Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere kiracı kiralananı tahliye ettiği tarihte kiralayan ile bir anahtar teslim tutanağı düzenleyerek anahtarı teslim ettiğini kolaylıkla ispat edebilecektir. Anahtar teslim tutanağının imzalanması ile birlikte kiracı kiralananı tahliye etmiş kabul edilir ve yükümlülükleri son bulur.
Kiracı mahkemeye başvursa bile anahtar teslim tutanağı olmadığı için haklı olduğunu ispat edemez ve o ödemeyi yapmak zorunda kalır. Bundan dolayı evden çıkarken kira sözleşmesi kuralına uygun bir şekilde sona erdirilmeli ve buna dair ev sahibinden yazılı bir belge alınmalıdır.
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
6098 sayılı TBK.'nın 316/1. maddesi uyarınca, kiracı, kiralananı özenle kullanmak ve aynı kanunun 334. maddesi gereğince sözleşme sonunda aldığı hali ile kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğünün ihlali halinde kiraya veren, bu yüzden uğradığı zarar için giderim isteminde bulunabilir.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
İlgili 27 soru bulundu
Depozitonun banka hesabına yatırılması halinde; banka, güvence bedelini ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülkün zarar gördüğünü öğrenirse, ivedilikle meydana gelen zararları tespit ettirmelidir. Taşınmazda meydana gelen zararların tespitinin yapılması kiralananın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilir. Bu hallerde yapılacak tespit, delil tespiti niteliğindedir.
Kiracı kiralananı makul gün ve saatlerde göstermek zorundadır. Bu zorunluluk Türk Borçlar Kanunu madde 319 kaynaklıdır. Madde metnine göre kiracının kiralananın gösterilmesine katlanma borcu bulunmaktadır.
Ev sahibi sözleşmenin bitim tarihinden 3 ay önce yani 15 Ağustos 2022 tarihinden önce sözleşmeyi ihtiyaç nedeniyle feshettiğini kiracıya bildirmelidir. Eğer kiracı evi 15 Kasım 2021 tarihinde teslim etmezse ev sahibi 1 ay içinde yani 15 Aralık 2022 tarihine kadar tahliye davası açarak evi tahliye edebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kira sözleşmesinin sona ermesi üzerinden üç ay içinde kiracıya karşı kira akdiyle alakalı bir dava açılmış ya da icra veya iflas takibi yapılmışsa ancak bu durum bankaya iletilmemiş ise kiracının talep etmesi üzerine banka depozito bedelini kiracıya geri öder.
TBK m. 325'e göre, kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralanan evden/işyerinden çıktığı takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları makul bir süre için devam eder. Bu hükme göre kiracının sorumluluğu kalan sözleşme süresinin tamamı için değil, makul bir süre için devam edecektir.
Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.” Şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Yasa gereğince kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı yoktur.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Dr. Umut Yeniocak, "Evde çocuğum oturacak" diyerek kiracıyı çıkarmak isteyen ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödeyebileceğini söyledi.
Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddeler ışığında belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıda ol yönündedir.
Kiracı ev sahibinin yada onun belirlediği üçüncü kişinin evi gezip görmesine izin vermekle yükümlü bulunuyor. Ancak yasa kiracıyı da koruyucu hükümler içeriyor. Ev sahibi, evin ne zaman gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek veya kiracıdan randevu almak zorunda.
Ev sahipleri kira sözleşmesi imzalandıktan sonra kiraya verdiği eve izinsiz giremez. Bu konut dokunulmazlığına girmektedir ve bu bir suçtur. Öte yandan kiracıların evi kiraladıktan sonra hemen kilit değiştirmesi güvenlik açısından en doğrusudur.
Buna göre sözleşmeyi feshetmek isteyen kiracı, öncelikle kiraya verene yazılı bildirimde bulunmalıdır. Bu bildiriminin sözleşmenin sona erdirileceği tarihten en az üç ay önce yapılması gerekir. Fesih bildirimi sürelere uygun yapıldığı takdirde kira sözleşmesi, altı aylık fesih döneminin sonunda sona erecektir.
Kira tespit davasının masrafları genellikle davanın açıldığı taraf, yani davacı tarafından karşılanır.
Meydana gelen zararların tespitinin yapılması taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilir. Bu durumlarda yapılacak tespit delil tespiti niteliğinde kabul edilir. Yetkili mahkeme bilirkişi görevlendirerek taşınmaza ilişkin zararları ve miktarlarını tespit eder.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri