Kiraz yaprağı, Hepatit A için önemli bir güç kaynağıdır. Damar tıkanıklığına iyi gelir. Yağ yakmaya yardımcı olan yapraklar kilo vermeye yardımcı olur. Romatizma için faydalıdır.
KİRAZ YAPRAĞI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR? 5-6 adet kurutulmuş kiraz yaprağı kaynamış sıcak suyun içine atılır ve 4-5 dakika demlenmesi bekletilir. Bu şekilde hazırlanan çay günde 1 bardak kadar içilmesi tavsiye edilir.
Kiraz yaprağı çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Sindirimi kolaylaştırma özelliği bulunur. Bu nedenle sindirim sistemi organlarına iyi gelmektedir. Kilo vermeye yardımcı olma özelliği bulunur.
Nisan ve/veya mayıs sonu ile haziran ayının ilk haftalarında kiraz yaprakları nazik olduğunda toplanır. Nazik olmayan yapraklarla yapıldığında yaprak pişmez sert kalır ayrıca yemeğin tadı olmaz. Yapraklar genellikle sabah serinlikte toplanır.
Kiraz, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça faydalı bir besindir. İltihaplanmayı azaltarak, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar. Kiraz, Haziran'dan Temmuz'a kadar olan mevsimde bulunan küçük, yuvarlak ve koyu kırmızı çekirdekli meyve olarak bilinmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kirazın şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketimi şeker hastalığı olanlara zarar verebilir. Ayrıca bağırsak fonksiyonlarını etkileyen kiraz aşırı tüketildiğinde midede sorunlara ve ishale neden olabilir. Hatta alerjik bünyelerde alerjiye bile neden olabilir. O nedenle kirazın aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Ödem, şişlik ve bundan kaynaklı rahatsızlık hislerinin giderilmesi özellikle de kadınlarda menstrual döngüden (adet döngüsü) kaynaklı sorunlarla mücadelede faydalı olabilir. Bu nedenle form çayları veya ödem atmaya yardımcı doğal bitki çaylarının içerisinde kiraz sapına sıklıkla yer verilir.
Yağ yakmaya yardımcı olan yapraklar kilo vermeye yardımcı olur. Romatizma için faydalıdır. Fazla fitobesin içeren kiraz yapraklarının ilaç etkisi gösterilebilmesi için doktora danışarak kullanmak faydalıdır.
Suyu kaynatın. 1 yemek kaşığı kiraz sapını kaynatılan suyun içine ekleyerek 5-10 dakika demlemeye bırakın. Demleme işlemini kaynatmadan yapın. Ilıdıktan sonra kiraz sapı çayını tüketilebilirsiniz.
Yoğrulan iç harcı kiraz yapraklarına sarılıp tencereye dizilir. (Asma yaprağından farklı olarak kiraz yaprağının kenarları içe katlanmaz) Üzerini geçmeyecek kadar su eklenir, yemek tabağı kapatılarak pişirilir. Pişen sarmaların suyu süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
Kiraz sapı çayı sabah ve akşam aç karnına tüketilir.
Kış için baharda bu yapraklar ipe dizilerek kurutulur ya da tuzlu suda salamura yapılır.
Kilo vermek için yeşil çay ve beyaz çay son derece ilgi görür. Bu çay çeşitleri, düzenli kullanımla yağın depolanmasını engelleyerek metabolizmayı hızlandırır. Maydanoz, tarçın ve mate çayı ise vücut sıcaklığını artırarak yağ yakımını kolaylaştırabilir.
Zayıflama Çayı Kiraz Sapı (Ödem Atar) Tarifi Nasıl Yapılır? Kaynattığımız bir su bardağı suya Yaklaşık 10-15 dal kira sapını ve isteğe bağlı birkaç dilim limonu ekliyoruz. 5 dk dinlendirip içiyoruz. Çayı sabah aç karına ve akşam yatmadan içiyoruz.
Kiraz sapı çayı kaynayan suda demlenir ve ılık bir şekilde içilir regl döneminde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca romatizma ağrıların veya adet ağrılarını giderici bir özelliği de bulunmaktadır. İdrar yollarında oluşan iltihabı hafifletmek içinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Adet dönemlerinde hem aç hem de tok karnına rahatlıkla tüketilebilir. Her gün bir bardak sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Kiraz sapı çayı ne zaman içilir sorusu için her zaman cevabı verilebilir.
Kiraz ve kiraz sapı suyu bağırsak hareketlerini artırıcı ve vücuttan su atımını uyarıcı etki gösterebilmektedir. Ancak yaz aylarında bu uygulamanın çok sık yapılması, zaten artan sıvı ihtiyacına karşı vücudu daha da susuz bırakabilmektedir. Artmış olan dışkılama da bağırsak yüzeyine hasar verebilmektedir.
Bitkinin yaprak, meyve ve meyve sapları tedavi edici özellikleri nedeniyle geleneksel olarak kullanılır. Meyve sapları halk arasında diüretik ve vücudu güçlendirici olarak, ayrıca ishal kesici etkisi nedeniyle tüketilmektedir. C. vulgaris Miller (vişne) meyve sapları da aynı amaçla “kiraz sapı” adı ile satılmaktadır.
Vişnenin meyvesi kadar sapı da insan vücudu için faydalıdır. Bu nedenle vişne saplarını atmak yerine çayını yaparak tüketmek vücudu olumlu yönde etkiler. Vişne sapları toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması yardımcı olur. Çünkü vişne sapını içeriğindeki antioksidanlar, temizleyici bir etkiye sahiptir.
Vücudumuzun ph dengesini koruyan kirazın özellikle mide, sindirim ve hazımsızlık gibi sorunlara karşı faydalarına değindi. Prof. Dr. Vedat Göral, “Vücudun asidik içeriğinde bir artış olduğunda, kiraz ph seviyelerini nötralize ederek gaz veya hazımsızlık gibi mide problemleri önler ve dengeler” bilgisini verdi.
Kiraz sapı çayı tüketildiğinde vücutta bulunan ödemi atmaya yardımcı olur. İdrar yolları üzerinde gelişebilecek olan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda böbrek taşlarının önlenmesinde ve vücuttan atılmasında etkilidir.
Kaynamakta olan 1 su bardağı suya 30 tane kiraz sapı ilave edilir ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Birkaç damla limon suyu da eklenebilir. Özellikle prostat şikâyeti olanların birkaç damla limon suyu ekleyerek tüketmesi önerilmektedir. Ilık olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Bitki çaylarından biri olan kiraz sapı çayı, tüketildiğinde özellikle idrar yollarında yaşanan problemleri azaltmada etkilidir. Güçlü antioksidan özelliği ve idrar söktürücü etkisiyle birçok faydası bulunan besin, sıcak su ile birlikte kaynatılarak tüketilebilir.
Bundan sonra, kaynayan kiraz sapı suyu süzülebilir ve ılıdıktan sonra içilebilir. Kiraz sapı çayı, meyvenin kuru ya da yaş olmasından bağımsız olarak yapılabilir. Buna göre kiraz sapı kuruyken ya da tazeyken aynı tarife göre demlenebilir.
Ödem attırıcı özelliği nedeniyle birçok zayıflama kürünün içinde funda yaprağı da bulunur. Özellikle karın ve göbek bölgesinde biriken yağların etrafındaki toksinlerin atımını sağlar. Toksinlerden kurtulan bu bölgedeki yağların yakımı hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri