resmi bir belge ve son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılmaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL'nin ödendiğine dair makbuz gerekiyor.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor. Geçerli kimlik belgesi üzerinde T.C. kimlik numarası ve fotoğrafı olmayan adaylar seçim günü oy kullanamayacak.
e-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir.
Yurt içi yolculuklarınızda aşağıdaki belgeleri kimlik olarak kullanabilirsiniz: Nüfus cüzdanı Geçici nüfus cüzdanı belgesi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, seçim dolayısıyla oy kullanacak vatandaşların T.C. kimlik kartı talepleri için yarın ve pazar günü nüfus müdürlüklerinin açık olacağını bildirdi.
RANDEVUZ İŞLEM KESİNLİNLİKLE YAPILMAYACAKTIR.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU
Kimlik Kartı başvurusu, yurt içinde; Alo199 üzerinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden yapılır. On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurmaları esastır.
Üstte açıklandığı üzere ödemeler Nüfus Müdürlüğü'nde sistem üzerinden kontrol edilmektedir. Bu nedenle ödeme dekontunu kaybedenlerin de ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur.
Ücreti yatırmak için Gelir İdare Başkanlığının resmi web sitesine girilir. Siteye girildikten sonra "Harç ve Değerli Kağıt Bedeli 'Ödeme'" kısmına tıklanır. Önünüze açılacak olan sayfadan "T.C Kimlik Kartı Bedeli Ödeme" tuşuna tıklanır. Daha sonra istenilen bilgiler girilir ve ardından ödeme gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri