Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
- "Çocukların velvelesi, herkesi ayağa kaldırdı." - "Çok zahmet çektik, sonunda ayağımız düze bastı." - "Ne yapsın, ayağı kaydı bir kere." - "Bu taşı bize dostumuz atıyorsa durup düşünmemiz gerekir."
Sekkâkî'nin Miftâhu'l- Ulûm'undaki kinaye tanımı Türkçeye şöyle kazandırılabilir: “Kinaye, zikredi- lenden terk edilene intikal etmek için, bir şeyi zikrederek onunla gerekli olan şeyi anlatmak için tasrihi terk etmektir.”1 Kazvinî'nin Telhîsu'l-Miftâh'taki kinaye tanımı Türkçeye şöyle çevrilmiştir: “Kinaye, asıl ...
Bir edebi eserde çoğu zaman benzetme amacı gütmeden bir kelimenin hem düz hem de mecaz anlamına denk gelecek şekilde kullanılmasına kinaye ya da bir diğer ifadeyle değinmece adı verilmektedir.
[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır anlatmak yerine dolaylı yollara başvurarak anlatmak. Başka anlama gelecek şekilde, kinayeli konuşmak.
İlgili 16 soru bulundu
Çoğu kez benzetme amacı dışında bir sözcüğün hem gerçek anlamına hem de mecaz anlamına gelecek biçimde çift anlamlı bir şekilde kullanılmasına "kinayeli anlatım" denir.
Kinaye kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'düşünüleni dolaylı yoldan anlatan söz' ifadesi ile beraber karşılık buluyor. Aynı zamanda üstü kapalı, dokunaklı ya da sitemli bir söz olarak da geçmektedir.
Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir. Örnek: Kendi kurduğu şirketin başarılarını ballandıra ballandıra anlatan arkadaşıma: "Bu ne tevazu arkadaşım!" dedim.
Belâgat ilminde kinâye “Bir sözü gerçek anlamını da kastetmekle beraber gerçek anlamının dışında kullanmak” şeklinde tanımlanabilir.
kinaye - Nişanyan Sözlük. Arapça knw kökünden gelen kināya(t) كناية “dolaylı anlatım, bir şeyi adını vermeden anma” sözcüğünden alıntıdır.
Zaten Naci, lügatinde “kinaye” maddesine 3. anlam olarak “Mefhum-ı muhalifini kastederek söz söylemek, telmihen serzeniş etmek.
üstü kapalı konuşma ve söz söyleme sanatı. 'satir'in en yakın türkçe karşılığı.
Cinas demek şiirlerde dize sonlarında iki kelimenin yazılışı ve okunuşu aynı anlamı farklı olması demektir. Nesirde de bu olabilir. Kinaye:bahsi geçen kelimenin bir anlamının mecaza yönelmesidir. kinaye daha çok atasözleri gibi, mecaz anlam oluyo ama tevriye en sağlamı iki anlamı da sağlıyo.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Cevap: işi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Nitekim Arap dilinde cömert için "külü bol" (kesîrü'r-remâd) kinayesi, eski zamanda odun yakılıp yemeklerin pişirilmesi geleneğine dayalı olarak klişeleşmiş olup ateş ve külle ilgisi olmayan cömert kimse için de söylenir.
özellikle dini söylevlerde bir durumu anlatmak-izah etmek için kullanılması ve ardından bilhassa avam arasında gerçekmiş gibi algılanması muhtemel benzetme-vurgulama çeşidi..
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: - Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Mübalağa etme bir yeteneği, abartmak ise bir eksikliği işaret eder sanki. Zira bu kelime, zihinde oluşturduklarıy- la asıl mefhumu/ meali çağrıştırıyor. Her dil mübalağaya kapı açmıştır.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
Benzetme (Osm. teşbih, İng. simile), “insanoğlunun anlatıma güç vermek amacıyla, bir takım nesne- ler, kavramlar arasında görülen yakınlıklardan, benzerliklerden yararlanarak bun- lardan birini anlatırken ötekini de anması eğilimidir” (Aksan, 1995: 511).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri