Kinestetik öğrenme; dokunma, hareket etme veya fiziksel aktivite yoluyla bilgi edinme sürecini ifade eden öğrenme yöntemidir. Bu yönteme yatkın olan kişiler, bir şeyler yaparak veya hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler.
Kinestetik öğrencilerin en iyi öğrenme yolu yapmaktır. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.
Kinestetik Zeka
Bu zeka türüne sahip kişiler hareket etmeyi, dokunarak hissetmeyi ve dans etmeyi severler. Kinestetik zeka türüne uygun meslekler beden-zihin koordinasyonu gerektiren spor, zanaatkarlık, oyunculuk ve cerrahlık gibi mesleklerdir.
Beden kontrolü ile birlikte beden hareketlerinin yüksek olduğu etkinlikler kinestetik zekayı geliştirir. Örneğin sessiz sinema oyunu tamamen bedensel anlatıma dayandığından bu zeka çeşidine sahip kişiler tarafından çok sevilir. Sök-tak oyuncaklar ve yapboz gibi oyunlardan oldukça keyif alırlar.
İlgili 34 soru bulundu
Kinestetik öğrenenler, öğrenme sürecinde pasif olarak gözlemleyen değil, aktif olarak rol alan olmak isterler ve nesnelerin kullanımı ile olayları tecrübe ederler. Bu yüzden kinestetik öğrenenlerin temas ederek, modelleyerek yani kısaca yaşayarak öğrenmeleri sağlanmalıdır.
Kinestetik öğrenme; dokunma, hareket etme veya fiziksel aktivite yoluyla bilgi edinme sürecini ifade eden öğrenme yöntemidir. Bu yönteme yatkın olan kişiler, bir şeyler yaparak veya hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler. Kinestetik öğrenme tarzı, Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Teorisi'ndeki kinestetik zekaya dayanır.
Dokunsal/Kinestetik öğrenme stili: Dokunsal ya da kinestetik öğrenme tarzına sahip çocukların yeni bilgileri öğrenmek için hareket etmesi, dokunması, el ve ayaklarını kullanması gerekir.
Kinestetik öğrenme stili, bireylerin bedensel hareketleri ve pratik deneyimler aracılığıyla en iyi şekilde öğrenmelerini sağlayan bir öğrenme stili olarak bilinir. Bu öğrenme stilinde öğrenciler, bir konuyu anlamak ve kavramak için ellerini ve vücutlarını kullanmayı tercih ederler.
Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden gelmektedir ve anlamı “hareket”tir. Bu bağlamda, bedensel kinestetik zekayı, “bedensel harekete dayalı zeka” olarak da adlandırmak mümkündür.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
dokunma, tat duyusu, koklama gibi algıları kullanarak hatırlama tekniği.
Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir.
Kinestetik zekaya sahip bireyler, Jimnastik, dans gibi bedensel aktivitelerde oldukça başarılıdır. Konuşurken el ve kol hareketlerini sık sık kullanır ve hatta sıklıkla karşısındakine temas etme eğilimindedir. Bedensel faaliyetlerde oldukça atiktir.
Kinestetik zekâ, beyin-beden koordinasyonuyla ilgili ve aslında bedensel-kinestetik olarak adlandırılan bir zekâ türüdür. Kinestetik zekâsı gelişmiş olan kişiler jest ve mimiklerini adeta ustalıkla kullanırlar.
Kinestetik Öğrenme Güçlükleri
Uzun süre oturamaz, dikkati dağınıktır. Kelimeleri doğru okuma ve kullanmada sıkıntı yaşar, duyulan görülen ve yapılan şeyleri hatırlamakta zorlanır. Yaşadıkları ya da yaptıkları fiziksel etkinlikler daha iyi öğrenmelerini sağlar.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Kinestetik öğrenme, fiziksel aktivite içeren, bireyin dokunarak, hareket ederek, aktif olarak ve deneyimleyerek öğrenmesini sağlayan bir öğrenme stili. Bu öğrenme biçimini benimseyenler somut olarak eylemi gerçekleştirerek, dokunarak ve uygulayarak öğrenirler. Öğrenmek için aktif katılıma ihtiyaç duyarlar.
Kinestetik Duyu ve Öğrenme
Çocuk, bir spor yapma, el yazısı pratikleri, bisiklete binme veya dans hareketlerine katılırken tasvir ediliyor. Ortam doğal ve ilişkilendirilebilir olup, çocuğun bu yaygın aktivitelerde kinestetik farkındalığını kullanarak hareketlerini koordine etmesi ve geliştirmesi vurgulanıyor.
Bu zeka türü, insanların vücutlarını ne kadar iyi kullandığı ile ilişkilidir. Doğal olarak, sporcularda ve dansçılarda yüksek seviyededir; bunun yanında, ellerini iyi kullanan sanatçıların da bedensel zekası yüksektir.
beden hareketlerinin ve pozisyonunun algılanmasını sağlayan duyum; hareket duyumu.
Varoluşsal zeka, duyarlılıkla gelen yaşam ve yaşamın anlamı, neden yaşıyoruz, neden ölüyoruz ve buraya nasıl geldik gibi insan varlığıyla ilgili derin soruları ele alma kapasitesidir.
Bir kişi çeşitli zekalara sahip olabilir. Bunlardan biri de kinestetik zekadır. Bu zekası gelişkin biri, bir problemi çözmek için kendi vücudunu kullanmaktan zevk alacaktır. Kinestetik yani bedensel zeka, bir kişinin el veya vücut hareketi yaparak fiziksel olarak kontrolü işleme yeteneği olarak ifade edilir.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar. Fiziksel duyumlara ve dokunmaya önem verir, hisleriyle hatırlamaya yatkındır. Uzun süre oturmaktan hoşlanmaz.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri