Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan toz, sıvı ya da jel (krem) şeklinde olabilen kimyasal maddelere ''deterjan'' denilmektedir.
Deterjan üretimleri yapılırken kazana ilk olarak belirlenen miktarda su konulur. Sonrasında sles, kostik ve labsa eklenerek karışımın pH değeri 6.7 olacak şekilde dikkat edilerek karıştırılır. pH dengesinin sağlanmasının ardından esans, boya ve tuz eklenir.
Deterjanlar genel tanımı ile herhangi bir yüzeyde bulunan kirleri çözen ortamdan uzaklaştıran kimyasal bileşiklerdir. Deterjanlar, sabun yıkamada kullanılan maddelerden yapılırlar, sabundan farkı içinde daha çok yumuşatıcı maddeler bulunmasıdır.
Deterjanlar yüzey, bulaşık ve çamaşır olmak üzere üçe ayrılırken çamaşır deterjanları toz ve sıvı olmak üzere ikiye, bulaşık deterjanları elde ve makinede yıkama olarak ikiye yüzey deterjanları ise kullanımına göre ayrılmaktadır.
Genel bir terimdir. Fakat sabun haricindeki temizleyici madde leri kapsayan ve sentetik olarak elde edilen maddeler için kullanılmaktadır. Bu maddelere "Sentetik deterjanlar" denil mesi gerekirken sadece "Deterjan" denilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan toz, sıvı ya da jel (krem) şeklinde olabilen kimyasal maddelere ''deterjan'' denilmektedir. Deterjan, kir sökücü anlamına gelmektedir ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümü deterjan sınıfına girmektedir.
Nötral Deterjan, düşük köpürme özelliğine sahip, belirgin leke ve kalıntı bırakmayan yapısı ve yüksek etkili yüzey temizleme özelliği ile, derin temizlik gerektiren alanlar için ideal bir üründür. Steril ve steril olmayan formda bulunmaktadır.
Çünkü organik deterjanlar koku, ağartıcı ve boya gibi kimyasal bileşenlerden arındırılmış şekilde üretiliyor. Eğer iyi tarafından bakacak olursanız klor, GDO, fosfat ve paraben gibi zararlı kimyasalları içermeyen organik çamaşır deterjanları hassas ciltler için antialerjik özelliklere sahip.
Deterjanın sözlükteki tam karşılığı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar.
Aloe Vera'lı içeriğiyle Pril Losyon; kuru ve hassas ciltler için geliştirilmiş özel formülü ile dermatolojik olarak onaylanmıştır. İçinde bulundurduğu E vitamini ve cilde uyumlu pH değerine sahip formülü sayesinde, cildin doğal koruyucu tabakasını destekler ve cildin kurumasını önleyerek el bakımı sağlar.
Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere ”Deterjan” denilmektedir.
Bileşiminde Hindistan cevizi, palmiye, buğday ve patatesten elde edilen hammaddeler içermektedir. Boya, Petrokimyasal madde, Formaldehit, fosfat ve içermez. Formülasyonda kullandığımız anyon aktif madde suda biyolojik olarak parçalanabilirliği olan doğada biyolojik birikme yapmayan ve ekotoksik değeri düşük maddedir.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur.
Alkali Deterjanlar ➢ Bu grup deterjanlar organik maddelere etkilidirler. ➢ Organik kir kalıntılarından yağı sabunlaştırıp alkali tuzunu oluşturarak, protein tabiatındaki maddeleri de parçalayarak ve çözündürerek çıkarırlar. ➢ Mineral maddeler üzerine etkileri yok denecek kadar azdır. ➢ Bakterisit etkiye sahiptirler.
(başkaldırı birleşik yazılıyor baktım) Deterjan petrol türevi olduğu için organiktir.
Alo, Procter & Gamble şirketine ait deterjan markalarından biri. Elde yıkama ve çamaşır makinesi deterjanları mevcuttur. Türkiye'de "Alo" olarak tanınan markanın orijinal ismi Tide'dir. 1943 yılında savaş zamanı P&G bilim adamları inatçı kirleri çıkarmak için tasarlanmış bir deterjan geliştirdi.
Omo, İngiltere ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek, hijyen ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi olarak bilinen Unilever şirketinin deterjan markalarından biridir. Türkiye'deki tüketicisiyle 1960'larda İzmir'de tanışan Omo, on yıl geçmeden deterjanla en çok özdeşleşen markalardan biri haline gelir.
Seri üretilen deterjanlara bir alternatif, doğal ürünlerdir. Kural olarak, iyi bilinen, çoğunlukla doğal bileşenlere dayanan basit bir bileşime sahiptirler. Toksik maddeler içermedikleri için insan sağlığı için tamamen güvenlidirler.
Toz deterjanlarda ise ürünün çamaşıra etkisi, deterjanın su içinde çözünmesiyle başlar. Bu nedenle sıvı deterjanın bu kategoriyi kazandığını söyleyebiliriz. Avantajları bakımından çamaşırlar için toz mu sıvı deterjan mı daha iyi derseniz bu konuda sıvı deterjan ön planda olacaktır.
Renax Deterjan markası %100 yerli ve milli olarak Türkiye'ye aittir. Konya'daki tesislerimizde üretim yapmaktayız. Renax Deterjan markası, 2004 yılında kurulan Etap Kimya Sanayi Anonim Şirketi bünyesinde sıvı ve toz deterjan çeşitleri olarak üretim yapmaktadır.
Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir. Asit, ekşi anlamına gelen Latince acidus kelimesinden türetilmiş. Bu nedenle ekşi tadı olan yiyecekler çoğunlukla asit özelliği gösterir. Asit ve baz kavramları maddelerin kimyasal tepkimelerde nasıl davranacağı hakkında bilgi verir.
Orijinal deterjanlarda ambalajın üzerindeki renkler silinebilir. Ama sahte deterjanların ambalajlarının baskısı duvar boyası gibidir. Sahte deterjanı elimize aldığımızda irili ufaklı granül şeklinde topaklı olduğunu görürüz. Orijinalini elimize aldığımızda kadifemsi bir his verir ve hepsi aynı formdadır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri