Kiraz nüfusu 2022 yılına göre 43.510. Bu nüfus, 22.085 erkek ve 21.425 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,76 erkek, %49,24 kadındır.
2021 yılı verilerine göre, Kiraz ilçesinin nüfusu yaklaşık 47.000'dir. İlçe, nüfus açısından İzmir'in orta büyüklükteki ilçeleri arasında yer almaktadır. İlçenin nüfus yoğunluğu ise 75 kişi/km² olarak ölçülmüştür.
Osmanlı Devleti döneminde de İzmir Sancağı'nın tamamı gibi, Keles/Kiraz yöresi, Aydın Eyaleti'ne bağlı idi. 20 Ocak 1921 tarihinde T.B.M.M. kararı ile müstakil İzmir Vilayeti kurulmuş, Keles de bu ilin Ödemiş kazasına bağlı bir nahiye olarak,1948 yılında Kiraz adı ile ilçe oluncaya kadar devam etmiştir.
İlçemiz, 18.06.1947 tarih ve 6635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11.06.1947 tarih ve 5071 sayılı "Yeniden 15 İlçe Kurulması Hakkında Kanun' la 01.01.1948 yılından geçerli olmak üzere İzmir İline bağlı Kiraz ilçesi olarak kabul edilmiştir.
Batısında Ödemiş, güney- batısında Beydağ, kuzeyinde Manisa'nın Salihli, kuzey-doğusunda Manisa'nın Alaşehir ve güneyinde Aydın'ın Nazilli ilçeleri, Kiraz'ın komşu yerleşim alanlarıdır. adı ile ilçe oluncaya kadar devam etmiştir. Kiraz nüfusu 2020 yılına göre 44.105'tir. Merkez haricinde 52 mahallesi vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Kiraz'ın Neyi Meşhur? Kiraz, aslen tarımcılığı ve bağcılığı ile meşhurdur. İlçenin, özellikle de meyve bahçeleri ünlüdür. Bunu yanı sıra Kiraz'ın dağlık noktalarda bulunan köylerinde bağcılığın coğrafi sebeplerden ötürü yeterince gelişkin olmadığı notunu da düşelim.
Kiraz üretim alanları; Türkiye kiraz üretim alanları incelendiğinde, 2020 yılı kiraz üretim alanının 827 bin da olduğu görülmüştür. %14,4'lük paya sahip olan İzmir kiraz üretim alanında 118 bin da ile birinci sırada yer alırken, Manisa 98 bin da ile ikinci, Konya ise 71 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır.
İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI
Üretilen kirazın büyük bölümü ihraç edilmektedir. Özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Atabey ilçelerimiz başta olmak üzere Isparta genelinde Kiraz üretimi yapılmaktadır.
Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir.
Kiraz ılıman iklimin meyve çeşitleri arasında soğuklama gereği bakımından orta sıralarda konumlandırılmaktadır. Kiraz yetiştiriciliğinde, kış soğukları eğer -20 santigrat derece altına düşerse kiraz yetiştiriciliği önerilmemektedir. Ayrıca kiraz yetiştiriciliğinde aşırı yaz sıcakları da istenilmemektedir.
Kiraz üretimi; 2019 yılında 664 bin ton olan kiraz üretiminde, Konya 68 bin ton kiraz üretimi ile birinci sırada yer alırken, İzmir 66 bin ton ile ikinci, Bursa ise 61 bin ton ile üçüncü sırada yer almıştır. 2019 yılı kiraz üretimi son beş yılda %24 artış göstermiştir.
Kiraz , İzmir`in doğusunda yer alır. İl merkezine uzaklığı 142 km`dir. Kuzeyinde Manisa ili; doğusunda Tire ve Bayındır; batısında Ödemiş; güneyinde Beydağ ve Nazilli ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 572 km2`dir. 52 köyü bulunmaktadır.
"kiraz" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç cherry i. berry i.
Kültürün yapıldığı en eski yer Anadolu'dur.Dünyada 1500 civarında çeşidi bulunmaktadır. ise 10-12 yaşında yatarlar. Ekonomik ömürleri 20-25 yıldır.
Uygun koşullar altında yetiştirilen kiraz ağacının 1 ila 2 yıl arasında meyve vermesi gerekmektedir. Verimli bir şekilde meyve alınması için ise ortalama 5 sene geçmesi gerekmektedir.
Kiraz Üretimine Göre Ülkeler. Türkiye, yılda 639.564 ton üretim ile dünyanın en büyük kiraz üreticisidir.
Kiraz Zamanı (Emin Şir) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Konya'da yetişen ve başta Avrupa olmak üzere dünya geneline ihraç edilen Napolyon kirazı, lezzeti iriliği ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle daha çiçek döneminde alıcı bulmaya başlıyor.
Tür tescili için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilecek kirazlar aroma ve kalibre açısından dünyada birinci sınıf olan Ziraat 900'den daha iyi.
Adana'nın sadece yüksek rakımlı ilçelerinde üretimi yapılan ve yılda ortalama 8 bin ton rekoltesi bulunan kiraz, düşük rakımlı, ovalık, sulanabilen ve bol güneş alan arazide de yetiştirilecek.
Kiraz, lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Ayrıca B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri