Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir. Yaşın ilerlemesi de düzenli bir azalmaya yol açar.
Bazı araştırmalar, edamame, tofu, soya sütü ve miso gibi soya ürünlerini düzenli olarak yemenin testosteron seviyelerinde düşüşe neden olabileceğini gösteriyor. Örneğin, 35 erkekte yapılan bir araştırma, 54 gün boyunca soya proteini izolatı içmenin testosteron seviyelerinin düşmesine neden olduğunu buldu.
Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.
Testosteron hormonu ilaç kullanımının dışında; düzenli egzersiz, dengeli beslenme, ideal vücut ağırlığını korumak, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve stresi kontrol altına almak gibi noktalara dikkat edilerek artırılabiliyor.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron, testis ve böbrek üstü bezlerde üretilir. Testosteron hem erkek hem de kadınlarda bulunan bir hormon olmasına rağmen, erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla olan bir hormondur. Vücuttaki testosteron seviyesi ergenlik dönemiyle birlikte yükselir.
Eğer hasta çocuk istemiyorsa doğum kontrol hapları kullanılabilir.Bu haplar yumurtaların çalışmasını azaltarak androjen üretimini azaltırlar.Seks hormonu bağlayıcı proteinin yapımını arttırarak dolaşımdaki serbest androjenlerin proteine bağlanmasını ve kan seviyelerinin azalmasını sağlarlar.Böylece kıllanmayı ...
Bir çalışmada, günde yaklaşık 3.000 IU D3 vitamini takviyesinin testosteron seviyelerini yaklaşık %25 artırdığı bulunmuştur. Testosteronu arttırmak amacıyla ve D vitamininin diğer faydaları için, güneş ışığına düzenli olarak maruz kalmaya çalışılmalıdır.
Michael Zitizmann ve arkadaşlarının yaptıkları bir çalışma gösterdi ki (Nature Reviews Endocrinology/2009) insülin direncinin artması da testosteron seviyelerini olumsuz etkiliyor. İnsülin direnci sonucu ortaya çıkan glikoz -şeker- intoleransı olan erkeklerde kan testosteron seviyeleri düşük bulunuyor.
Erkeklerde FSH seviyesinin yüksek olması testislerde hasar (radyasyon, inmemiş testis, torsiyon, travma), genetik problemler, ilerleyen yaş, bazı ilaçlar (erkeklik hormonu kullanımı, aşırı alkol kullanımı veya steroidler), enfeksiyon hastalıkları (kabakulak orşiti, tüberküloz), tip 2 diyabet veya nadir durumlarda ...
Öte yandan gün içerisinde hormon seviyelerinde değişiklik olabileceği için bazen doktor testosteron test için günde birkaç kez yeniden kan örneği isteyebilir. Testosteron seviyesini ölçmek için kanınızın alınması gerekir. Normal bir kan alma işlemi sonucunda vücudunuzdaki testosteron seviyesi ölçülebilir.
Konjenital adrenal hiperplazili hastalarda öncül maddeden çeşitli hormonların üretimini sağlayan enzimlerin biri eksik olur. Bu eksiklik, kortizol üretiminin düşmesine ve dolaylı olarak da testosteron üretiminin artmasına yol açar.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir. Yaşın ilerlemesi de düzenli bir azalmaya yol açar.
Seks ve mastürbasyon testosteron seviyelerini kısa süreli olarak etkileyebilir ancak bu durum kas gelişimine muhtemelen etki etmez. Antrenmandan hemen önce mastürbasyon ya da seks yapmak performansınızı etkileyebilir bu durum da dolaylı yoldan kas gelişiminizi etkileyebilir.
Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Yerfıstığı, avokado, balık gibi kaynaklardan elde edilen uçucu yağ asitleri, keten tohumu, zeytin ve kanola gibi sağlıklı yağlar doğal olarak testosteron seviyelerini yükseltmek için son derece etkili bir yoldur.
Testosteron, testislerdeki seminifer tübüllerinde sperm üretimi ve diğer birçok vücut dokusunda etkilerini gösterir. Testosteronun fazlası, karaciğerde ve diğer dokularda dihidrotestosterona (DHT) dönüşebilir, bu da erkeklerde saç dökülmesi gibi etkilere neden olabilir.
Bir aktivite diğerinden fazla vitamin götürür diye bir şey yok.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Bu nedenle, ıspanak, karalahana ve kale gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler yemek, sağlıklı testosteron düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir. Kakao tozu ve kakao nibleri gibi kakao ürünleri, her ikisi de testosteron için önemli olan magnezyum ve flavonoid antioksidanlarda yüksektir.
Androjen Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Androjen hormon grubunda görülen yükseliş, kadınlarda seste kalınlaşma, amenore olarak tanımlanan adet görememe, erkek tipi saç dökülmesi, kol ve bacak kaslarında artış, klitoriste büyüme gibi sorunlara yol açar.
Turp, beyaz lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, roka, tere, kale gibi turpgiller familyasına ait sebzeler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak vücuttaki fazla hormonların atılmasına yardımcı olurlar.
Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri