2022 yılına kadar Kıbrıs'ta 15 büyük deprem yaşanmıştır. Bu depremlerden beşi büyük hasarlı depremlerdir. Kıbrıs yayı fay hattı olarak adlandırılan deprem bölgesi adanın güneyinde yer alır. Bu açıdan da Kıbrıs'ta deprem büyüklüğü 8'i geçebilir.
Sinan Cansız, “Adanın kuzeyinde Girne fayı, güneyinde ise plaka sınırlarının bulunduğu fay hattı bulunmaktadır. Bu sebeple Kıbrıs kuzeyden ve güneyden faylarla çevrili bir şekilde riskli bölgede bulunmaktadır.
Deprem riski Güney'de daha yüksek!
Dr. Hüseyin Gökçekuş ise “Kıbrıs yayı olarak adlandırdığımız deprem üreten bölge, adanın güneyinde yer alıyor. Dolayısıyla deprem riski Güney'de çok daha yüksektir. Yaşanılacak bir depremde yıkıcılığı belirleyen temel unsurlar, kırılan fayın büyüklüğü, depremin süresi ve derinliğidir.
Bu kırık, Arap ile Afrika plakasının arasındaki tektonik sınırı da oluşturuyor. Antakya Fayı ise güneybatıya doğru devam ederek Kıbrıs Adası güneyinden geçen ve Afrika okyanusal litosferinin Anadolu plakası altına daldığı Kıbrıs yayına bağlanmaktadır."
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Kıbrıs'ın Ölü Deniz Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani büyük fay zonlarının kavşak noktasında olduğunu söyleyen Dr. Demirtaş, bu üçlü kavşak noktasında, milattan önce, 7 ile 8 büyüklüklerinde, çok büyük yıkıcılığa sahip depremler olduğunu belirtti.
Antalya ve çevresi, (1) Fethiye-Burdur Fay Zonu, (2) Helenik-Kıbrıs Fayının Plini ve Strabo hendekleri ile Antalya Körfezi'nde uzanan bölümü (3) Aksu Bindirmesi boyunca uzanan faylarda olan hasar yapıcı depremlerden etkilenmektedir.
Kıbrıs'ta Deprem Riski
Kıbrıs deprem riski yüksek olan bir ada ülkesidir. Kıbrıs'ın altından geçen fay hattı iki taraflı sıkıştırılan bir fay hattıdır. Afrika plakası Kıbrıs'ta yaşanacak depremlerin oluşumunda belirleyicidir.
Yapılan değerlendirmelerde Kahramanmaraş'tan sonra Adana, Hatay ve Kıbrıs'ta müstakil depremlerin bekleniyor olması. Hatay'da gerçekleşti. Sıra şimdi Adana ile Kıbrıs'ta. Bu nedenle uzmanlar Kıbrıs'ta deprem riskinin olduğunu ve bir deprem yaşanacağını söylüyorlar.
Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre, 18 Ağustos 2023 Cuma günü Akdeniz'de Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında saat 14.09'da bir deprem meydana geldi. 3.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 9.7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Girne sahil şeridi alüvyon değildir. Bu düzlük sağlam kayadır. Kayma riski de yoktur. Girne'den Karpaz'a kadar sahil şeridi kireç formasyonundadır ve deprem dalgalarını büyütmez.
Kıbrıs fay hattı haritası:
Kıbrıs'ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.
“KKTC BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA DEĞİLDİR”
Ada'nın kuzeyinin birinci derecede deprem bölgesi olmadığına dikkat çeken Saner, “Hatay'dan güneybatıya uzanan fay, Limasol'un güneyine gidiyor. Doğudan Kıbrıs'ın 200 kilometre uzağındadır. Bu fay oynarsa Kıbrıs'ta hissedilir. Şiddetli ise yıkım da yapabilir.
Adana havzası Kıbrıs'a kadar uzanıyor, dolayısıyla Adana'da olabilecek bir deprem, Kıbrıs'ın kuzey kesimlerini belirli ölçüde etkileyebilir.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Kıbrıs Yayı üzerinde bulunan fay segmentleri 6.5 ve üzeri deprem ürettiğinde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da tsunami tehlikesi oluşabilir.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Bu depremde Finike bölgesinde büyük yıkım olmuştur. Bu depremin yaraları sarılmadan 1743 yılında büyük bir deprem oluyor. Depremlerin şiddeti ölçülemiyor ama 7'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Kıbrıs Adası açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem olduğu bildirildi. Deprem Antalya ve Mersin'den de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.07'de Akdeniz'de, Kıbrıs Adası'nın açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Genel sismik aktivite açısından ele alındığı zaman da depremlerin genellikle Kıbrıs'ın güneyi ile kuzey batısında Antalya Körfezi ile İskenderun Körfezi civarlarında meydana geldiği görülmektedir.(1900-Aralık 2001 Katalog ve Lokasyon Haritası).Bilim adamları mevcut tarihsel ve aletsel kayıtlar ışığında ülkemizi ...
Kıbrıs 1. derece deprem kuşağında olduğunu, bunun zaten biliniyor olması gerektiğini vurgulayan ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görür, şöyle diyor; “…Kıbrıs'ın güneyinde bir dalma batma durumu var Buna Helen Kıbrıs yayı diyoruz.
Lefkoşa'nın altından veya Beşparmak Dağları'nın altından geçen faylar da var ancak bu faylar 30 bin sene önce aktifti ve daha sonra da oralarda deprem olmadı.
Şükrü Ersoy, Ahmet Hakan'ın Tarafsız bölge programında, "İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri