Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Türkiye'de genel olarak kiracı tahliye davaları ortalama olarak birkaç celse içinde sonuçlanabilir. Davanın türüne mahkemenin yoğunluğuna ve tarafların tutumlarına bağlı olarak süreler değişiklik gösterebilir.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
Kiracı, kira bedelini 30 gün içinde ödemezse, ev sahibi kiracıya ihtarname gönderebilir. Bu ihtarnamede, kiracının 30 gün içinde kira bedelini ödemesi gerektiği belirtilir. Kiracı, bu ihtarnamede belirtilen süre içinde kira bedelini ödemezse, ev sahibi kira sözleşmesini feshederek kiracıyı evden çıkarabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yurtdışında yaşayanların konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davalarında Yargıtayın çeşitli kararları vardır. Bu kararlar uyarınca, yurda kesin dönüş nedenine dayalı ihtiyacın kanıtlanması halinde tahliye mümkündür. Dava, yeni malikin iktisap ve mesken ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Tahliye davalarında avukatlık ücreti, genellikle, davayı kazanan tarafa yüklenir. Örneğin, ev sahibi tahliye davasını kazanırsa, kiracıdan avukatlık ücreti talep edebilir. Ancak, kiracı da tahliye davasını kazanırsa, ev sahibinden avukatlık ücreti talep edebilir.
Tahliye davası sürerken kiracı evden çıkarsa dava konusuz kalacaktır. Davanın ön inceleme yapıldıktan sonra konusuz kalması veya feragat edilmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin tamamına hükmedilir.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
Tahliye davasının süresi, davanın karmaşıklığına, ilgili tarafların duruşmalara hazırlıklı gelmesine ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genel bir kural olarak, tahliye davaları çoğunlukla 3 ila 6 celse arasında sonuçlanmaktadır. Yine de, bazı durumlarda bu süreç daha uzun sürebilir.
Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir.
Ev tahliye davasında avukat ücretini kim öder? Ev tahliye davasında avukatlık ücretini belirlenen tutar üzerinden imzalanmış sözleşme gereğince müvekkil ödeyecektir. Ancak davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödeyecektir.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER? Taşınmaz sahibinin kiracıyı evden çıkarmak için başvuracağı hukuki yol, kira tahliye davası olmaktadır. Kira tahliye davası genel olarak 4 ay – 3 yıl civarında sürdüğü söylenebilir.
Davada, kiracının kira sözleşmesini ihlal ettiği ve bu nedenle tahliye edilmesi gerektiği ispat edilmelidir. Tahliye davası sonucunda, mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir. Mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda, kiracı icra yoluyla tahliye edilir.
5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Eğer kiracı, tahliye davası duruşmasına katılmazsa, davaya gelmeyen tarafın savunmasını sunmadığı varsayılır. Mahkeme, eldeki delil ve belgeler doğrultusunda, savunma yapılmaksızın karar verebilir. Bu durum, kiracının aleyhine sonuçlar doğurabilir ve mahkeme tahliye kararı verebilir.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
Tahliye davasında kiranın geç ödenmesi mümkün olarak bir gerekçe gösterilmektedir. Tahliye davası sırasında ki şartlar içerisinde de yer almaktadır.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliyede Kiraya Verenin Hakları
Ancak kiraya verenin tahliye davasını kanuni süreler içinde açması gerekmektedir. Borçlar Kanununda tahliye davasının açılacağı süre bir ay olarak belirlenmiştir.
AAÜT m.9 gereğince Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen tahliye ve kira tespit davalarında, 10.700 TL avukatlık ücretinden az olmamak üzere, taraflar arasındaki kira sözleşmesine göre dava tarihindeki yıllık kira bedeli tutarı üzerinden nispi olarak avukatlık ücreti belirlenecektir.
Kiracı tahliye davasını kaybeden kiracı, mahkeme masraflarını ve belki de ev sahibinin avukatlık ücretini ödemek durumundadır. Ancak ev sahibi, kira sözleşmesini ihlal ederse tahliye davası açıldığında mahkeme ev sahibinin aleyhine karar verebilir. Mahkeme masrafları, davayı kaybeden tarafça ödenir.
15 günlük süre bittiği ve ev sahibinin ilave süre vermemesi halinde tahliye kararına rağmen çıkmayan kiracı için ev sahipleri kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak icra dairesine başvurmalıdır. İcra dairesine başvurunun ardından kolluk kuvvetleri ve icra memuru vasıtası ile mülk tahliye edilmektedir.
Tahliye Davası Açmak Ne Kadara Mal Olur? Avukatlık ücreti hariç, davanın türüne göre güncel tarifelerde 2.000 TL. ile 5.000 TL. arasında dava masrafları olmaktadır. Ancak dava harçlarındaki artış ve bilirkişi atanması gibi nedenlerle masraflar artış gösterebilmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri