Kirazlar | Yazan: Reşat Nuri Güntekin | Seslendiren: Mazlum Kiper - YouTube.
Səsli kitab: Reşat Nuri Güntekin - Kirazlar hikayesi - YouTube.
Kiraz kokusunun çocuğun evini terk etmesi aslında hayali bir durumdur ve burada anlatılmak istenen kirazla yaratılan mutlu atmosferin evlerini terk etmesidir. Kiraz kokusu ahlaki çöküşün bir anlığına unutulduğu, masum zaman dilimiyle ve mutlu bir atmosferle eşleştirilmiş böylece metne farklı bir anlam kazandırılmıştır.
D) Kahraman anlatıcının bakış açısıyla kaleme alınmış- tir. Küçük hikâye tarzının önde gelen yazarı olarak tanınmış- tır. Hikâyelerinde dini konular yerine insanın sorunlarına, insanların türlü durumlarına, tutku, öfke, sevinç, kötülük gibi değişik duygularına yer vermiştir.
Kiraz yüzünden bir çocuğun ölmesi çok üzücü bir durumdu. Bir çocuk demek umut demek, sevgi demek, en önemlisi de ailesinin en kıymetlisi demek. Reşat Nuri' nin bu konuya değinmesi de ayrıca hoşuma giden bir durum oldu. Sonuçta bir kiraz ağacı tekrar can bulabilir fakat bir canın öyle bir alternatifi olmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Kiraz, yuvarlak biçimli, etli, sulu, hafif lifli, lezzetli ve hoş aromalı bir meyvedir. Kiraz taze yenildiği gibi pastalarda, dondurmalarda ve diğer tatlı türlerinde kullanılır. Çok çok eski tarihlerden beri insanoğlunun severek tükettiği bu meyve Yunan mitolojisinde doğum ve yenilenmeyi simgeler.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Kahraman anlatıcının bakış açısı, gerçeklik duygusunun güçlü bir şekilde verilmesini sağlar. Olayların içinde olduğu için başlangıç noktasını ve gelişmeleri daha inandırıcı verir. Okuyucu, hep “ben, ben” diyerek anlatılan yazlarda kendini bulur. Bu da okuyucunun rahatça anlatıcıyla özdeşlik kurmasını sağlar.
Gözlemci bakış açısında, anlatıcı kameraman gibi inceleme yapar ve ayrıntıları görebildiği kadarı ile okuyucuya aktarmaktadır. Bu anlatım şeklinde, anlatıcı gördükleri haricinde bilgiler vermez. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili yorumlar yapması veya kahramanların duygularından bahsedebilmesi mümkün değildir.
Ancak öykü, hayatın küçük kesitlerini, anlarını ve ayrıntılarını anlatır. Hayatın bütünü çok hızlı değişirken, o anlar ve ayrıntılar neredeyse değişmez. Dolayısıyla öykünün biçimsel olarak değişimi de roman gibi çoğu kez gerekmemiştir” şeklinde ifade etti.
Paola Peretti, Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe kitabında Stargardt sendromu isimli genetik bir hastalık nedeniyle görme yetisini altı ay içinde kaybedecek olan Mafalda'nın hislerini, yaşadığı süreci ve mücadelesini anlatıyor. Kitapta yer alan her karakterin kendine has bir yanı bulunuyor.
İkinci romanı Kiraz Ağacı ile 2021 Yunus Nadi Roman Ödülü'ne layık görüldü.
Reşat Nuri Güntekin Edebi Kişiliği
Türkçe'nin gücünü ve yapmacıksızlığını eserlerine yansıtmıştır. Eserlerindeki inançlar ve yaşamı anlatışıyla, okurlarına derin duygular yaşatmayı başarmıştır. Küçük öyküler, tiyatro eleştirileri, piyesler ve gezi izlenimleri gibi farklı türlerde eserler vermiştir.
Yine de, bahçenin etrafını çeviren yüksek duvara rağmen mahalle ahalisi onların kim olduklarını, nasıl yaşadıklarını öğrenmeye muvaffak olmuştur. Komşulardan biri bu aile hakkında bana da malumat verdi: - Bunlar Rumeli göçmenidir. Dünya kadar paraları vardır.
Anlatıcı bakış açıları hakim (ilahi/ tanrısal), kahraman, gözlemci (kameraman/ müşahit) ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere 4 başlıkta incelenir.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır.
Mustafa Kutlu, eserin birinci bölümünde bu kahramanları, bütün canlılığı ile tasvir etmiş ve bir dönemin panoramasını edebiyatçı bakış açısıyla ustaca yansıtmıştır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir.
Romanda, hikaye türündeki eserlerde olduğu gibi 4 çeşit anlatıcı türü vardır. Anlatıcının ana karakterlerden birinin olduğu anlatım türüne karakter ya da kahraman bakış açısı denir. Bu tür romanlarda karakter, gözlemlerini, duygularını ve düşüncelerini 1. tekil şahısla anlatır.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
Yine, şehrin Doğu tarafındın girişi olan Ada Hastanesi mevkiine ise aynı şekilde yapılan çalışmayla kiraz motifli 'Giresun Kirazın Anavatanı' yazısı yerleştirildi. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu yaptığı açıklamada: “Giresun fındığın başkenti kirazın anavatanıdır.
kiraz - Nişanyan Sözlük. Yunanca kerásion κεράσιον “kiraz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen kérasos κέρασος sözcüğünden +ion ekiyle evrilmiştir.
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri